Nem örül a halasztásnak Berecz Zsombor

Publikálás dátuma
2020.03.25. 16:40

Fotó: WILLIAM WEST / AFP
Megérti, de sajnálja a világbajnok magyar vitorlázó, hogy nem az eredeti időpontban rendezik meg a tokiói nyári olimpiát.
Bár Mallorcán tölti a mindennapjait a világbajnok vitorlázó Berecz Zsombor, még sincs irigylésre méltó helyzetben. A nyári tokiói olimpiát ugyanis elhalasztják a koronavírus-járvány eszkalálódása miatt. 
„Noha 17-18 Celsius fok van és most már a nap is süt, annyira nem derűs itt az élet. Egész Spanyolország ugyanis karanténban van, ezért vízre sem mehetünk. Az itteni klub felajánlotta a konditeremben lévő gépeket és súlyzókat, amit horvát versenytársammal el is hoztunk a szálláshelyünkre, és az erkélyt edzőteremmé alakítottuk. Így legalább a fizikai edzésünk nem szenved csorbát. Benyújtottunk egy kérvényt, hogy vitorlázhassunk, hiszen ha az ember dolgozik, akkor elhagyhatja lakhelyét, nekünk pedig ez a munkánk. Erre azonban még nem kaptunk választ. 50 méteres távolságról lenne szó, és emberekkel sem találkoznánk, de betartjuk a szabályokat, várjuk a levelet – nyilatkozta lapunknak az immár a negyedik olimpiájára (melynek időpontja egyelőre nem ismert) készülő magyar vitorlázó, aki 2008-ban és 2012-ben még a Laser hajóosztályban versenyzett. – Nem tagadom, hiányzik a családom, a feleségem, az ötéves fiam és a három és fél esztendős kislányom. Hál’ istennek támogat a családom, közösen hoztuk meg a döntést, mert itt jobban fel tudok készülni, így persze más a helyzet, hogy nem tudom, mikorra is kell készülni. Ebben a helyzetben nem vagyok túl boldog, hogy itt maradtam.” 
A világbajnok magyar Finndingis nem örülne annak, ha pár hónappal csúsztatnák el az ötkarikás versenyek kezdetét. „Ha már halasztani kell, akkor úgy lenne igazságos, ha 2021-ben rendeznék meg az olimpiát. Október-november ugyanis a tájfun időszaka Japánban, márpedig mindenki úgy készül, hogy közepes erősségű szél várható az olimpiai vitorlásversenyek alatt” – fogalmazott a 2019-ben vb-bronzérmes Berecz, aki eddigi legnagyobb sikerét két évvel ezelőtt érte el, amikor sporttörténelmi győzelmet aratott.
„Ha nem lennék ilyen elszánt, akkor nem volnék itt. A két évvel ezelőtti világbajnoki címemre mindig jó visszaemlékezni, de a jelenben élek. A célom pedig az, hogy az ötkarikás játékokon minél jobban szerepeljek, hiszen erre áldoztam fel az életemet. Az extra motivációt pedig azok az emberek jelentik számomra, akik még az ilyen nehéz helyzetben is támogatnak – mondta Berecz, aki 2018-ban olimpiai hajóosztályban, a Finndingiben a magyar vitorlássport első világbajnoki aranyérmét nyerte. – Jelenleg az 1996-os atlantai olimpia győztese, a lengyel Mateusz Kusznierewicz az egyik edzőm Kelemen Tamás mellett, akivel az előző két ötkarikás játékokra készültem. A brit Paul Hobsonnal elváltak az útjaink. Talán nem véletlenül, hiszen az egyik legnagyobb ellenfelem a honfitársa, Scott Giles, aki négy évvel ezelőtt, Rio de Janeiróban nyert. Hál’ istennek a jó kapcsolatunk azért megmaradt Hobsonnal, így továbbra is ő gyártja nekem a vitorlákat. Most áprilisban kellett volna kiválasztanom azt a két vitorlát, amelyekkel az olimpián indulnék. De erre – a jelenlegi helyzetben – aligha fog sor kerülni.”
Az olimpiai bajnoki címvédő brit Giles mellett a tavalyi világbajnok új-zélandi Josh Junior és az ezüstérmes holland Nicolas Heiner is a nagy vetélytársak közé sorolandó, és bár Berecz tudja, hogy Magyarország olimpiacentrikus nemzet, a vb-aranyát mégsem cserélné el semmire. „A világbajnoki címemet még egy olimpiai éremre sem váltanám be, mert az volt az első komoly visszaigazolás a karrieremben, hogy jó úton járok, és hogy megérte az a sok befektetett munka. Azóta pedig folyamatosan az első három között végzek a különböző világversenyeken, hiszen 2019-ben az Európa-bajnokságon második, a vb-n harmadik voltam. Az előolimpián, Enosimában pedig győztem. A tokiói játékok eredményessége is csak a formaidőzítésen fog múlni, ha végre megtudjuk, hogy mikor lesz az olimpia” – latolgatta esélyeit Berecz, aki noha optimista, tisztában van vele, hogy elég súlyos helyzetbe navigálta bele magát a világ a koronavírus-járvány nem megfelelő kezelésével.

