Előfizetés

Operatív törzs: Már 9 ember halt meg Magyarországon a koronavírus miatt, a legutóbbi áldozat egy fiatalabb nő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.24. 11:23

Fotó: MTVA
Az országos tisztifőorvos szerint a nő számos krónikus megbetegedésben szenvedett, köztük szív- és keringési betegségekkel és több más anyagcsere-betegséggel küzdött.
Ma reggel leszállt a gép Kínából, amely maszkokat, lélegeztetőgépeket szállított Magyarországra – erősítette meg Lakatos Tibor ezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. A védőeszközöket eljuttatták a kórházakba, amelyeket mostantól az összes egészségügyi dogozó viselni fog azért, hogy megfelelő egészségügyi állapotban maradjanak. 15 ezer forintra emelkedik a PIN-kód nélküli fizetési lehetőség azért, hogy ezzel is csökkentsék a kontaktusokat. Elmondása szerint egyre több csaló próbál hasznot húzni a jelenlegi helyzetből, továbbra is fertőtlenítést, vagy vírustesztet ajánlva a lakosságnak. A rendőrségnél 14 eljárás indult már ilyen ügyben, 13 esetben pedig közveszéllyel való fenyegetés miatt intézkedett a rendőrség. Összesen 26 864 esetben ellenőrizték a karantén betartását. Azt tapasztalják, hogy az intézkedések bevezetése óta egyre többen szegik meg a karantén szabályait. 24 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki. Hangsúlyozta, hogy akik külföldön voltak, vagy még nem igazolták náluk a betegséget, de a gyanúja felmerült, azok vírushordozók lehetnek, ezért tartsák be a karantén szabályait, mások védelmében is.     Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 187-re emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma.
Még egy fő elhunyt, ezzel már 9 halálos áldozata van a vírusnak. Ő egy fiatalabb hölgy, aki számos már betegségben, szív-és keringési, illetve anyagcsere-betegséggel küzdött.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a várandós kismamák is fogékonyabbak lehetnek a fertőzésre, ezért azt kérte, hogy ők se menjenek közösségbe, illetve gyakran mossanak kezet. A tisztifőorvos beszélt a higiéniai szabályok betartásának jelentőségéről, és javasolta a gyakori szellőztetést az otthonokban. A kisgyerekek játékait is ajánlott gyakran fertőtleníteni. Mint mondta, a vírus nagyon érzékeny a klórtartalmú fertőtlenítőszerekre, ezért azokat érdemes használni.  
- A háziorvosi ellátás egy bizonyos fokú racionalizálása elkezdődik

– mondta Müller Cecília.

Ennek oka, hogy a kontaktusokat a lehető legalacsonyabbra minimalizálják. A betegek alapellátása némileg módosul járásonként és kerületenként. Az akut légzőszervi betegségekben szenvedőket el fogják különíteni a többiektől egy külön részlegen. Ezt most szervezik, remélhetőleg egy héten belül megvalósul. Gál Kristóf, az ORFK szóvivője közölte, hogy a mai napra is több száz kérdést kaptak sajtóorgánumoktól. Müller Cecília elmondta, hogy a járvány úgy terjed, hogy egy fertőzött személy 2-3 másik személynek tudja átadni. 
– Magyarország előnyösebb helyzetben van, mert időben 2-3 hónapot nyertünk, a megelőző intézkedésekkel lassítani tudjuk a vírus terjedését

– tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a járvány most már a tömeges megbetegedések felé halad, a járványkórházak folyamatosan bővülnek, mivel a betegek száma is nő. Mostanra az összes fekvőbetegeket ellátó intézményt bevonták, és háromszorosára nő az intenzív ellátóhelyek száma.    Müller Cecília érdeklődésre közölte, hogy az elhunytakat nem tesztelik koronavírusra. Az emberi erőforrások minisztere felfüggesztette a kórboncolást azért, hogy minél több egészségügy dolgozót védjünk. Ha ismerjük a halál okát, akkor felesleges a boncolás, tette hozzá. Mindenkit tesztelnek viszont, akinél felmerül a betegség gyanúja. Erről az egészségügyi ellátó, a háziorvos, a járványügyi központ és egy infektológus dönt. Attól, aki az ő véleményük alapján gyanúsnak minősül, mintát vesznek. Újságírói érdeklődésre Müller Cecília elmondta, hogy bárki bármikor fertőzhet, és az idősek is fertőzhetnek és fertőződhetnek. A kérdés azért merült fel, mert az országos tisztifőorvos pár nappal ezelőtt kijelentette, hogy az idősek nem fertőznek, de őket veszélyezteti leginkább a vírus.
Müller Cecília szerint az egészségügyben dolgozó krónikus betegek, például cukorbetegek olyan kockázati csoportba tartoznak, akikre ugyanúgy vigyázni kell, mint a 65 éven felüliekre. Éppen ezért őket is, ahogyan az idősebbeket, ki kell vonni a közvetlen orvos-beteg találkozásokból.  Számos statisztika, de nagyon sok fikció is jelen van arról, hogy meddig tarthat a járvány az országos tisztifőorvos szerint. Nem kívánnak találgatásokba bocsátkozni, ezért egyelőre nem mondható meg, hogy meddig tart a járvány, de arra törekednek, hogy minél inkább csökkentsék a megbetegedések lehetőségét. Lakatos Tibor közölte, hogy a meglévő kórházak egyelőre elegendőek a betegek ellátására.
Egy nap alatt húsz újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), kedd reggelre ezzel 187-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Eddig 21 embert nyilvánítottak gyógyultnak, és 92-en vannak karanténban. Mintát 6113-at vettek. Orbán Viktor kedden Facebook-oldalán jelentette be, hogy több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából. 

Kórházi dolgozókat vizsgálnak Szombathelyen egy koronavírusos beteg miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.24. 11:10

Fotó: Google Street View
Egyelőre nem tudni, hogy a fertőzött személy hol kapta el a vírust.
A szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban több egészségügyi dolgozót vizsgálnak. A kórházba bekerült ugyanis egy páciens más betegség miatt, majd később kiderült róla, hogy koronavírusos – jelentette be Nemény András polgármester Facebookon. A beteget ellátó személyzetet vizsgálatra küldték. Nemény a videóban elmondta azt is, hogy a városban több rendelőből is jelentették már háziorvosok, hogy koronavírus-gyanús betegek voltak ott. Felvetette, hogy elképzelhető, hogy a kórházba került beteg sem kívülről vitte magával a fertőzést, hanem a kórházban kapta el azt, de egyelőre ennek a körülményeit is vizsgálják.  A védekezést segítve Nemény András 20 ezer darab FFP2-es maszkot rendelt, ami péntekre meg is érkezhet Szombathelyre. Ezekből a kórházi dolgozóknak és a háziorvosoknak is adnak. Az intenzív osztályra több monitort és kiegészítő eszközt is rendelt, illetve egy olyan mobil lélegeztetőgépet, amit a mentőautókban tudnak majd használni. Hozzátette, hogy a kórházban megfelelő mennyiségű lélegeztetőgép van.    A városvezetés 100 ezer sebészeti maszkot is rendelt. Ezek egy részét az egészségügyi dolgozók, szociális munkások és önkéntesek kapják, másik részük pedig a lakossághoz kerül. A polgármester elmondása szerint ezeket éppen borítékolják. Szerdától viszik ki a lakosságnak, várhatóan vasárnapig, önkéntesek segítségével. 
(Az Index nyomán.)

