Előfizetés

A járvány a legnehezebb sorsúakat sújtja leginkább – figyelmeztet Kozma Ákos ombudsman

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 15:15
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az alapvető jogok biztosa szerint most különösen kell figyelni azokra, akik napi megélhetési gondokkal küzdenek.
Az ombudsman és helyettesei azt kérik, hogy a koronavírus-járvány időszakában semmiképpen ne hagyjuk magukra a legrászorultabbakat. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes és Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint ezekben a hónapokban az ország bizonyos régióiban a jelen helyzettől függetlenül is nehéz körülmények között élő, nélkülöző családok rendkívüli élelmezési, higiéniai, egészségügyi, oktatási és más természetű kihívásokkal szembesülnek. 
Veszélyeztetett helyzetben vannak a lakosság különösen sérülékeny tagjai: az idősek, a romák, a betegek, a fogyatékossággal élők, a hajléktalanok és más, egzisztenciálisan rászoruló emberek, köztük gyermekek.

 A világjárvánnyal együtt járó egészségügyi kockázatok megelőzésére, kezelésére, leküzdésére az egyes társadalmi csoportok nincsenek egyformán felkészülve, s ez különösen igaz a sérülékeny helyzetű személyekre - írták. Rámutattak: a járvány következményeinek egyedi kihívásai - így a digitális oktatáshoz szükséges informatikai háttér hiánya, az elszigetelődés, a munka- és kereseti lehetőségek beszűkülése vagy megszűnése, az ebből fakadó anyagi nehézségek és az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés akadályai - a társadalom anyagilag korábban is súlyosan kiszolgáltatott tagjai számára most különösen nehéz helyzetet eredményezhetnek. 
A szociális és egészségügyi ellátórendszer óriási kihívás előtt áll. A veszélyhelyzetben eljáró állami, önkormányzati intézmények folyamatos és célzott intézkedései mellett az egyéni és csoportos civil kezdeményezések, az egyházi közösségek felajánlásai és a helyben érintett roma nemzetiségi önkormányzatok közreműködése csak megfelelő anyagi háttér, észszerű és szakszerű szervezés, felelős tájékoztatás mellett érheti el célját - hívták fel a figyelmet. Az ombudsman és helyettesei jó gyakorlatnak tartják a veszélyhelyzet kezelése érdekében nemrégiben létrehozott speciális, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport felállítását. 
Megfontolásra javasolják a döntéshozóknak, hogy hozzanak létre a sérülékeny csoportok rendkívüli védelmével és támogatásával foglalkozó, és különösen a hátrányos helyzetben élő gyermekeket és családjukat segítő akciócsoportot, amelyhez az ombudsman és helyettesei felajánlják szakmai tapasztalataikat.

"Őszinte nagyrabecsülésünket és köszönetünket fejezzük ki minden állami és nem állami alkalmazottnak, egészségügyi dolgozónak, egyházi személynek, civil aktivistának, aki megfeszített erővel, türelemmel, fegyelmezettséggel és kitartással dolgozik a világjárvány megfékezésén. Munkája közben pedig tekintettel van mindenki egészségére és életére: a sajátjára éppúgy, mint a hátrányos helyzetű embertársainkéra" - áll Kozma Ákos, Szalayné Sándor Erzsébet és Bándi Gyula közös közleményében. 

Mindenkinek érdemes védőmaszkot viselnie – ajánlja az orvosi kamara

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 13:53

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A kamara eléggé egyértelműen reagált a tisztifőorvos korábbi üzenetére, ami szerint maszkot csak a betegeknek kell hordaniuk.
Ahogy arról lapunk is beszámolt, a tisztifőorvos Facebook-oldalán néhány napja azt írta, hogy csak azok viseljenek maszkot, akiknek koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik vannak. A Magyar Orvosi Kamara szerint viszont a tünetmenteseknek is kell, vagyis mindenkinek. 
Mint a hvg.hu rámutat, Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy karikatúrával érvel a maszkviselés mellett a Facebook-oldalán. Azt írják a posztban, hogy 
a maszk gátolja vírus átadását a tünetmentes fertőzötteknél is, ezzel hozzájárul a járvány terjedésének akadályozásához. Nemcsak magunkat, hanem egymást is védjük vele.

A Tisztifőorvos Facebook-oldalán egyébként már nem látható a megosztott kép – csak Szél Bernadett profilján található meg áthúzott változata – a Nemzeti Népegészségügyi központ pedig nem válaszolt a Népszava felhívással kapcsolatos kérdéseire.
Tegyük hozzá, a tisztifőorvos bejegyzésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását követve jelezte, hogy a tünetmentes embereknek nem szükséges maszkot viselniük. A WHO azt írja, hogy egészségesek csak akkor viseljenek maszkot, ha olyan embert ápolnak, aki feltehetően koronavírus-fertőzött, köhög vagy tüsszög. 

További 6,6 millió szájmaszkot gyártanak a börtönökben

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.26. 13:23
Egészségügyi védőmaszkokat készítenek a fogvatartottak a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Nyolc tonna alapanyag érkezett Törökországból.
További 6,6 millió szájmaszk gyártását kezdik meg a büntetés-végrehajtási (bv-) intézetekben, miután Törökországból nyolc tonna alapanyag érkezett – tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) csütörtökön az MTI-t. Közleményük szerint az operatív törzs feladatmeghatározása alapján a büntetés-végrehajtási szervezet napi 24 órában gyártja az egészségügyi védőmaszkokat. A Törökországból most érkezett nyolctonnányi alapanyag elegendő lesz arra, hogy az Adorján-Tex Kft., a bv gazdasági társasága még 6,6 millió szájmaszkot állítson elő. A gyártási kapacitás jelenleg napi 33 ezer darab – tették hozzá. Az Adorján-Tex Kft. a büntetés-végrehajtás fogvatartottakat foglalkoztató gazdasági társasága, amelynek fő profilja textilipari tevékenység: ágyneműk, függönyök, asztalterítők, törölközők, egészségügyi termékek – lepedők, takaró- és párnahuzatok, köpenyek, ingek, nadrágok, tunikák, műtősruhák -, valamint munka- és védőruhák, formaruhák gyártása – közölte a BVOP.