Harminc százalékkal csökkentik a miniszterek bérét, duplájára emelik az ápolók fizetését - Szlovéniában

Publikálás dátuma
2020.03.24. 22:15
Janez Jansa szlovén miniszterelnök beiktatási beszédet mond, 2020. március 3-án
Fotó: Jure Makovec / AFP or licensors
A szlovén kormány a válság idejére átrendezi a bérviszonyokat, hogy ezzel is enyhítsék a koronavírus-járvány okozta károkat.
A szlovén kormány a koronavírus-válság idejére 30 százalékkal csökkenti az állami tisztségviselők fizetését, köztük a parlamenti képviselőkét és a miniszterekét - jelentette be Janez Jansa miniszterelnök kedden, amikor ismertette a kabinetnek a járvány okozta nehézségek ellensúlyozására indított gazdaságélénkítő csomagját. A végleges törvénycsomagot várhatóan pénteken fogadja el a kormány, majd továbbküldi a parlamentnek jóváhagyásra.
A 30 százalékos fizetéscsökkentés vonatkozik az igazságügyi tisztségviselőkre és az állami részesedéssel rendelkező vállalatok felügyelő bizottsági tagjaira is.

A kormányfő kiemelte: a megszorításokon kívül pénzügyi támogatásokkal segítik az állampolgárokat és a gazdasági szereplőket, hogy átvészeljék a koronavírus-járvány okozta válság első néhány hónapját. Hozzátette, hogy a krízishelyzet elhúzódása esetén újabb, hasonló intézkedési csomagot indítanak el. Az elfogadásra váró kormányzati csomag lépései között szerepel például, hogy az állam a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak után kifizeti a különböző járulékokat, valamint a táppénz-hozzájárulást.
A járvány ideje alatt az egészségügyi dolgozók, a polgári védelmi szervezetek és más kulcsfontosságú szolgálatok 10 és 200 százalék közötti illetménykiegészítést kapnak.

Azok, akik járvány és a korlátozások miatt nem járhatnak munkába, ugyanolyan státusszal és jogokkal rendelkeznek majd, mint azok, akik emiatt elveszítették a megélhetésüket. Rendkívüli nyugdíj-kiegészítést kapnak továbbá a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők. Azok pedig, akik kisvállalkozókként dolgoznak (egy vagy két alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozások), a minimálbér 70 százalékának megfelelő havi jövedelmet kapnak az államtól, amely után nem kell járulékot fizetniük. Ezen vállalkozások átmenetileg nem kell fizessenek havi jövedelemadó-előleget sem. A krízis alatt a vállalatok likviditásának erősítése céljából a kormány úgynevezett "garanciasémát" vezet be, és felvásárolja a bankok követeléseit a vállalatokkal szemben, valamint átmenetileg befagyasztja számukra a jövedelemadó fizetésének kötelezettségét is. A bejelentette szlovén gazdaságélénkítő csomag értéke 2 milliárd euró (mintegy 710 milliárd forint) - írja az MTI.
Szerző

Meghalt az idős olasz pap, aki átengedte lélegeztetőgépét egy fiatalabb betegnek

Publikálás dátuma
2020.03.24. 20:05

Fotó: Michčle Constantini / AFP/PhotoAlto
Giuseppe Berardelli az életéről is le tudott mondani, hogy másnak esélyt adjon.
Koronavírus-fertőzésben halt meg a lombardiai Casnigo plébánosa, aki önzetlenül lemondott a lélegeztetőgépről egy fiatalabb beteg javára, írja a BBC-t idézve a 444.hu. A 72 éves Giuseppe Berardellinek -  aki egyéb betegségei miatt kifejezetten veszélyeztetettnek számított  - a helyi hívők vásároltak lélegeztetőgépet. A papot Bergamo Lovere kórházában ápolták; mikor megtudta, hogy egy fiatalabb beteg súlyos légzési nehézségekkel küzd, 
felajánlotta, hogy átengedi neki a gépet.

