Előfizetés

Operatív törzs: hét koronavírusos beteg van intenzív osztályon, továbbra sem terveznek kijárási tilalmat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 15:11

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az országos tisztifőorvos megerősítette a hírt, hogy a szegedi rektor is fertőzött.
Eddig hat koronavírussal fertőzött ember halt meg Magyarországon, mindannyian idősek voltak - jelentette be az operatív törzs vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján. Szlávik János főorvos elmondta, hogy heten vannak a Szent László Kórházban intenzíven osztályán. Az elhunyt embereknek más betegsége is volt a fertőzés mellett. Közölte, hogy a betegek több mint fele enyhe tünetekkel rendelkezik. Körülbelül 20 százalékban néhány napos köhögés után erősebb láz, gyengeség jelentkezik, ekkor a betegség súlyosabb stádiumba vált át. Általában ezek a betegek kerülnek intenzív osztályra.
Van olyan beteg, aki két hete van intenzív osztályon, lélegeztetőgépen.

Eddig 16 embert nyilvánítottak gyógyultnak. Nem feltétlenül csak a fiatalok gyógyulnak meg. Üdvözölte az otthoni ápolást. Akinek enyhe tünete van, azok otthon várhatják meg a gyógyulást, ami általában két hétig tart.    Az intenzív osztályon lévő betegek átlagéletkora 65 év. Hangsúlyozta, hogy az idősek vannak a legnagyobb veszélyben. A gyerekeknél nagyon ritka a súlyos lefolyás, enyhe tünetek mellett nem is mindig derül ki a fertőzés ténye náluk. Leszögezte, hogy az idős embereknek most mindenképpen otthon kellene maradniuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy a következő napokban még több megbetegedéssel kell számolni. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy napról napra emelkedik a fertőzöttek száma, egyre inkább haladunk a tömeges megbetegedések felé. Felhívta a figyelmet arra, hogy bárki vírushordozóvá válhat, bárki fertőzhet. Azt a nehezen értelmezhető kijelentést tette az országos tisztifőorvos, hogy az idősek viszont nem fertőznek, de ő esetükben nagyon súlyos szövődményekkel járhat a betegség. Azt mi tesszük hozzá, hogy egyelőre nem világos, ez nyelvbotlás volt-e a részéről, vagy tudományosan bizonyított tény, hogy egy bizonyos életkor felett megszűnnek az emberek vírushordozóvá válni. Az ország minden területéről egyenletesen regisztráltak fertőző eseteket. Ha betartjuk a járványügyi szabályokat, esélyünk van arra, hogy kisebb számú betegséggel megússzuk a járványt. Hangsúlyozottan kérte ő is az időseket, hogy maradjanak otthon. Az otthoni karanténról elmondta, hogy sokan tartózkodnak otthon. Olyanok is, akik pozitívnak bizonyultak, de enyhe tüneteik vannak. Azok is, aki külföldről hazaérve hatósági karanténban vannak, illetve azok is, akik külföldi hazatérésüket követően önként vállalták azt.
- Az otthoni karantén azt jelenti, hogy nem hagyja el az otthonát, rövid időre sem. Nem ugrik le a boltba, nem vásárol, mert bármilyen rövid kontaktus fertőzési lehetőséget jelent

– mondta Müller Cecília.

Kérte, hogy a betegek még otthon is lehetőleg különítsék el magukat családtagjaiktól. Fertőtlenítsék a fürdőt és a vécét, és lehetőleg használjanak saját tisztálkodási szereket. Hipó helyettesítésére vírusölő tisztítószereket javasolt. Ismét hangsúlyozta a kézmosás jelentőségét, és a higiénés szabályok betartását. Lakatos Tibor elmondta, hogy a személy- és teherforgalom akadozik a határon. Az ezredes közölte, hogy az üzletek szabályszegése miatt 24 büntetést szabtak ki, 84 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentést. A lejáró okmányokat, diákigazolványokat most nem kell külön meghosszabbítani. Kijelentette, hogy ezzel viszont nem a diákok utazási kedvét akarják jelenleg erősíteni. Több száz kérdést kaptak szerkesztőségektől Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondása szerint, ezért a kérdésekre csoportosítva válaszoltak.
Müller Cecília közölte, hogy nincs gócpont az országban, mindenhol egyenletesen eloszlik a betegek száma.

