A kórházi orvosok és nővérek ingyen parkolhatnak Budapesten

Publikálás dátuma
2020.03.23. 18:46

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala / Facebook
Megérkezett az első főváros által rendelt szájmaszk-szállítmány.
Most jön csak a neheze – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester hétfői tájékoztatóján. A városvezető mindenkinek megköszönte, hogy otthon marad és betartja a járványügyi szabályokat és megköszönte azoknak a munkáját, akik a vészhelyzet idején is teszik a dolgukat. A főpolgármester azt is elmondta, nem csupán a kormányt kérik arra, hogy tegyen meg mindent a szükséges védőfelszerelések beszerzése érdekében, de a fővárosi önkormányzat maga is mindent megtesz ennek érdekében. Az erőfeszítés első eredménye az a 35 ezer sebészeti szájmaszk, amely ma megérkezett Budapestre és amelyeket az elkövetkező napokban a szociális ágazat fővárosi dolgozói között osztanak szét. A városvezető ma levélben fordult a fővárosi kórházak vezetőihez azt kérve, hogy írják össze mindazon orvosok és egészségügyi dolgozók nevét, akik kocsival járnak dolgozni. Számukra a megadott rendszámú gépkocsival egész Budapest területén ingyenessé teszik a parkolást. Karácsony Gergely a fővárosiak megértését kérte: most azoknak segítünk, akik mindannyiunknak segítenek. 
Szerző

A felhatalmazási törvény Brüsszelben is kiverte a biztosítékot

Publikálás dátuma
2020.03.23. 18:03

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Attól, hogy világjárvány van, még nem szabad figyelmen kívül hagyni az Európai Unió alapvető értékeit, a demokrácia és a jogállam elveit - írja képviselőtársainak Radka Maxová cseh liberális EP-képviselő, aki levélben fordul az Európai Bizottsághoz a magyar felhatalmazási törvényjavaslat miatt.
Levelet ír az Európai Bizottságnak egy cseh liberális európai parlamenti képviselő a magyar felhatalmazási törvényjavaslat miatt. Radka Maxová azt szeretné, ha a brüsszeli testület párbeszédet kezdene a magyar kormánnyal a jogszabály-tervezetről. Felhívásához hétfő estig gyűjt támogatókat az uniós képviselő-testületben. A politikus a levelet kísérő és az összes képviselőnek szóló kör e-mailjében kifejti: attól, hogy világjárvány van, még nem szabad figyelmen kívül hagyni az Európai Unió alapvető értékeit, a demokrácia és a jogállam elveit. Bár a jelenlegi helyzetben gyorsabb és hatékonyabb döntéshozatalra van szükség, ez nem mehet a demokratikus fékek és egyensúlyok rovására. A magyar kormány által javasolt jogszabály kiküszöbölné a parlamentet, vagyis ha elfogadják, akkor Orbán kormányfő határozatlan ideig parlamenti ellenőrzés nélkül kormányozhatna - állítja Maxová. A cseh politikus - aki az Orbán Viktor barátjának számító Andrej Babiš miniszterelnök pártjának a tagja - kifogásolja, hogy a magyar büntetőtörvénykönyv módosítása nyomán lehetővé válna a félrevezető információk terjesztőinek büntetőjogi felelősségrevonása anélkül, hogy a szöveg pontosan meghatározná, mi tekinthető félrevezető információnak. Szerinte ez nem egyeztethető össze a büntetőjog alapelvével: a "nula crimen sine lege certa", vagyis a "nincs bűncselekmény törvény nélkül" elvével. "Szeretném felkérni az Európai Bizottságot, hogy kezdjen párbeszédet a magyar kormánnyal annak biztosítására, hogy a vészhelyzet csupán az egészségügyi helyzet javítását szolgálja, és eközben ne sérüljenek az európai valamint a nemzetközi jog alapelvei" - írja Radka Maxová. 
A cseh EP-képviselő e-mailjére hamarosan megszületett a Fidesz EP-delegációjának válasza, amit ezúttal Kósa Ádám jegyez. "Határozott véleményünk szerint a világméretű vészhelyzetben nem kicsinyes politikai csatákra kell fordítanunk az energiánkat, hanem a koronavírus terjedését gátló erőfeszítésekre" - kezdődik Kósa szintén körbeküldött e-mailje. Szerinte ez nem csak a kormányok kötelessége, hanem az összes felelős politikusé, beleértve az Európai Parlament képviselőit. Kósa a levélben kifejti: az elmúlt hetekben valamennyi európai kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be. Belgiumban például megalakult a szövetségi kormány, amely speciális felhatalmazást kapott a vészhelyzet kezelésére. (Belgiumban három hónapra kapott felhatalmazást a kormány és speciális jogköre csak az egészségügyi ellátásra, a közrend védelmére, szociális és gazdaságvédelmi intézkedésekre terjedhet ki - a szerk.) Svédországban 349-ről 55-re csökkentették a parlament létszámát. A francia elnök kijelentette, hogy Franciaország háborúban áll, míg a Cseh Köztársaságban a koronavírus terjesztése immár bűncselekménynek számít. "Kik vagyunk mi, hogy ítéletet mondjunk, mely intézkedések helyesek, és melyek működnek egy adott tagállamban? Maxová asszony hajlandó lesz felelősséget vállalni az elveszett magyar életekért?" - teszi fel a kérdést Kósa. Majd kifejti: a törvényjavaslat azért nem határozza meg a felhatalmazás határidejét, mert "jelenleg nem láthatjuk a világjárvány végét, ezért nem tudjuk megjósolni, hogy meddig tart a vészhelyzet". Szerinte az Országgyűlés szabadon dönthet arról, hogy egyetért-e vagy sem a kormány helyzetértékelésével, és bármikor úgy határozhat, hogy visszavonja a vészhelyzet időbeni kiterjesztésére vonatkozó beleegyezését. Az EP-képviselő magyarázatként hozzáfűzi: ha a Parlament tömeges megbetegedés miatt nem lenne határozatképes, akkor a felhatalmazásra adott mandátumot nem lehetne meghosszabbítani. Vészhelyzetben az álhírek terjesztése akadályozhatja a kormány intézkedéseinek hatékonyságát - vélekedik Kósa. A törvényjavaslat ezért bűncselekményként határozza meg a hamis információk terjesztését. Mindazonáltal úgy véli, hogy rendelkezés konkrét megfogalmazása, ideiglenes alkalmazási köre, valamint a meglévő széles alkotmányos és jogi háttér biztosítja, hogy a törvénnyel ne lehessen visszaélni. Végül a fideszes politikus idéz egy meg nem nevezett közvéleménykutatást, amely szerint a magyarok 94 százaléka támogatja, hogy az Országgyűlés kiterjessze a koronavírus miatt életbe léptetett vészhelyzetet.
Frissítve: 2020.03.23. 19:07

