Előfizetés

Árokba csúszott egy nő autójával Somogyszilnél, majd amikor kiszállt, elütötte egy másik kocsi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.25. 14:50

Fotó: police.hu
A vétkes sofőr megállás nélkül továbbhajtott.
Egy sofőr 2020. március 23-án este Somogyszil külterületén anyagi káros közúti közlekedési balesetet szenvedett, elvesztette uralmát az autója irányítása felett, majd árokba csúszott. A nőt - miután kiszállt a járművéből - az út szélén elütötte egy arra közlekedő Volkswagen Passat, amelynek vezetője megállás nélkül továbbhajtott - írja a police.hu. Az asszony a baleset következtében megsérült, a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. A rendőrök haladéktalanul megkezdték az adatgyűjtést és a tanúkutatást, amelynek eredményeként Somogyszil külterületén, egy szántóföldön hátrahagyva találták meg a keresett járművet. 
A helyszíni szemle adatai alapján az elkövetők megpróbálták felgyújtani a kocsit, amelyről a rendszámokat is eltávolították.

Az igali rendőrök a kaposvári baleset-helyszínelő segítségével azonosítottak két büssüi lakost, akiket másnap elfogtak és előállítottak a Kaposvári Rendőrkapitányságra. A rendőrök a 33 éves és a 26 éves férfit segítségnyújtás elmulasztása bűntett és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, a járművet pedig lefoglalták.

Férfiakat szedett rá egy női bűnbanda, több mint 140 embert csaptak be

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.25. 10:48
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Özvegyasszonynak és egyedülállónak adták ki magukat, így csaltak ki pénzt áldozataikból.
A Szentesi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a két nővel és öt társukkal szemben, akik magukat özvegyasszonynak, egyedülálló nőnek adták ki különböző társkereső fórumokon és csaptak be valótlan okokra hivatkozva kölcsönkért pénzekkel több mint 140 férfit - írja az ügyészség. A vádirat szerint a két nő és öt társa – akik egymás rokonai vagy ismerősei – rendszeres megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkeztek. Elhatározták 2015 januárjában, hogy internetes társkereső oldalakon férfiaknak, álnéven, egyedülálló nőnek, özvegyasszonynak adják ki magukat. Tervük az volt, hogy valótlan okokra hivatkozva, a visszafizetés szándéka nélkül a sértettektől pénzt csalnak ki. A két nő a személyes találkozásokon fodrásztanulónak adta ki magát, és azt állította, hogy a bizonyítvány átvételéhez kellene pénz az utazásra. A történet hihetőbbé tétele végett megadták állítólagos oktatójuk számát is, amin aztán elváltoztatott hangon saját maguk igazolták a fiktív történetet. Az első pénzátadás után a következő indok az útközben meghibásodott gépkocsi javítási költsége volt, amikor a többi vádlott-társ magát szerelőnek kiadva igazolta le a valótlan hivatkozást. 
Ha a sértett még ekkor sem fogott gyanút, akkor a következő körben bírságokra, ügyvédi díjakra, hagyatékkal kapcsolatos költségekre hivatkozva kértek kölcsön. Ezt a fiktív látszatot a vádlott-társak igazolták le úgy, hogy magukat rendőrnek, börtönőrnek vagy ügyvédnek kiadva erősítették meg a két nő által kitalált sztorit.

A vádlottak több bankszámlát nyitottak azért, hogy a csalásból származó pénzeket azokra utaltatva megszerezzék. Később a sértettek számára elérhetetlenné váltak, és a pénzt saját megélhetésükre fordították. 
A vádlottak a 2015. január és a 2019. januárja közötti időszakban 145 sértettet tévesztettek meg. Az okozott kár nagysága fejenként 20 ezer és 14 millió forint között van.

A járási ügyészség a vádlottakat az egyes sértetteknek okozott kár nagysága szerint minősülő és büntetendő csalás bűncselekményével vádolja, melyeket bűnszövetségben és üzletszerűen követtek el. A vádlottak szabadlábon védekeznek.

Öt idős emberhez tört be egy este alatt a szabadszállási férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.25. 10:18
A kép illusztrációAFP Fotó: Nicolas Armer
Egy szatyrot és egy elektromos kerékpárt tudott ellopni, de még azt is vissza kellett adnia.
A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett lopás miatt távmeghallgatás útján bíróság elé állította azt a férfit, aki Szabadszálláson egy este alatt öt idős ember házába is bement, hogy lopjon - derül ki az ügyészség közleményéből. A vád szerint a szabadszállási férfi 2020. február 29-én, késő este, első áldozata udvarára a kerítésen átmászva jutott be. Ott egy fém kerti székkel be akarta törni a ház ablakát, de a bent tartózkodó idős asszony tetten érte, ezért a tolvaj elmenekült és nem sikerült elvinnie semmit. Következő három áldozata házába – egyedül élő idős sértettekhez – szintén a kerítésen át, majd a nyitott ablakon bemászva jutott be. 
A lakásban értékek után kutató tolvajt az idős asszonyok mindhárom esetben megzavarták, ezért csak egyiküktől vitt el egy 500 forint értékű szövet szatyrot.

Aznap esti utolsó akciójaként egy társasház nyitott udvaráról egy 65 ezer forint értékű elektromos kerékpárt lopott el. A férfit a rendőrök még aznap előállították, a lopott kerékpárt lefoglalták, és visszaadták a sértettnek. A letartóztatásban lévő, többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek számító férfit a bíróság az ügyészség indítványával egyezően bűnösnek mondta ki. Vele szemben egy év kilenc hónap börtönbüntetést szabott ki, továbbá három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Letartóztatását a bűnismétlés és a szökés veszélye miatt fenntartotta. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője fellebbezett ellene.