Lakatos Tibor megerősítette, hogy továbbra sem terveznek kijárási tilalmat, nincs olyan gócpont, aminek a lezárásáról intézkednie kellene. Müller Cecília megerősítette, hogy igaz a szegedi rektor fertőzöttségéről szóló hír. Hozzátette, hogy nincs kivétel, a vírus nem válogat. Az esettel kapcsolatban több mint 120 mintát vettek. Lakatos Tibor szerint nem anyagi okai vannak annak, hogy az egészségügyi dolgozók védőfelszerelésének beszerzése akadozik. Azt szerinte a készlethiány és az áruforgalom nehézségei okozzák. A hatósági árképzés lehetséges korlátozásáról Lakatos Tibor azt mondta, hogy folyamatosan informálódnak az árképzési körülményekről, miután bizonyos eszközök és élelmiszerek ára jóval nagyobb megterhelést jelent. Hozzátette, hogy nem az operatív törzs felelőssége a hatósági árképzésről dönteni, az a gazdasági akciócsoport feladata. - Nincs olyan honfitársunk, aki külföldön veszélyben lenne – jelentette ki Lakatos Tibor, hozzáfűzve, hogy vannak külföldön magyarok, akik felvették a konzuli szolgálattal a kapcsolatot. Müller Cecília a külföldről repülővel hazatérőknek azt javasolta, hogy vegyék igénybe a tömegközlekedést, inkább menjen ki értük családtagjuk autóval a repülőtérre, utána pedig vonuljanak két hétre házi karanténba. A tisztifőorvos bejelentette, hogy akik találkoztak a fertőzött marokkói miniszterrel, azoknak - Pintér Sándor belügyminisztert is beleértve - a második tesztjük is negatív lett. Müller Cecília azt javasolta a kismamáknak, hogy a kisbabákat inkább ne vigyék most ki az utcára, helyette ha van, erkélyen levegőzzenek, vagy szellőztessenek gyakrabban. Arról ugyanis egyelőre nincs információ, hogy a vírus milyen hatással van a kisgyermekekre. Már él a nemzeti adományvonal, amelyen keresztül a közös védekezést lehet támogatni.    131 az új koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon, ezzel egy nap alatt (103-ról) 28-cal nőtt a betegek száma. A vírusnak már hat halálos áldozata van az országban. A sajtóiroda vasárnap reggeli adatai szerint karanténban jelenleg 115 ember van, és 4443 mintavétel történt.

Jogvédő szervezetek szerint nem a korlátlan hatalom az orvosság a járványra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 14:19

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Ben / MTI
A civilek szerint biztosítani kell, hogy az államhatalom normálistól eltérő gyakorlása ne tegye lehetővé a kizárólagos hatalomgyakorlást.
Az elmúlt évtizedben megtapasztalhattuk, hogy a kormány nem tűri a hatalomgyakorlás alkotmányos korlátait. A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat (T/9790) is erről árulkodik - hívta fel a figyelmet az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, és a Társaság a Szabadságjogokért a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közös közleményében.  A jogvédők szerint a törvényjavaslat a benyújtott változatában nem felel meg a különleges jogrenddel szemben támasztott demokratikus és az Alaptörvényből is következő követelményeknek.  Olyan törvény elfogadását tartják szükségesnek, amely megfelel az alábbi szempontoknak:
 • A különleges jogrendként bevezetett veszélyhelyzet nem alkotmányon kívüli helyzet, és nem is szabad hagyni, hogy azzá váljon.
 • A különleges jogrend nem tarthat örökké, csak előre meghatározott időre szólhat, amely szükség esetén meghosszabbítható akkor, ha a veszély továbbra is fennáll.
 • A jogállami működés alapvető szabályai nem írhatók felül járványügyi vészhelyzetben sem.
 • Az alapvető jogok a veszélyhelyzetben is megilletik a polgárokat. Azok csak a veszély elhárítása érdekében korlátozhatók.
A négy szervezet ezért az alábbi javaslatokat tette:
 • Az Országgyűlés csak meghatározott időre adjon különleges jogrendi felhatalmazást a kormánynak.
 • Átmenetileg szélesítsék azok körét, akik az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezhetik, az érintettségtől független normakontrollt bármely országgyűlési képviselő vagy legalább frakcióvezető indítványozhasson.
 • Rövid, például háromnapos határidőt állapítsanak meg az Alkotmánybíróság számára a különleges jogrenddel, különleges jogrendi intézkedésekkel összefüggő indítványok érdemi eldöntésére.
Hangsúlyozták, hogy az Alaptörvény által meghatározott veszélyhelyzetben a kormánynak különleges jogosítványai vannak, de a veszélyhelyzet a magyar jogrendszerben ismert különleges jogrend, amely nem teszi jogon kívülivé vagy alkotmányon kívülivé a kormányzati cselekvést.
„Éppen ezért, az Alaptörvény helyes értelmezése szerint nem is szabad hagyni, hogy a veszélyhelyzet egy alkotmányon kívüli helyzetté váljon, amelyben kontroll nélkül bármit megtehet a kormány”

- jegyezték meg.

Hozzátették, hogy a törvényjavaslat alapján a kormány nyíltvégű felhatalmazást kapna a veszélyhelyzet fenntartására. Leszögezték, hogy a koronavírus-járvány okozta állapot azonban nem fog örökké tartani, így a rendkívüli jogrend is csak addig maradhat fenn egy jogállamban, ameddig az elrendelésére okot adó veszély fennáll. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a különleges jogrendet az különbözteti meg a diktatúrától, hogy érvényesülnek benne az alkotmányos garanciák. Ezért biztosítani kell, hogy az államhatalom normálistól eltérő gyakorlása ne tegye lehetővé a kizárólagos hatalomgyakorlást.    A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) kormányrendelet alapján 2020. március 11. 15.00 órától Magyarországon veszélyhelyzet van. Varga Judit igazságügyi miniszter ezután benyújtotta a rendkívüli jogrendről szóló törvényjavaslatot, ami pénteken került fel a parlament honlapjára. Ez a járványra való hivatkozással különleges felhatalmazást ad a kormánynak.

