Vádat emeltek a koszovói férfi ellen, aki 25 évvel ezelőtt gyilkolt egy budapesti panzióban

Publikálás dátuma
2020.03.24. 12:19
illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vádlottat 2019-ben, Szlovéniában fogták el európai elfogatóparancs útján.
Egy karácsonyi mulatozás vezetett halálos késeléshez huszonöt évvel ezelőtt, a Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy tavaly elfogott férfi ellen. Az ügyészség kedden közölte az MTI-vel, hogy a vádlott, egy negyvenkilenc éves koszovói férfi – aki 1994 szeptemberétől Budapesten lakott álnéven – 1994. december 25-éről 26-ára virradó éjszaka néhány ismerősével előbb egy étteremben, majd egy XVI. kerületi panzió bárjában szórakozott. A vádlott ittas állapotba került, és több vendéggel kötekedett. A vádlott és a szintén jugoszláv állampolgársággal rendelkező sértett a panzió bárjában hajnali 5 óra körül szóváltásba keveredett, és dulakodni kezdtek. A vendégek szétválasztották őket, de a vádlott – a fogásból kiszabadulva – a sértetthez lépett, és egy késsel háromszor mellkason szúrta, majd elmenekült. A sértett a helyszínen életét vesztette. A hatóságok megkezdték a férfi felkutatását, a büntethetőségének elévülése emiatt többször megszakadt, végül 2019-ben Szlovéniában fogták el európai elfogatóparancs útján. A Fővárosi Főügyészség a férfi ellen emberölés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottat letöltendő börtönbüntetésre, ennek végrehajtását követően pedig a férfit utasítsa ki Magyarország területéről. A vádlott letartóztatásban van – áll a közleményben.
Szerző

Korábban elvették a jogosítványát a nőnek, aki balesetet okozott Fonyódon, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott

Publikálás dátuma
2020.03.24. 11:29
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ügyészség a büntetlen előéletű, bűnösségét beismerő és azt megbánó vádlottal szemben felfüggesztett börtön, valamint vezetéstől örökös eltiltást indítványozott.
Maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset gondatlan okozása és más bűncselekmények miatt emelt vádat a kaposvári ügyészség egy 32 éves nővel ellen, aki vezetésre alkalmatlan pszichés állapotban okozott balesetet Fonyódon, majd segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt. A vádlottól pszichotikus tünetei miatt korábban elvették a jogosítványát, ennek ellenére tavaly augusztusban Fonyódon, egy strand melletti utcában a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel közlekedett a gépkocsijával. Nekiállt előzni egy autót, melyben négyen ültek, ám közben nekiment a kikerülni akart kocsinak, s bár észrevette az ütközést, lassítás nélkül továbbhajtott – szerencsére a vétlen autó utasai közül senki sem sérült meg. Néhány száz méterrel később a nő áttért a másik forgalmi sávba, ahol három kerékpáros közeledett: ketten a biciklijüket hátrahagyva felmenekültek a járdára, a harmadikat viszont elütötte a vádlott – az elgázoltnak maradandó fogyatékossággal járó súlyos sérülései keletkeztek: eltörött az egyik sípcsontja, az egyik keze, illetve idegsérülést szenvedett –, aki ismét csak továbbhajtott a helyszínről. Azonban nem jutott messze, ugyanis kilyukadt az egyik gumija, s amikor kompenzálni próbált, túlkormányozta a kocsit, s beleállt a partoldalba. A nő a kocsit hátrahagyva eltűnt, ám a rendőrök még aznap este előállították. Az ügyészség a büntetlen előéletű, bűnösségét beismerő és azt megbánó vádlottal szemben felfüggesztett börtön, valamint vezetéstől örökös eltiltást indítványozott a vádiratban.
Szerző

Letartóztattak egy férfit rablás és szexuális erőszak miatt Tolna megyében

Publikálás dátuma
2020.03.24. 10:24
Képünk illusztráció
Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP
A gyanúsított 2018-ban szabadult hatéves fegyházbüntetéséből. A járási ügyészség szerint fennáll a bűnismétlés veszélye, és tartani lehet szökésétől is.
Egy hónapos letartóztatásba helyezett a Szekszárdi Járásbíróság egy 44 éves férfit, aki kirabolt és szexuálisan bántalmazott egy védekezésre képtelen embert a Tolna megyei Pálfán – közölte a Tolna Megyei Főügyészség. A nyomozás adatai szerint a gyanúsított március 20-án fát aprított a betegsége miatt nehéz munkára képtelen sértett udvarán, majd a kocsmában nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott. Elhatározta, hogy pénzt szerez a beteg férfitől, ezért este visszament hozzá. Többször ököllel fejen ütötte a sértettet, és azzal fenyegette, hogy megöli. A sértett átadta a pénztárcáját, amelyből a támadó 50 ezer forintot vett el, ezután a tiltakozó és védekezni igyekvő sértettet szexuálisan is bántalmazta, miközben késsel fenyegette – írták. A sértett súlyos sérülést szenvedett. A Paksi Rendőrkapitányság még aznap este őrizetbe vette az elkövetőt, akit a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablással, súlyos testi sértéssel, valamint szexuális erőszakkal gyanúsítanak. A férfi 2018-ban szabadult hatéves fegyházbüntetéséből, a járási ügyészség szerint fennáll a bűnismétlés veszélye, és tartani lehet szökésétől is. A járásbíróság a veszélyhelyzet miatt távmeghallgatás keretében tartott ülést, és rendelte el hétfőn a gyanúsított letartóztatását április 23-áig – közölte a főügyészség.