Gyorssegély művészeknek

Publikálás dátuma
2020.03.25. 19:20
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Rászoruló szerzőknek és előadóknak segít az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.
Mivel a veszélyhelyzet miatt országszerte elmaradnak a közönség előtti élő rendezvények az előadóművészeknek és szerzőknek jelentős jövedelem-kieséssel kell szembenézniük. Az EJI és az Artisjus feladatának tartja, hogy összehangolt lépéseket tegyen az alkotók megsegítésére, ezért előbbi a segélyezés összegeként kilencvenmillió forintot, utóbbi hasonló nagyságrendű nyitott keretet állapított meg. A két szervezet az egyéni kérelmek elbírálását követően – a támogatást minden, a megadott feltételeknek megfelelő EJI vagy Artisjus által regisztrált előadó és szerző kérheti – áprilisban és májusban folyósít szociális támogatást a rászorultaknak. A juttatás fedezetét a jogdíjak biztosítják, amelyeket a művésztársadalom termel meg. „Az Artisjus által végzett jogkezelési munkának világszerte több évtizede fontos része a szociális szolidaritás is. Mi még nem éltünk háborúkban, nem éltünk meg szénszünetet vagy forradalmat, de most itt egy váratlan helyzet, amire – elődeinknek köszönhetően – mégis valamennyire felkészülten tudunk reagálni” – hangsúlyozta a támogatással kapcsolatban az Artisjus Zenei Alapítvány kuratóriumi elnöke, Lakatos György fagottművész. Az EJI részéről Dr. Gyimesi László elnök hasonlóan nyilatkozott: „az EJI alapfeladatának tartja tagjai érdekeinek teljes körű védelmét, valamint a hazai előadóművészek egzisztenciális, jogi és szociális helyzetének javítását, amelyhez hozzátartozik a rendkívüli helyzetben nyújtott aktív segítség is.” 
Szerző

Rudolf Péter: Örülni csak akkor lesz okunk, ha újra felmegy a függöny

Publikálás dátuma
2020.03.25. 12:30

Fotó: Népszava
Közleményben reagált kinevezésére.
"Örülni majd csak akkor lesz okom, okunk, ha újra felmegy a függöny, ha teltházak előtt tudunk megharcolni szereppel, önmagunkkal. Ha újra béke lesz bennünk és a világban" - írja Rudolf Péter, a Vígszínház új igazgatója szerdai közleményében. "Addig is, teszem a dolgom, és minden erőmmel azon leszek, hogy a Vígszínház készen álljon az újraindulás pillanatában" - írja a Kossuth-díjas színművész. Karácsony Gergely főpolgármester kedden bízta meg 2021. december 31-ig Rudolf Pétert a Vígszínház vezetésével, miután az eddigi igazgató, Eszenyi Enikő a múlt héten visszavonta pályázatát. Mint írta, a közönségnek és a társulatnak tartoznak azzal, hogy a város legnagyobb színházát nem hagyják bizonytalanságban ezekben a nehéz hetekben. "Elismerést érdemel, hogy Rudolf Péter vállalta a botrányok és a járványveszély által duplán sújtott színház vezetését" - fogalmazott a főpolgármester. Rudolf Péter nyilatkozatában megköszöni a döntéshozók bizalmát és a társulat támogatását, hozzátéve: amennyi erőt ad ez a támogatás, akkora felelősséget is ró rá. "Kivételes megtiszteltetés a Vígszínház igazgatójának lenni, de ezek most nem lehetnek az öröm pillanatai. Túl sok fájdalom, túl sok indulat tört felszínre az elmúlt hetekben" - fogalmaz. Mint írja, sem a színház, sem a világ nem lesz már ugyanolyan, mint annakelőtte. Nem tudhatjuk, mikor áll vissza a rend, mikortól tehetjük újra a dolgunkat. "Abban reménykedem, hogy minden, ami most történik a színházi szakmában és a világban, az tisztulást hoz, katarzist" - olvasható a művész nyilatkozatában.
Szerző