Párbeszéd: Az ötszázmillió forint feletti vagyonnal rendelkezők fizessenek szolidaritási járványadót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 11:07

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
18 pontos akciótervet nyújtottak be a koronavírus-járvány miatt.
A Párbeszéd 18 pontos társadalomvédelmi akciótervet nyújtott be az Országgyűléshez. Ebben a koronavírus-járvány megelőzése, következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében javasolnak intézkedéseket. Az ellenzéki frakció az alábbi lépéseket kéri a kormánytól:
 • Tegye lehetővé az egészségügyi alapellátásban és szakellátásban dolgozók rendszeres koronavírus-szűrését.
 • Biztosítsa az egészségügyi alapellátásban és szakellátásban dolgozók megfelelő védőeszközzel történő ellátását, és az ellátásról folyamatosan tájékoztassa az érintetteket, valamint a közvéleményt.
 • Biztosítson minden egészségügyi dolgozó számára rendkívüli bérpótlékot a veszélyhelyzet idejére.
 • Haladéktalanul rendezze a kórházak adósságát, a járvány után pedig szabályozza újra a kórházfinanszírozást.
 • Folytassa a kórházak kapacitásának növelését sátrakkal, konténerekkel; az állami kórházak járványcélú kapacitásainak biztosítása, szükség esetén növelése érdekében az arányosság és szükségesség mértékéig korlátozza a magán-egészségügyi szolgáltatások körét, hogy kapacitásaik felhasználhatóak legyenek a járvány kezelése, megelőzése céljából.
 • Tegyen meg mindent a küszöbön álló gazdasági válság társadalmi hatásainak csökkentéséért, különösképp a munkanélkülivé válók támogatásáért: emelje vissza az álláskeresési járadék maximális folyósítási idejét háromról kilenc hónapra.
 • Emelje meg (a német modell szerint) a táppénzt a munkabér szintjére legalább az első 6 hétben, ehhez a vállalatok állami támogatás kapjanak.
 • Változtassa meg a munka törvénykönyvét annak érdekében, hogy járjon fizetés a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt távollét idejére.
 • Törölje el a társadalombiztosítás-alapú ellátást szigorító intézkedéseket, biztosítotti viszonytól függetlenül teljes körű hozzáférést biztosítson az állami egészségügyi szolgáltatásokhoz.
 • Biztosítson munkahelymegtartó támogatásokat a mikro-, kis- és középvállalkozások számára.
 • Vezesse be a válság okozta jövedelemkiesést ellensúlyozó alapjövedelmet, amely minden állampolgárnak legalább havi 100 ezer forint jövedelmet garantál; a közmunkabért emelje fel a minimálbér szintjére.
 • A munkanélküliség várható növekedése miatt el kell, hogy válassza a gyerekek utáni támogatásokat a személyi jövedelemadótól: a gyerekek utáni adókedvezmény minden gyerek után járjon – ha nincs adóköteles jövedelem, akkor negatív adó, vagyis támogatás formájában.
 • Emelje célzottan a családi pótlékot a gyereküket egyedül nevelő szülők és a nagycsaládosok esetében, hiszen a szegénységi kockázat az egyszülős, illetve a három és több gyerekes családokban kiemelkedő.
 • Vezessen be hiteltörlesztési moratóriumot legalább az év végéig a fizetési nehézséggel küszködő magánszemélyeknél; függessze fel a végrehajtásokat; rendeljen el kilakoltatási moratóriumot az év végéig; a fertőzéssel, illetve a gazdasági válság negatív következményeivel szembesülő településeken, társadalmi csoportoknál a lakhatással összefüggő költségek fizetését függessze fel.
 • Emelje fel az öregségi nyugdíjminimum összegét legalább 60 ezer forintra.
 • Az egészségügyi és szociális intézkedésekhez szükséges források biztosítása érdekében minden nem egészségügyet érintő állami beruházást halasszon el, különös tekintettel a látványsport-beruházásokra.
 • A társasági adó sportcélokra átirányítását függessze fel, és ezeket az összegeket egészségügyi ellátást javító intézkedésekre fordítsa.
 • Vessen ki szolidaritási járványadót az ötszázmillió forint feletti vagyonnal rendelkező állampolgárokra annak érdekében, hogy vagyonukkal arányosan vegyék ki a részüket a társadalmi felelősségvállalásból.
A Párbeszéd azzal indokolta a javaslatot, hogy a koronavírus-járvány okozta válság arra kényszerít, hogy az alapoktól újragondoljuk a társadalmi és gazdasági élet működését. Ezért a társadalomvédelmi akcióterv kidolgozását és megvalósítását, a 2020-as költségvetés módosítását és a 2021-es költségvetési tervezet teljes újragondolását követelik kormánytól.