Előfizetés

"Ne viseljen maszkot, ha nem beteg!" – ajánlja a tisztifőorvos hivatalos közösségi oldalán

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.24. 16:14

Fotó: Shutterstock - Népszava
Miközben a tünetmentes vírushordozók is átadhatják a betegséget, a tisztifőorvosi hivatal szerint elég, ha csak köhögők, tüsszögők hordanak védőmaszkot. Várjuk a Nemzeti Népegészségügyi Központ válaszát.
Ne viseljen maszkot, ha nem beteg! - ez a felhívás jelent meg kedden a Tisztifőorvos nevű Facebook-oldalon. A bejegyzés szerint csak akkor van szükség maszk viselésére, ha valaki lázas, köhög, folyik az orra – egy szóval tüneteket mutat – vagy ha az illető még gyógyulófélben van fertőző betegségéből.
Az üzenetre - ami egyébként napok óta jelen van már a neten, több város és kórház honlapján is elérhető – saját közösségi oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet, aki nemes egyszerűséggel 
nemzeti fake news-nak titulálta a felhívást.

Szél idézte a Science magazinban publikált kutatást, melyben a Columbia Egyetem kutatói megállapították: Kínában a január 23-án elrendelt utazási korlátozások előtt csak a fertőzöttek 14 százalékát azonosították, 
a 86 százaléknyi azonosítatlan vírushordozó jelentős része pedig nem mutatott tüneteket, vagy csak igen enyhéket. Ez magában is hozzá járulhatott a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedéséhez.

A Népszava megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), kommunikációs osztályuk vezetője, Niczky Emőke pedig megerősítette: nem fake news-ról van szó, ez a valóban tisztifőorvosi hivatal  felhívása.
Alább felsorolt kérdéseinkre Niczky írásban ígért választ. Ha az NNK reagál, frissítjük cikkünket.
  • Ha nem mutatok koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket, attól még lehetek fertőző? Nyálam, bőröm a köhögés, tüsszentés, láz tünetei nélkül is átadhatja a fertőzést másnak? Úgy tudom, a vírushordozók jelentős részénél semmilyen tünettel nem jár a fertőzés.
  • Ha tünetek nélkül is feltételezem, hogy elkaphattam a vírust, miért ne hordjak védőfelszerelést?
  • Miért nem követi Magyarország is Szlovákia példáját, és rendel minden magyar állampolgár számára védőmaszkot?
  • Miért nem választják a tömeges vírustesztelés lehetőségét, ahogy ezt sok ország megtette már?  Úgy tudom, ez a csoportos fertőzések időszakában már teljesen indokolt lenne,
A szlovák Állami Tartalékalap igazgatója múlt vasárnap jelentette be, hogy 30 millió védőmaszkot szereznek be, így gyakorlatilag a teljes lakosságot el tudják látni. A szerb miniszterelnök, Aleksandar Vučić  pedig kedden közölte, hogy átállnak a tömeges tesztelésre - írja a Guardian. Szerbiában egyébként 249 megerősített fertőzési esetet és három halálesetet tartanak nyilván. Magyarországon már kilencen vesztették életüket a koronavírus-járvány következtében.

A kétharmadot is befolyásolhatja a koronavírus

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.03.24. 15:32

Fotó: Mónus Márton / MTI
Nem biztos, hogy a Fidesznek a jövő kedden meglesz a kétharmados többsége, ezért számít az ellenzékre a veszélyhelyzetről szóló törvény szavazásánál – mondta Kocsis Máté frakcióvezető.
Mivel a parlamenti ellenzék nem járult hozzá, hogy Házszabálytól való eltéréssel fogadják el a veszélyhelyzetről és a Büntető törvénykönyv módosításáról szóló törvényeket, a március 11.-én kihirdetett veszélyhelyzetben meghozott több kormányrendelet hatálya lejár, mielőtt jövő kedden ismét szavazhat a jogszabályokról az Országgyűlés, ezt a helyzetet a kormánynak kezelnie kell – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján. Gulyás Gergely ezek között említette a külföldi állampolgárok beutazásának tiltását, korlátozását, a külföldről érkezők karanténjának elrendelését, az egészségügyi dolgozók külföldre utazásának engedélyhez kötését, az egyetemek bezárását, a bírósági ítélkezési szünetet, a bölcsődék-, óvodák önkormányzatok általi bezárását. Gulyás szerint a kormány szerdai ülésén próbálnak megoldást találni a helyzetre, hogy az egyetemeket ne kelljen például kinyitni vagy a határzárat fent lehessen tartani. A miniszter a Btk tervezett módosításával kapcsolatban a Népszava kérdésére azt mondta, az az ellenzéki követelés, hogy a rémhírterjesztéssel kapcsolatos tényállás leírásába kerüljön bele, hogy annak „bizonyíthatóan” kell megzavarnia a járvány elleni védekezést, nonszensz, hiszen az egész büntetőjog a bizonyíthatóság követelményén alapul. Ugyanakkor továbbra is várják a tényállás módosítására vonatkozó ellenzéki javaslatokat, mert ebben lehet értelmes kompromisszumra jutni. Másik kérdésünkre, miszerint az ellenzéki képviselők közül többen azt állították, hogy éppen az Országgyűlés hivatala épített ki olyan informatikai rendszert minden képviselőnél, ami alkalmassá tenné a parlamentet online működésre és szavazásra, Gulyás Gergely azt mondta, az Alaptörvény kimondja, hogy a képviselők jelenlétét, ehhez alkotmánymódosítás kellene, amire nincs idő, az otthoni szavazáshoz sem infrastruktúra, sem bizalom nincs. Kocsis Máté frakcióvezető azt mondta, az ellenzék kezdetben konstruktív volt, de egy idő után „saját véleményformálóik, Magyar György és a civil szervezetek” belehajszolták őket abba, hogy végül ne támogassák a házszabálytól való eltérést. Mint mondta, a járvány terjedése miatt nem lehet kizárni, hogy jövő héten már nem lesz kétharmados kormánypárti többség, ezért számítanak az ellenzék támogatására is, emiatt nyitottak a további egyeztetésekre.

