354,81 forinton az euró

Publikálás dátuma
2020.03.25. 08:35
Illusztráció: Népszava
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben keddről szerdára virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a kedd esti 355,68 forint után szerda reggel fél nyolckor alacsonyabban, 354,81 forinton jegyezték. A forint kedden az MNB monetáris tanácsának kamatdöntése után 358,12 forintos eurójegyzésig gyengült.
Csökkent a dollár és a svájci frank jegyzése is, a dollárt a kedd esti 329,38 forint után 327,88 forinton, a svájci frankot pedig 335,85 forint után 334,68 forinton jegyezték szerda reggel.
Szerző

Lesz elég sonka húsvétra, de drágábban

Publikálás dátuma
2020.03.25. 07:23

Fotó: Népszava
Félő, hogy a gyengébb minőségű termékekre nő meg a kereslet.
Nem várható ellátási zavar a húsvéti füstölt húskészítmények piacán, az ágazati vállalatok széles kínálattal készülnek, azonban a termékek tavalyhoz képest magasabb áron kaphatók majd - közölte a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke az MTI-vel. Éder Tamás elmondta, hogy a húsvéti füstölt hústermékekből évek óta mintegy 6-7 ezer tonna fogy, idén is hasonló forgalomra számít. Kiemelte, hogy a húsüzemekben már jóval húsvét előtt megkezdődik a felkészülés, vannak olyan készítmények, például a hagyományos pácolt, érlelt, füstölt termékek, amelyeket már hetek óta gyártanak.
Az elnök megjegyezte, hogy az ellátásban nem lesz gond, azonban a vállalatok tartanak attól, hogy a koronavírus-járvány történései a vásárlókat a húsvéti ünnepek előtt takarékosságra kényszerítik, és ezért az olcsóbb, gyengébb minőségű termékek iránti kereslet nő majd.

Ezzel megtörhet az elmúlt évek tendenciája, amikor a jobb minőségű, hosszabb érlelési idejű, hagyományos termékek iránti kereslet lassan és folyamatosan emelkedett a gyorsérlelésű, főzött, pácolt termékek rovására. A fogyasztók felismerték, hogy az ár igenis érdemi minőségi különbséget jelez a lényegesen olcsóbb és a drágább húsvéti füstölt készítmények között.
Éder Tamás rámutatott, hogy az árak idei emelkedése független a koronavírus-járványtól, annak hátterében az afrikai sertéspestis világpiaci hatásai állnak, ami miatt drasztikusan emelkedik az alapanyagár.

A tavalyi húsvét előtti időszakhoz képest az élősertés ára mintegy 50 százalékkal nőtt, ehhez képest egy év alatt a húskészítmények árai csak 20 százalék körüli mértékben emelkedtek. - Ahhoz, hogy a növekvő önköltségeket a húsipari cégek az árakban ki tudják fejezni, további áremelkedésre lenne szükség - fűzte hozzá.
Szerző
Frissítve: 2020.03.25. 07:30

A hitelmoratórium után sem nőhet a törlesztő

Publikálás dátuma
2020.03.25. 06:06
Nehéz feledtetni a devizahiteleket – még kevesen mernek kölcsönt felvenni FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Pontosította a kormány a víruspánik miatt 18-án kihirdetett hitelfizetési haladék szabályait és valamivel több mint 15 milliárdot átcsoportosítottak az Operatív Törzs számára.
A kormány 15,24 milliárd forintot csoportosít át a koronavírus-járvány elleni védekezésre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ számára - derül ki a kedd este 10 után megjelent Magyar Közlönyből. A pénzt az Operatív Törzs költi el. Kiegészítik a hitelfizetési türelem 18-án kihirdetett szabályait is. Eszerint a moratórium hatályát nem érinti, ha az adós mégis az eredeti feltételek szerint törleszt. Ha a tartozó él a lehetőséggel, a teljesítést csak a felfüggesztés előtti feltételekkel írhatják jóvá. Az intézkedés vonatkozik a munkáltatói kölcsönre, a Nemzeti Eszközkezelő Program vételárrészleteire és bérleti díjára, a minimális törlesztőrészletre, illetve az adósságrendezési megállapodásban, egyezségben és ilyen bírósági végzésben megállapított tartozásra is. A Nemzeti Eszközkezelő a bérleti díj elmaradása miatt ez év végéig nem mond fel szerződést. Adósnak minősülnek a pénzügyi vállalkozások, befektetési alapok, az adósságrendezés alatt álló személyek és a helytállók is. A szerződést biztosító, a halasztással szintén módosuló mellékkötelezettségek alá tartoznak a garanciaszerződések és a garanciavállaló nyilatkozatok is. A tőketartozás nem növelhető a felfüggesztés alatt meg nem fizetett kamat összegével. A türelmi időszak alatt felhalmozódott kamatot annak lejártát követően évente egyenlő részletekben kell megfizetni. A futamidő emiatt nőhet, a havi törlesztő nem. A kamatszabályok vonatkoznak a díjakra is. A babaváró hitel kezességvállalási díját az intézkedés alatt elengedik. A 18-a után kötött fogyasztói hitelek esetében a teljes hiteldíj mutató - jelen állapot szerint - csak ez év végéig nem haladhatja meg a naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat öt százalékkal megnövelt értékét. A moratórium miatt módosított szerződést nem kell újra közjegyzővel hitelesíttetni, arra az eredeti jóváhagyás érvényes.
Szerző
Frissítve: 2020.03.25. 09:46