háziorvos;lapszemle;koronavírus;

Átszervezik a háziorvosi ellátást

Az úgynevezett akut beteg ellátóközpontokba kell irányítani azokat a pácienseket, akiknek csak enyhe légúti tünetei vannak, de még nem lázasok és nincs nehéz légzésük.

Járásonként összevonnak több háziorvosi és házi gyermekorvosi praxist, ügyeletet, és „akut betegellátó központokat” hoznak létre helyettük, ahol külön foglalkoznak majd a légúti, és nem légúti panaszokkal jelentkező páciensekkel – írja a 444.hu. A portálhoz eljuttatott szakminiszteri utasítás szerint a járási tisztifőorvosoknak csütörtökre kellene az alapellátás átszervezést valamint ki kell jelölniük azokat a rendelőket, amelyek alkalmasak arra, hogy ezeket a betegeket ellássák.

Az ilyen úgynevezett akut beteg ellátóközpontokba kell irányítani azokat a pácienseket, akiknek csak enyhe légúti tünetei vannak, de még nem lázasok és nincs nehéz légzésük.

A lázas betegek utasíthatók arra, hogy térjenek haza, és telefonon kérjenek további ellátást. A központokba csak 65 év alatti és egészséges egészségügyi dolgozók láthatnak el beteget.