Berecz Zsombor

Született: Budapest, 1986. április 26. Legjobb eredményei: világbajnok (2018, Aarhus), vb-bronzérmes (2019, Melbourne), kétszeres Eb-ezüstérmes (2016, Barcelona és 2019, Athén), valamennyi a vitorlázók Finndingi hajóosztályában  

Szerző

Elhalasztották a kézilabda európai kupák négyes döntőit

Publikálás dátuma
2020.03.25. 15:51

Fotó: Shutterstock
Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elhalasztotta a nemzetközi kupák négyes döntőit, közük a női Bajnokok Ligája budapesti végjátékát is.
„A jelenlegi helyzet lehetetlenné teszi a kézilabda idény hátra lévő szakaszának lejátszását a következő hetekben, ezért arra összontosítottunk, hogy kidolgozzuk a sportági események alternatív forgatókönyveit” – fogalmazott Michael Wiederer, az Európai Kézilabda Szövetség elnöke a szervezet hivatalos kommünikéjében. A sportvezető elmondta, elhalasztják az áprilisban és májusban esedékes EHF-rendezvényeket, így a férfi és női Bajnokok Ligájának, valamint a többi kupának a mérkőzéseit is. A jelenlegi állás szerint, amennyiben a járvány elleni nemzetközi összefogás eredményei nyomán csökken a fertőzésveszély, akkor legkorábban júniusban kezdődhetnek újra a nemzetközi kupaküzdelmek. Ez egyelőre alternatív időpont, az EHF a dátum közeledtével újra megvizsgálja a helyzetet, és vagy engedélyezi vagy lefújja a jelenlegi tervezetet.  
„Tisztában vagyunk azzal, hogy e forgatókönyv megvalósítása a koronavírus körül kialakult helyzet alakulásától és az ezzel párhuzamosan meghozott kormányzati döntésektől függ"

- mondta Wiederer, aki leszögezte: az EHF rendkívül rugalmas lesz, és ha szükség van rá, kész az új helyzethez alkalmazkodni.

A jelenlegi állás szerint május helyett szeptember 5-6. között lesz a női Bajnokok Ligája négyes döntője. A Győrnek címvédőként igencsak reális esélye van arra, hogy ezúttal is a budapesti Final Four egyik szereplője legyen. A férfi Bajnokok Ligája májusra tervezett kölni döntője augusztus 22–23. között lesz, amennyiben a világjárvány ezt lehetővé teszi. A BL-ben a Telekom Veszprém és a MOL-Pick Szeged egyaránt érdekelt, amennyiben túljutnak a nyolcaddöntőn (amire szintén jó esély kínálkozik), egymás ellen folytatják a négy közé jutásért, vagyis akkor mindenképp lenne magyar csapat Kölnben.
Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára, az EHF végrehajtó bizottságának tagja a Népszava érdeklődésére elmondta, a döntés előtt a szerdai videokonferencián az összes lehetőséget végizongorázták. „Nagyon konstruktív és a helyzet megoldására törekvő konferencián vettem részt, amelyen az EHF minden variációt prezentált a döntés előtt a tagoknak. Az volt a cél, hogy a csapatok pontosan tudják, hogy amennyiben a vírushelyzet lehetővé teszi, és újraindul az élet, akkor honnan és milyen körülmények között folytathatják a szezont. A döntés reményeink szerint elősegíti, hogy a klubok minimalizálni tudják az őket ért negatív gazdasági hatásokat”.
Szerző
Frissítve: 2020.03.25. 16:02