Sződliget bevezeti a részleges kijárási tilalmat Polgár mintájára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.24. 15:13

Fotó: Facebook/Juhász Béla
Még mindig nem tiszta, hogy a város vezetése ezt milyen felhatalmazás alapján rendeli el.
Juhász Béla, a Pest megyei Sződliget polgármestere a település közösségi oldalán jelentette be, hogy részleges kijárási tilalmat rendelt el a március 25. és április 2. közötti időszakra - vette észre az Index. A polgármester a Facebook-on azt írta, hogy a polgárok nagy többsége tudomásul vette a meghozott döntéseket és fegyelmezetten eleget is tesz az elvárásoknak, de azt látja, hogy sokan még mindig nem vesznek tudomást a veszélyhelyzetről, kockáztatva ezzel maguk és mások megfertőződését.  
„Polgármesterként úgy vélem, mindannyiunk érdekében újra hangsúlyozni kell és további intézkedésekkel még inkább erősíteni szükséges az otthonmaradás fontosságát, ezért Sződligeten 2020. március 25.- április 02. közötti időszakra részleges kijárási tilalmat rendelek el”

- közölte Juhász Béla.

Ennek értelmében otthonmaradásra köteles: 
  • az önkormányzat azon munkavállalója (közalkalmazott, köztisztviselő, közfoglalkoztatott és az egyéb munkaviszonyban lévő) akit az önkormányzat otthoni munkavégzésre kötelezett,
  • az önkormányzat szociális ellátásában részesülő (szociális gondozásban, házi segítségnyújtásban, szociális étkezésben) 70 év fölötti sződligeti lakos
  • az oktatás-nevelési intézményekben elrendelt szünet kapcsán otthon maradó óvodás, valamint az otthoni tanulásra kötelezett általános iskolás és szakiskolás tanuló.
Kivételt a napi élelmiszerek és gyógyszerek vásárlása, az egészségügyi és járványmegelőzési feladatok teljesítése, valamint a napi munkába járás jelent. Az indokolatlannak tűnő közterületi jelenlétet az önkormányzat ellenőrzi. Az otthonmaradási kötelezettség megszegőivel szemben az önkormányzati intézmények vezetői eljárhatnak, kezdeményezhetik az otthoni munkáról való visszahívást, a szociális szolgáltatások felfüggesztését, valamint a segélykérelmek elutasítását.
Vasárnap a hajdú-bihari Polgár vezetése jelentette be, hogy részleges kijárási tilalmat vezet be. Sződliget ennek mintájára vezeti be a rendelkezést. A polgári városvezető, Tóth József közleménye végén megjegyezte, hogy bár a törvény jelen helyzetben felhatalmazást ad a polgármesternek a döntések egyszemélyi meghozatalára, - hiszen „a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdése alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének a feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja”- ő a döntést mégis a képviselő-testülettel egyeztetve, annak egyhangú támogatása mellett hozta meg. Amint arra a polgári rendelkezés kapcsán felhívtuk a figyelmet, kijárási tilalmat csak a kormány rendelhet el. A két polgármester által hivatkozott törvény 49. paragrafusa is rögzíti, „veszélyhelyzetben korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását”, kormányrendelet alapján. A kabinet azonban kedd délutánig nem hozott ilyen határozatot.