Mindenről a „felelőtlen ellenzék” jut eszébe a kormánynak

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.03.24. 10:45

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Még Slachta Margit, az első magyar képviselőnő kapcsán is a koronavírus miatti különleges jogrendről beszélt a kormány képviselője az Országgyűlésben.
Természetesen a koronavírus járvány és az emiatt elrendelt-elrendelendő intézkedések uralták a napirend előtti felszólalásokat a parlamentben. Az már jól látszik, hogy néhány nap érdemi párbeszéd után ismét teljesen elbeszél egymás mellett a kormány és az ellenzék – pontosabban a kormány nem hajlandó megérteni, az ellenzéki képviselők miről beszélnek. Mellár Tamás, a Párbeszéd-frakció tagja arról beszélt, a járvány miatt kialakult válság minden ágazatot érint majd, emiatt a kieső jövedelmeket pótolni kell, a keresleti oldalt is élénkíteni szükséges a gazdaságban, mert nem lesz bevétele a családoknak, így fogyasztás sem lesz. Orbán Balázs államtitkár válaszában azt mondta, az ellenzék nevetséges ötletekkel jött a válság megoldására, például a százezer forintos alapjövedelemmel (nem ezt kérték – a szerk.), az ellenzék pedig nem járult hozzá a veszélyhelyzet házszabálytól eltérő módon való meghosszabbításához. 
Csárdi Antal (LMP) szerint hiába vásárolunk 1.5 millió sebészmaszkot, az nem véd, ezt mindenki tudja, a speciális maszkokból 129 ezer van országosan, miközben csak a XI. kerület maga ötvenezer ilyet tudott rendelni saját hatáskörben. Rétvári Bence válaszában azt mondta, 20 millió pár gumikesztyű, több mint 2500 lélegeztetőkészülék áll rendelkezésre többek között és még sok mindent megrendelt, de mivel ezeket még nem szállították le, ezt nem közlik, mert csak a már bevethető eszközöket vesznek számba. A koronavírus fertőzés gyanújával egészségügyi intézménybe szállítottak már a mentőben kapnak védőfelszerelést (többen arról számoltak be, hogy ez nem igaz), de a termelést folyamatosan fel akarják futtatni. Rétvári Bence ezután ismét arról beszélt, hogy az ellenzék hétfőn felelőtlen volt a négyötödös felhatalmazás elutasításával. Bősz Anett ezzel kapcsolatban azt kérdezte, ha a különleges jogrendben nincs határideje, akkor miért szabtak határidőt a gazdaságvédelmi intézkedéseknek? A képviselőknek ma is rendelkezésre áll az online szavazás lehetősége és a távmunkáé, erre éppen az Országgyűlés hivatala biztosított lehetőséget. Völner Pál szerint az ellenzéknek majd bocsánatot kell kérnie, amikor – lehetőleg minél hamarabb – feloldják a különleges jogrendet, majd ő is elsorolta, hogy milyen lehetséges eszközbeszerzések vannak folyamatban. Majd sorosistának nevezte az ellenzéket, azt mondta, ha ezt ingyen teszik, még balekok is.
Tóth Bertalan MSZP elnök ismét arról beszélt, ha bekerül a törvénybe a 90 napos határidő, az ellenzék megszavazta volna a törvény sürgősségi tárgyalását és magát a törvényt is, csak ezt a gesztust kérték saját szavazóik részére, de ezt sem kapták meg. Az esetleg lejáró kormányrendeletek hatályát ugyanolyan rendelettel meghosszabbíthatja a kormány, emiatt nem is lett volna szükség a házszabálytól való eltérésre. Több fideszes polgármester már most visszaél a veszélyhelyzet adta jogköreivel, egyedül hoz döntéseket, eközben Szombathely szocialista polgármestere ma kezdi kipostázni a város által vásárolt maszkokat, az ottani fideszeseket is bevonja a védekezésbe. A kormány hatvan napja ismeri a járványhelyzetet, lett volna idő felkészülni. Dömötör Csaba ismét arról beszélt, hogy felelőtlen az ellenzék amiért nem támogatja a különleges jogrendet, mert nincs határideje a járványnak. Karácsony Gergely sem hívja össze a Fővárosi Közgyűlést, de őt nem kritizálják, a kormány viszont elismeri ezt a jogát. Az ellenzék gazdasági javaslatai a tömeges munkanélküliségen alapulnak, ezt a kormány elkerülni akarja. Brenner Koloman a Jobbik részéről ismét a kijárási tilalmat sürgette. A különleges jogrend „Palpatin Nagyurat” csinál Orbán Viktorból, miközben még az ókori Rómában is határozott ideje volt a diktatúra bevezetésének. Egy polgári konzervatív párt nem szavazhat meg határidő nélküli különleges jogrendet. Az Európa Tanácsban annak idején a Fidesz is támogatta azt a javaslatot, ami tiltja a különleges jogrend határozatlan idejű bevezetését, majd azt mondta, mindenki emlékezni fog arra, hogy a Fidesz hogy szavazott hétfőn. Orbán Balázs válaszában azt mondta: az ellenzékre fognak majd emlékezni az emberek. A Jobbik radikális intézkedéseket akar, miközben a veszélyhelyzetről szóló törvényt nem támogatják.
Még Slachta Margittal, az első magyar képviselőnővel kapcsolatban is sikerült koronavírusozni a kormánynak, Soltész Miklós „megemlékezés” címén a mai képviselőnőket oktatta az ő példájára stílusból, Rétvéri Bence pedig ismét arról beszélt, hogy felelőtlen az ellenzék – bezzeg Slachta Margit nem így viselkedett volna.