A pap nem sokkal később életét vesztette. A BBC szerint eddig legalább ötven pap vesztette életét a koronavírus-járványban, ami Olaszországban eddig több mint hatezer halálos áldozattal járt.
Szerző

Súlyos mulasztás a pravoszláv egyháztól

Publikálás dátuma
2020.03.24. 17:14
Szentpéterváron hetvenezer prvoszláv hívő csókolta végig egy kegytárgyat
Fotó: OLGA MALTSEVA / AFP
Oroszországban kedd délelőttig 440 koronavírussal fertőzöttet tartottak nyilván és egy halottról számoltak be, egy sok betegséggel küzdő 79 éves asszonyról, akiről azt állították, trombózis vitte el.
Ez a szám, természetesen, napról napra emelkedik, a megfigyelés alá vont emberek száma tízezrekben mérhető. A legtöbb fertőzött Moszkvában volt, Szentpéterváron jóval kevesebb. Moszkva környékétől a Krím-félszigetig találtak beteget. Március 20-ig Oroszország 40 szubjektumában észlelték a koronavírus megjelenését. A hivatalos statisztika, mint oly sok országban, itt sem tükrözi a tényleges helyzetet. A tesztvizsgálathoz több helyen könnyen és ingyen hozzá lehet jutni, csakhogy nem tükrözi kellőképpen a valóságot. Mint a Novaja Gazetának nyilatkozó Alekszej Jakovlev orvos elmondta, az Oroszországban alkalmazott teszt csak magas víruskoncentráció kimutatására képes, szemben az európai teszttel, amely százszor érzékenyebb. Már csak ezért sem tanácsos rögtön kórházba szállítani a beteg embereket, sok közülük ugyanis influenzás. A legmodernebb szentpétervári kórház, amelyet a súlyos esetekre kellene felhasználni, március második felében még tele volt influenzás betegekkel. Pedig 2009-ben a sertésinfluenza idején ez a kórház jelesre vizsgázott több ezer ember megmentésével és igen alacsony halálozási számmal. Jakovlev véleményétől eltérően egyes nyugati megfigyelők szerint az oroszok még a szovjet időkben kifejlesztett járványügyi rendszerüknek köszönhetik eredményeiket, és annak, hogy időben lezárták a kínai határukat. Az is sokat mondó, hogy Moszkva katonaorvosokat, fertőtlenítő járműveket és orvosi műszereket küldött Olaszországba. A segítség megadására Putyin utasította védelmi miniszterét, miután előzőleg beszélt az olasz kormányfővel. A segítség értékét növeli, hogy a szükséges egészségügyi felszerelések beszerzése Oroszországban nagyobb akadályokba ütközik, mint másutt. 
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) speciális védőöltözetben látogatta meg azokat a pácienseket, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával megfigyelés alatt tartanak egy moszkvai kórházban
Fotó: ALEXEI DRUZHININ / AFP
Az oroszoknak adott tanácsok nagyjából megegyeznek a nemzetközileg elfogadottakkal. Amivel viszont a pravoszláv egyház egyáltalán nem törődött. Március derekán megtartották a Szentpétervár központjában fekvő Kazany Katedrálisban a Keresztelő Szent János tiszteletére hagyományosan rendezett ünnepet. Mintegy 70 ezer hívő látogatta meg az itt kiállított ereklyéket. Bár fertőtlenítették azokat, a legfőbb ereklyét egy héten keresztül reggeltől éjszakáig sorban megcsókolták a résztvevők, mielőtt azt visszavitték volna Jeruzsálembe. A látogatók zömmel idősek voltak gyerekekkel. „Mi hívők vagyunk, érti? – mondta a Novaja Gazeta tudósítójának egy idős asszony. Minden a hitből adódik. Azt mondja, veszélyes? Hát megengedi az Isten, hogy mi itt megfertőződjünk? Azt gondolom, hogy nem. Nem engedi meg, nem engedi meg. Maradjon csak nyugton.” Egy fiatal asszony hozzátette: „Nincs semmiféle vírus. Nekünk, hívőknek. Ha fél, nem kellene itt állnia”. E közben egy önkéntes időnként, talán minden tizedik ember után egy kendővel letörölte az ereklyék fölötti üveget. A vallási ügyekben itt tartózkodó konzultáns, kijelentette: az ereklyéket nem a koronavírus ellenére hozták ide, hanem éppen a járvány miatt. Mert lelkileg kell megerősíteni az embereket, az viszi el őket, nem a vírus. Az egyházi hatóságnak semmi kétsége nem volt, hogy ezt a megemlékezést a hagyományoknak megfelelően megtartsa. Mint ahogy az e célra időzített rendkívüli adományok gyűjtése sem szakadt meg… Az orosz kormányfő e közben közölte, hogy tudósaik a vakcina hat prototípusával kísérleteznek.
Szerző