Orbán Viktor;Osztrák Néppárt;

2020-03-24 07:48:01

„Ez botrány” – Orbán felhatalmazási törvényét bírálta az Osztrák Néppárt strasbourgi frakcióvezetője

A magyar miniszterelnök újabb, veszedelmes támadást indít a liberális demokrácia, valamint a jogállam ellen – jelentette ki.

Az Osztrák Néppárt strasbourgi frakcióvezetője úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor újabb, veszedelmes támadást indít a liberális demokrácia, valamint a jogállam ellen, amikor fejébe veszi, hogy ezután rendeleti úton kormányozza a magyarokat – írja a Neue Kronen Zeitung. Othmar Karas, aki egyben az Európai Parlament alelnöke, kifejtette, hogy ez botrány, és a magyar politikus Erdogan nyomdokaiban jár.

Az osztrák szocialisták egyik EP-képviselője félőnek tartja, hogy a kormányfő a koronavírus járványt kihasználva elvégzi az utolsó simításokat a tekintélyelvű államszerkezeten, amikor teljesen kikapcsolja a törvényhozást. Bettina Vollath felhívta a magyar törvényhozókat, hogy ne adják a nevüket a demokrácia felszámolásához.

Az európai szocialisták korábbi EP-frakciófőnöke, Hannes Swoboda az EU gyors közbelépését sürgette. Merthogy egyesek azt lesik, mikor vehetik át ők is a magyar módszert. Hasonlóképpen nyilatkozott Karas is, aki egyrészt határozott kiállást vár a Bizottságtól, másrészt pedig azt, hogy Brüsszel forduljon az Európai Bírósághoz.

Uniós szóvivő: Az intézkedéseknek arányosaknak kell lenniük, és kellő indok kell hozzájuk

Az AFP cikke szerint az EU szóvivője nem kívánta egy az egyben értékelni az új magyar jogszabálytervezetet, de annyit azért megjegyzett, hogy a tagállamoknak minden különleges lépéssel a válság megoldását kell szem előtt tartaniuk, az intézkedéseknek arányosaknak kell lenniük, és kellő indok kell hozzájuk. Emellett csak bizonyos ideig lehetnek érvényben. Továbbá hogy a demokrácia nem működhet szabad és független sajtó nélkül. Christian Wigand arra is kitért, hogy a válság idején még inkább lehetővé kell tenni az újságírók számára munkájuk ellátását, épp ezért, hogy ne téves hírek terjedjenek.