Zsebekből kilógó színes könyvek - interjú Vecsei H. Miklóssal

Publikálás dátuma
2020.03.25. 10:00

Fotó: Poket zsebkönyvek Facebook-oldala
A POKET olvasásnépszerűsítő programként indult két éve, néhány budapesti zsebkönyvautomatával. Mára szerteágazó tevékenységű, közösségépítő projekt lett belőle. Új, kifejezetten gyerekeknek szóló könyvsorozatuk minden kötetével egy-egy segítő szervezet működését támogatják. A kezdeményezésről Vecsei H. Miklós színészt, a POKET alapítóját kérdeztük.
Miért volt fontos, hogy a zsebkönyvekkel az ifjúsági korosztály felé is nyissatok? A POKET-tel többek között az offline (internet nélküli) időtöltés és a közösségépítés fontosságára próbáljuk meg felhívni a figyelmet. Nagyon fontos, hogy a POKET tulajdonosok egy egymásra figyelő közösség tagjaiként számíthassanak egymásra. Egyre gyakrabban találkoztunk olyan helyzettel, hogy például valaki pusztán a közösségi élmény miatt hordott a zsebében egy Hajnóczy-kötetet tízévesen. Nekik szeretnénk most kedveskedni ezzel a számukra is fogyasztható, új sorozattal. Miért éppen a Tündérboszorkány című könyvre esett a választásuk? Megkérdeztük a POKET-közösséget, hogy melyik ifjúsági irodalmat olvasnák legszívesebben. Egyértelműen Bosnyák Viktória könyvére voksoltak legtöbben. Mi a közös a POKET-ban és az Amigos a gyerekekért Alapítványban? Mindkét csapat derűsen hisz benne, hogy a hivatásunk mellett időt kell szánnunk olyan cselekedetekre is, amik építhetik a kultúrát, vagy segíthetnek a rászorulóknak. Természetesen az Amigók csapata egy sokkal áldozatosabb munkát végez, ezért is szerettük volna felhívni rájuk a figyelmet. Nekem a szüleim szociális munkások és ha van időm, én is igyekszem hasonló munkát találni az életemben. Biztos vagyok benne, hogy az ezekhez hasonló találkozások döntő jelentőségűek az úgymond „városi gyerekek” életlátásában, fejlődésében. 
Melyik lesz a POKET ifjúsági sorozatának következő kötete? Jo Nesbo, a világhírű skandináv krimiíró első meseregénye, a több mint húsz nyelvre lefordított Doktor Proktor pukipora. Ennek bevételeiből az InDaHouse Hungary Egyesületet fogjuk támogatni, akik borsodi falvakban élő gyerekeknek tartanak fejlesztő foglalkozásokat. A gyerekek, tinédzserek hogyan fognak hozzájutni a könyvekhez? A „maradjunk offline” az egyik mottónk, ezért a Facebook-oldalunkat igyekszünk keveset használni, de az új kötetek megjelenését és az azokhoz tartozó eseményeket mindig ott jelentjük be. Reméljük, így elérünk mindenkit, aki kíváncsi ránk. Az, hogy a gyerekeknek miből lesz 990 forintja a könyvre, gondolom, családonként változik. A budapesti Károlyi-kertben lévő automatánk mellett például található egy könyvespolc is, amin ingyen cserélhető, egész jó minőségű könyvek szoktak lenni. Hogyan érinti a koronavírus miatt kialakult helyzet a tervezett programjaikat? A koronavírus eléggé megtépáz minket is, hiszen színházi előadásaink jogdíjaiból tartjuk fenn a céget. Ez a szám most egyik napról a másikra nulla lett. Egyelőre van két-három havi tartalékunk, utána meglátjuk, mi lesz. Természetesen minden eseményünk elmarad most. Sajnos az április 14-re kitűzött második születésnapi programunk is, ami dupla teltházas koncert lett volna Presser Gáborral, Beck Zolival, Szabó Balázzsal, a Margaret Island zenekarral és még sok más meghívott művésszel. Nagyon szomorú vagyok, mert hónapok óta szervezzük, hogy ez a sok jó barát együtt legyen és a legújabb versantológiánkból megzenésített verseket előadják. Remélem, mihamarabb tudjuk pótolni.

Infó

POKET-számok: 18 város, 27 zsebkönyvautomata, 26 megjelent  regény