Előfizetés

Oroszország felfüggeszti a külföldre irányuló légi járatait

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.26. 11:57

Fotó: AFP/Sputnik
A megerősített fertőzöttek száma egy nap alatt 43 újabb esettel 156-ra nőtt Ukrajnában.
Az orosz kormány péntektől felfüggeszti a külföldre irányuló menetrend szerinti és charter légi közlekedést, a külföldön rekedt orosz állampolgárokat hazaszállító repülőgépek kivételével. Oroszországban csütörtökre egy nap alatt 182-vel, 840-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Közülük 546-an az orosz fővárosban tartózkodnak. A szövetségi műveleti törzs először ismert el halálos áldozatot: a hivatalos közlés szerint két idős ember hunyt el Moszkvában. A gyógyultak száma 38. Nyikolaj Malisev, Moszkva főinfektológusa a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a járvány „robbanásszerűen, nukleáris reakció mintájára” kezdjen el terjedni. Az orvos elmondta, hogy a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzött személyeket nem fogják kórházba szállítani, ha testhőmérsékletük nem éri el a 38,5 fokot, ha a légzésük szabad, és annak frekvenciája nem éri el a 30-at, és ha a vér oxigéntelítettsége meghaladja a 93 százalékot. Moszkvában csütörtökön életbe lépett az a polgármesteri rendelet, amelynek a főváros mintegy 1,9 millió, 65 évnél idősebb és krónikus beteg lakosának kell április 14-ig otthoni karanténba vonulnia. Esetükben, csakúgy mint a diákok számára, megszűnt az ingyenes tömegközlekedés lehetősége. A járvány terjedésének lassítása érdekében Vlagyimir Putyin elnök jövő hétre az egész országra kiterjedő, csak a létfontosságú ágazatokat és szolgáltatásokat nem érintő, fizetett kényszerszabadságot rendelt el. Az eddig bevezetett biztonsági intézkedéseken felül Moszkvában szombattól április 5-ig az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével az összes üzlet bezár. A közparkok nem látogathatók, a közétkeztetési intézményekből pedig csak ételszállítást lehet majd rendelni. Az egyházi intézmények látogatása nem javallott.

Ötre emelkedett a halálos áldozatok száma Ukrajnában

Meghalt a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében egy nő, így vele együtt már ötre emelkedett csütörtökre az új típusú koronavírus-járvány ukrajnai halálos áldozatainak száma, a megerősített fertőzötteké pedig egy nap alatt 43 újabb esettel 156-ra nőtt az országban. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a nő túl későn kért orvosi segítséget, így már nem tudták megmenteni az életét. A szomszédos Ternopil megyében négy orvos fertőződött meg a vírussal. Kijev több egészségügyi intézményét utasította a fővárosi vezetés, hogy készítsenek elő úgynevezett VIP-kórtermeket állami tisztségviselők fogadására. Arszen Avakov belügyminiszter az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva közölte: a rendőrség készen áll arra, hogy biztosítsa azok kötelező kórházba vonulását, akiknél koronavírus-fertőzést állapítottak meg, de elutasítják az orvosi ellátást. Szerdán az ukrán kormány újabb szigorítást vezetett be, amelynek értelmében a Covid-19 betegség tüneteit mutató személyek vagy a már diagnosztizált betegekkel érintkezésbe lépők kötelezhetők orvosi vizsgálatra, és szükség esetén elrendelhető kötelező kórházi ápolásuk is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kért mindenkit, hogy húsvétkor ne menjen templomba, hanem maradjon otthon. Az elnök szavai szerint a felekezetek vezetői megértéssel állnak ahhoz, hogy a vallási szertartásokat online közvetítsék híveiknek. Ha egy templomnál mégis nagy tömeg gyűlne össze, előreláthatóan rendőrjárőrök próbálják majd meg rábeszélni az embereket a hazatérésre.

A román egészségügyi minisztert is elsodorta a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 10:58
Victor Costache
Fotó: Shutterstock
Victor Costache maga jelentette be lemondását, de sajtóértesülések szerint a kormányfő vált meg tőle, a járványhelyzet túl laza kezelése miatt.
Lemondott Victor Costache román egészségügyi miniszter csütörtökön, miután több romániai kórházban is orvosok és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást koronavírussal. A miniszter távozását Ludovic Orban kormányfő jelentette be, hozzátéve, hogy Costache "személyes és szakmai okokra" hivatkozva jelentette be távozását. A román média tudni véli, hogy Costachét valójában a kormányfő mondatta le meggondolatlan nyilatkozatai és a a váláság kezelésében megmutatkozott hiányosságok miatt.
Orban rámutatott: a bukaresti kormány a közegészségügyi intézetek megerősítésére és a járványügyi értekezletek gyorsítására fog a továbbiakban összpontosítani. A miniszterelnök az operatív törzs munkájában eddig is aktívan részt vevő Nelu Tataru egészségügyi államtitkárt javasolja a megüresedő posztra -írja az MTI.

Harminchat olasz orvos halt meg koronavírus-fertőzésben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 10:41
Olasz ápolónő nyugtatja végletekig kimerült váltótársát egy cremona-i kórházban, 2020. március 15-én. Képünk illusztráció
Fotó: PAOLO MIRANDA / AFP or licensors
Egy nap alatt hat orvos vesztette életét, a fertőzöttek több mint 9 százaléka is közülük kerül ki.
Szerda este még 33 orvos áldozatról lehetett tudni, csütörtökre azonban három bergamói orvos is elhunyt a koronavírus-fertőzés következtében - írja az olasz Ansa hírportál, egy helyi orvosszövetség, a FNOMCeO adatait idézve. A hírportál szerint folyamatosan emelkedik a fertőzött egészségügyi dolgozók száma is: már 6205-en vannak, vagyis az összes fertőzött több mint kilenc százalékát ők teszik ki. 
Védelmükhöz a védőfelszerelés-készletek azonnali felszabadítására lesz szükség – üzeni  Filippo Anelli, a FNOMCeO elnöke - és arra, hogy az egészségügyi szektor minden fertőzésgyanús dolgozóján gyorstesztet végezzenek, függetlenül attól, hogy magán- vagy állami szektorban dolgoznak enyhe tüneteket mutatnak. A tesztet pedig azon is el kell végezni, aki csak enyhe tüneteket mutat, vagy kapcsolatba került igazolt koronavírusos esettel. A 444.hu szintén az Ansára hivatkozva azt írja, egy nap leforgása alatt 6 orvos halt meg, közülük pedig 5 a terepen dolgozott (a magyar portál még 31 orvosáldozatot említ, valószínűleg egy korábbi adatot idéznek). Az áldozatok mintegy fele háziorvos volt.
Meghalt a járvány által különösen sújtott Bergamo járványügyi intézetének orvosigazgatója, Dr. Vincenza Amato is. A római San Camillo kórházban hat fertőzött orvos van, mindannyian a gasztroenterológiai osztályon dolgoznak, és egyelőre jól vannak.