Folytathatják, de akár vége is lehet a bajnokságoknak

Publikálás dátuma
2020.03.25. 11:30

Fotó: Béres Márton / Népszava
A két legnagyobb figyelemmel kísért bajnokságban várakozó állásponton vannak a sportági vezetők, ám lassan határozni kell: folytatják vagy berekesztik a küzdelmeket?
A koronavírus-járvány miatt a többi mellett leállították a labdarúgó NB I és a férfi és női kézilabda-bajnokságot is: a két labdajáték sorsát már csak népszerűségük okán is kiemelt közfigyelem övezi, nagyon nem mindegy, hogy miként fut ki az idei szezon. Három verzió közül kell döntetniük az illetékeseknek.
Első variáció: kivárnak, és ha lehet, folytatják, mondjuk nyár elején vagy közepén a sorozatokat. Futballban nyolc forduló van hátra, és a tavalyi bajnok Ferencváros úgy vezet három ponttal, hogy két meccsel kevesebbet játszott. A bajnokságot akár egy hónap alatt be lehetne fejezni, ha a csapatok belemennek a szerda-szombat ritmusba, de ez azért a hazai kluboknak nem az erősségük. Az FTC-nek két súlyos meccse, az Újpest elleni hagyományosan komoly energiákat felemésztő derbi, illetve a második helyezett Videoton elleni idegenbeli parti ígérkezik a legkeményebbnek.
Férfi kézilabdában a Szeged csak jobb gólarányával áll az élen, de a Veszprém egy meccsel kevesebbet játszott, ráadásul az egymás elleni összevetésben is jobb egyelőre, mert a pirosak a Bakonyban egy góllal verték a Tisza-parti kékeket. Itt tehát folytatás esetén hatalmas hirigre van kilátás, hiszen a bajnok Veszprém még játszik Szegeden.
Női fronton a bajnoki arany nem kérdéses, a Győr előnye és fölénye megkérdőjelezhetetlen. A Bajnokok Ligája-indulást érő második helyért viszont hatalmas a könyöklés, a Siófok évek óta először, de jobb helyzetben van a harmadik Ferencvárosnál. Ráadásul a Balaton-parti meglepetéscsapat már játszott a Győrrel és megverte a Ferencvárost is, vagyis két legnagyobb riválisát is letudta. Ahhoz, hogy elveszítse a második helyet, pontokat kell veszítenie az elvileg gyengébb csapatok ellen, ami azért nem reális forgatókönyv. 
Második variáció: berekesztik a bajnokságokat, és az eddig lejátszott meccsek alapján hirdetnek aranyérmeseket. Fociban ez a bajnoki címvédő Ferencváros elsőségét jelentené, ami alighanem reális. Kézilabdában egy hasonló döntés hatalmas felzúdulást váltana ki. Kizárt, hogy mindenki számára elfogadható lenne, ha a véghajrá nélkül zárulna a sorozat. A két férfi élcsapat pontegyenlősége miatt mi rangsorolna a Szeged és a Veszprém között? Ha a gólarány, bajnok a Szeged, ha az egymás elleni eredmény, akkor egy góllal a Veszprém a bajnok. Így vagy úgy dönt is a szövetség, az egyik fél (jogos) haragját vonja magára. És akkor a hölgyek: ha az eddigi eredmények alapján most lefújnák a bajnokságot, akkor Győr, Siófok, FTC lenne a sorrend, ami alighanem akkor is ugyanez lenne, ha éppenséggel lejátszanák a hátra lévő fordulókat.
A harmadik verzió: nem túl népszerű az ötlet, de van benne rendszer, ha ezt az idényt kompletten elengedik a szövetségek, és a tavalyi sorrendet veszik alapul a bajnoki és a kieső helyek esetében is. Ebben az esetben persze az a vád érné a döntéshozókat, hogy akkor mi értelme volt lejátszani szeptembertől a sorozatok háromnegyedét? Viszont így csak a nemzetközi kupahelyeket kellene elosztani a csapatok között. De ha nincs kieső, akkor mi lesz a feljutásba tízmilliókat feccölt csapatokkal? Mondjuk az MTK újra a második vonalban kezdene szeptemberben? Ezeket a csapatokat ki vagy mi fogja kompenzálni?
Bárhogy is döntenek majd a labdarúgás és a kézilabda vezetői, nagyon komoly indulatokkal kell számolniuk. Pláne, hogy a csapatokat ért gazdasági hatásokat egyelőre megtippelni sem lehet. Az biztos, ha a vírus okozta válság elhúzódik, akkor elkerülhetetlen lesz a bérkiáramlás csökkentése. Nyilván nem lesz népünnepély egyenként végigverni a játékosokon, hogy élő és érvényes szerződésük ellenére rosszabb konstrukciókkal kell számolniuk, de más megoldás egyelőre nem kínálkozik. Messi és társai már a spanyol sportsajtó szerint titokban elfogadták az új bértáblát, de maradjunk annyiban: Messinek és csapattársainak azért könnyen volt miből engedniük…
Témák
NB I kézilabda