Előfizetés

Itáliának üzent a gyógyult Numero Uno

G.M.
Publikálás dátuma
2020.03.25. 15:16

Fotó: MIGUEL MEDINA / AFP
Egyetlen új megbetegedést sem jelentettek az olaszországi koronavírus járvány kiindulópontjának tartott Codogno városból, adta hírül a La Stampa „A legsötétebb éjszaka után is szép napfelkelte jön” című írásában.
Codognot és a környező 11 települést még február 21-én zárták le, az egy hónapos szigor azonban meghozta az eredményét.
Az első igazolt koronavírus megbetegedést Lombardiában, épp Codognoban diagnosztizálták egy 38 éves fiatalembernél, Mattianál. Ő Itália numero uno-ja, akit szerdán, egy hónap után gyógyultan engedtek haza a Pavia-i kórházból. A La Republica beszámolója szerint Mattia február 19-én este került kórházba. Állapota gyorsan romlott, 48 óra elteltével gyorsan átszállították Paviaba, ahol 18 napot töltött lélegeztetőgépre kötve az intenzív osztályon. Elmondása szerint nem emlékszik semmire ezekből a napokból, a valóságba csak azután kezdett visszatérni, miután lekapcsolhatták a lélegeztető gépről. Gyermeket váró felesége is megfertőződött, de ő könnyebben kigyógyult a kórból, már korábban hazaengedték a kórházból. Felépülése után Mattia úgy fogalmazott, most tudatosult benne, hogy a világon az egyik legszebb dolog önállóan, segítség nélkül lélegezni. Még a kórházból jelezte, egyetlen vágya, hogy ott lehessen kislánya születésekor. Édesapja viszont nem élhette meg fia felépülését. Mattia szülei egy nappal fiúk után kerültek kórházba. Édesanyja már korábban kigyógyult és otthon van, édesapja állapota azonban egyre súlyosabbá vált, közvetlenül fia hazatérése előtt, március 21-én belehalt a koronavírus fertőzésbe. A térségbeli lezárt települések egyikének, a 4600 lakosú kisváros, Castiglione 63. áldozata volt. Mattia arra kért mindenkit, tartsák tiszteletben a hatósági intézkedéseket, maradjanak otthon kerüljenek mindenféle kapcsolatot.

Gyilkosság gyanújával őrizetbe vették az egyik volt ukrán külügyminisztert

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.25. 14:53
Leonyid Kozsara volt ukrán külügyminiszter
Fotó: JUSSI NUKARI /
Előre megfontolt emberölés gyanújával őrizetbe vette az ukrán rendőrség szerdán Leonyid Kozsara volt ukrán külügyminisztert - hozta nyilvánosságra Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes a Facebookon.
Szerhij Sztarickijt, az Atlantic Group holding vezérigazgatóját, az Inter ukrán televízió volt vezetőjét még február 21-én találták holtan lőtt sebbel a volt külügyminiszter Kijev környéki házában - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség. A nyomozás előzetesen azt állapította meg, hogy a férfi öngyilkos lett, miközben Kozsara és felesége a házban, de más helyiségben tartózkodtak. A rendőrséget egyébként az exkülügyminiszter felesége hívta ki azután, hogy holtan találta a férfit. Február 22-én az esetet öngyilkosságról gyilkosságra minősítették át. Herascsenko közölte, hogy Kozsarát most a bíróságra szállítják, ahol döntenek arról, előzetes letartóztatásba helyezik-e. Leonyid Kozsara a kijevi Majdan-tüntetések nyomán Moszkvába menekült Viktor Janukovics elnöksége alatt vezette a külügyi tárcát 2012 decemberétől 2014. február 23-ig. 

Trumpnak két ellensége is van: a járvány és a tudomány

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.03.25. 14:47

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Amerikában a történelem legnagyobb, 2 ezer milliárd dolláros gazdasági csomagjáról állapodtak meg. A Fehér Ház szerint egy 79 éves járványügyi szakértő elhomályosítja az elnök érdemeit.
Az Egyesült Államok már 55 ezer megbetegedésnél és 784 halálesetnél tart. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy Európából Amerikába kerülhet át a koronavírus-járvány epicentruma. Különösen aggasztó a helyzet New Yorkban, ahol máris telítődtek a kórházak és fogytán az ellátók védőruházata. Andrew Cuomo kormányzó éles hangon követelt több szövetségi segítséget, szerinte legalább 20-25 ezer plusz lélegeztetőgépre lenne szükség. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a különböző amerikai régiókat eltérő ütemben érinti a járvány, így elvben lehetőség van az orvosok és a felszerelés átcsoportosítására, vándoroltatására. Vezető autógyárak és technológiai cégek a lélegeztetőgépek és a védőfelszerelés gyártásának gyors felfuttatását ígérik. A Fehér Ház és a szenátus néhány napos elkeseredett vita után a történelem legnagyobb kárenyhítő és gazdaságösztönző csomagjában állapodott meg. A 2 billió dollár a kétszerese a 2008-as élénkítő injekciónak. Az évi 75 ezer dollár alatt kereső amerikaiak heteken belül 1200 dollárt, plusz a családok gyerekenként 500 dollárt kapnak. Donald Trump elnök már az idén április 12-re eső húsvétra újra szeretné indítani az amerikai gazdaságot. Mint nyilatkozta, gyönyörű dolog lenne, ha húsvét vasárnap tele lennének a templomok, Amerika nem a leállásról szól, és különben is, a koronavírus elleni harc már a végéhez közeledik. Az egészségügyi szakértők másként látják, mint ahogy pár napja még az elnök is nyárra tette a járvány lecsengését. Bírálói szerint Trump – részben nyilván választási megfontolásból – fontosabbnak tartja a gazdaság talpra állítását az emberek egészségénél. Ahogyan ő fogalmaz, a gyógyszer nem okozhat nagyobb kárt, mint maga a betegség. Jellemző, hogy Fehér Ház, majd nyomában a trumpista média kikezdte a szövetségi járványügyi hatóság igazgatóját. A szakmai körökben és a közvélemény előtt is tekintélyes, 79 esztendős Dr. Anthony Fauci 36 éve irányítja az intézményt. Kulcsszerepe volt az HIV/AIDS és az ebola megfékezésében, járványügyben Ronald Reagan óta minden elnöknek ő szolgált tudományos tanáccsal. Most azért vált kegyvesztetté, mert interjúiban rendre „helyre teszi” a túlzottan derűlátó Trumpot.