Dupla fizetést kér a védekezésben végzett munkáért a köztisztviselők szakszervezete

Publikálás dátuma
2020.03.23. 17:51

Fotó: Vajda János / MTI
Videón üzentek Orbán Viktornak.
Videóüzenetben küldte el a miniszterelnöknek a koronavírus-járvány miatt a közszolgálati dolgozók védelmére összeállított szakszervezeti javaslatokat Boros Péterné. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a kormánytisztviselőktől, önkormányzati köztisztviselőktől, szociális ágazati dolgozóktól, elmondása szerint 80 százalékban nőktől érkezett jelzések alapján hárompontos javaslatcsomagot tárt a kormány elé. Mindenekelőtt azt kérik a közszféra dolgozói, hogy az állam mint munkáltató, rendeljen el 4 hét igazgatási szünetet, csak ügyeleti szolgálatot kelljen teljesíteni mind a központi, mind a területi közigazgatásban, vagyis a minisztériumokban, központi hivatalokban, mind pedig a megyei és járási kormányhivatalokban. Meggyőződésük – jelentette ki az MKKSZ vezetője -, hogy a lépés az emberi élet védelmét szolgálná, hiszen lecsökkentené a munkahelyi és az ügyfelekkel való érintkezéseket is. Az erről szóló döntésig pedig további védőfelszerelést kérnek a köztisztviselők. Boros Péterné úgy fogalmazott, kérik, hogy a kormány ajánlat formájában hasonló lépésre bátorítsa az önkormányzatok vezetőit és képviselő-testületeit is. Az üzenet szerint azt várják, hogy erre az időszakra a kormány biztosítsa az eddigi keresetet mindkét terület alkalmazottainak. A feladatokat ebben az időszakban lehetőleg otthoni munkavégzéssel oldják meg, de ha dolgozónak meg kell jelenni a munkahelyén, kapjon dupla bért ezekre a napokra. Az MKKSZ elnöke második javaslata a szociális ágazat dolgozóinak munkáját érinti, ezen a területen 90 százalékos a nők aránya. A szakszervezeti vezető úgy fogalmaz: a bentlakásos idősotthonokban, gyermekvédelmi szakellátásban, család és gyermekjóléti szolgálatoknál és központokban dolgozók, a fogyatékkal élőkkel foglalkozók, idősek nappali ellátásában, hajléktalan ellátásban és még sok más fontos területen tevékenykedők, a sofőrök, egyéb technikai dolgozók, intézményvezetők részére is javasoljuk a dupla fizetést és az egészségvédelmi eszközöket. Az MKKSZ harmadik javaslata még tovább tágítaná azok körét, akik a hősies helytállásukért dupla fizetést érdemelnének. Borosné ide sorolja a videó üzenetben az összes egészségügyi dolgozót, a rendőröket, katonákat, tűzoltókat is. Az érdekvédő végül köszönetet mond az országért, a lakosságért dolgozók munkájáért és arra emlékezteti a miniszterelnököt, hogy jó lenne, ha három hónap múlva mindannyian tiszta lelkiismerettel kezdhetnék újra a munkát, veszteségek nélkül. Ne feledjük – zárul az Orbán Viktornak szóló üzenet, hogy a közigazgatási tevékenység az újjáépítésben is nélkülözhetetlen lesz. Egyben kell tartani a személyi állományt.