Férfiakat szedett rá egy női bűnbanda, több mint 140 embert csaptak be

Publikálás dátuma
2020.03.25. 10:48
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Özvegyasszonynak és egyedülállónak adták ki magukat, így csaltak ki pénzt áldozataikból.
A Szentesi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a két nővel és öt társukkal szemben, akik magukat özvegyasszonynak, egyedülálló nőnek adták ki különböző társkereső fórumokon és csaptak be valótlan okokra hivatkozva kölcsönkért pénzekkel több mint 140 férfit - írja az ügyészség. A vádirat szerint a két nő és öt társa – akik egymás rokonai vagy ismerősei – rendszeres megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkeztek. Elhatározták 2015 januárjában, hogy internetes társkereső oldalakon férfiaknak, álnéven, egyedülálló nőnek, özvegyasszonynak adják ki magukat. Tervük az volt, hogy valótlan okokra hivatkozva, a visszafizetés szándéka nélkül a sértettektől pénzt csalnak ki. A két nő a személyes találkozásokon fodrásztanulónak adta ki magát, és azt állította, hogy a bizonyítvány átvételéhez kellene pénz az utazásra. A történet hihetőbbé tétele végett megadták állítólagos oktatójuk számát is, amin aztán elváltoztatott hangon saját maguk igazolták a fiktív történetet. Az első pénzátadás után a következő indok az útközben meghibásodott gépkocsi javítási költsége volt, amikor a többi vádlott-társ magát szerelőnek kiadva igazolta le a valótlan hivatkozást. 
Ha a sértett még ekkor sem fogott gyanút, akkor a következő körben bírságokra, ügyvédi díjakra, hagyatékkal kapcsolatos költségekre hivatkozva kértek kölcsön. Ezt a fiktív látszatot a vádlott-társak igazolták le úgy, hogy magukat rendőrnek, börtönőrnek vagy ügyvédnek kiadva erősítették meg a két nő által kitalált sztorit.

A vádlottak több bankszámlát nyitottak azért, hogy a csalásból származó pénzeket azokra utaltatva megszerezzék. Később a sértettek számára elérhetetlenné váltak, és a pénzt saját megélhetésükre fordították. 
A vádlottak a 2015. január és a 2019. januárja közötti időszakban 145 sértettet tévesztettek meg. Az okozott kár nagysága fejenként 20 ezer és 14 millió forint között van.

A járási ügyészség a vádlottakat az egyes sértetteknek okozott kár nagysága szerint minősülő és büntetendő csalás bűncselekményével vádolja, melyeket bűnszövetségben és üzletszerűen követtek el. A vádlottak szabadlábon védekeznek.
Szerző

Öt idős emberhez tört be egy este alatt a szabadszállási férfi

Publikálás dátuma
2020.03.25. 10:18
A kép illusztrációAFP Fotó: Nicolas Armer
Egy szatyrot és egy elektromos kerékpárt tudott ellopni, de még azt is vissza kellett adnia.
A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett lopás miatt távmeghallgatás útján bíróság elé állította azt a férfit, aki Szabadszálláson egy este alatt öt idős ember házába is bement, hogy lopjon - derül ki az ügyészség közleményéből. A vád szerint a szabadszállási férfi 2020. február 29-én, késő este, első áldozata udvarára a kerítésen átmászva jutott be. Ott egy fém kerti székkel be akarta törni a ház ablakát, de a bent tartózkodó idős asszony tetten érte, ezért a tolvaj elmenekült és nem sikerült elvinnie semmit. Következő három áldozata házába – egyedül élő idős sértettekhez – szintén a kerítésen át, majd a nyitott ablakon bemászva jutott be. 
A lakásban értékek után kutató tolvajt az idős asszonyok mindhárom esetben megzavarták, ezért csak egyiküktől vitt el egy 500 forint értékű szövet szatyrot.

Aznap esti utolsó akciójaként egy társasház nyitott udvaráról egy 65 ezer forint értékű elektromos kerékpárt lopott el. A férfit a rendőrök még aznap előállították, a lopott kerékpárt lefoglalták, és visszaadták a sértettnek. A letartóztatásban lévő, többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek számító férfit a bíróság az ügyészség indítványával egyezően bűnösnek mondta ki. Vele szemben egy év kilenc hónap börtönbüntetést szabott ki, továbbá három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Letartóztatását a bűnismétlés és a szökés veszélye miatt fenntartotta. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője fellebbezett ellene.
Szerző

Hasba szúrta magát egy borsodi nő, majd két férfit vádolt azzal, hogy megtámadták őt

Publikálás dátuma
2020.03.25. 10:03
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Végrehajtandó börtönbüntetést is kaphat érte az asszony.
A Tiszaújvárosi Járási Ügyészség hamis vád bűntette miatt vádat emelt egy büntetett előéletű, 40 éves nővel szemben - írja az ügyészség.
A vádirat szerint a vádlott 2018. január 5-én, este, magánéleti problémái miatt, egy borsodi településen lévő otthonában, ittasan, egy késsel hasba szúrta magát.

A lánya tett rendőrségi bejelentést azt követően, hogy anyja sérüléséről tudomást szerzett. A vádlott a helyszínre érkező rendőröknek először elmondta, hogy a sérülést önmagának okozta. Nem sokkal később azonban a helyszíni orvosi ellátása közben, a járőröknek elkövetőként már az egyik férfi ismerősét jelölte meg. Azt állította, hogy a férfi meg akarta őt erőszakolni, és eközben okozta a hasi sérülését. A intézkedő rendőrök a vádlott állításait ellenőrizték, és már az elsődleges adatgyűjtésnél egyértelműen megállapították, hogy a nő által megnevezett férfi nem követett el bűncselekményt. Miután a vádlottat a mentők kórházba szállították és ott ellátták a sérülését, tanúkihallgatása céljából felkeresték őt a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság nyomozói. 
Nekik egy újabb verziót adott elő és a késeléssel már egy másik férfit vádolt.

A nyomozó hatóság ezt a férfit súlyos testi sértés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki. Később bűncselekmény hiányában megszüntették vele szemben az eljárást, miután kétséget kizáróan megállapítást nyert, hogy a nő önmagát szúrta meg. Az ügyészség a nőt hamis vád bűntettével és büntetőeljárást eredményező hamis vád bűntettével vádolja. Vele szemben végrehajtandó börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.
Szerző