Előfizetés

Börtönbüntetésre ítéltek egy pénzügyőrt, aki bűnügyi információt akart eladni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 17:44

Fotó: Shutterstock
Ötmillió forintot kért érte.
Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt négy év szabadságvesztésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélt a törvényszék egy pénzügyőr főhadnagyot. Társa, aki bűnsegédként vett részt a bűncselekményben, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott - írja az ügyészség. Az ítélet szerint a bűnügyi nyomozási feladattal is megbízott pénzügyőrtiszt úgy döntött, hogy egy ilyen eljárása során szerzett lényeges bűnügyi információt áruba bocsát. Bűntársa közreműködésével késedelem nélkül kapcsolatot teremtett a célszeméllyel. Valótlanul azt állította, hogy az illetővel szemben megindult egy büntetőeljárás. Vállalta, hogy a hivatali minőségében tudomására jutott bűnügyi információk kiszivárogtatásával, átadásával segítséget nyújt neki abban, hogy az ellene indult büntetőeljárásban a legkisebb érdeksérelmet szenvedje el. A jogellenes segítségnyújtásért közvetítője útján ötmillió forintot kért. Próbálkozása nem járt sikerrel, mert az érintett személy elzárkózott a korrupciós ajánlattól. Vele szemben egyébként a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nem indított büntetőeljárást, így
a pénzügyőrtiszt a bűntársa közvetítésével csalárd módon hamis információt kínálva kísérelt meg pénzhez jutni.

Az ügyészség a nem jogerős ítélet elleni fellebbezésében a volt nyomozótiszt szabadságvesztés büntetésének és mellékbüntetésének jelentős súlyosbítását indítványozta. A vádlott és védője ugyanakkor felmentésért fellebbezett.  Az ügyészség közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy különösen nagy nyomatékkal kell értékelni a hivatali korrupciós jelenségek elszaporodottságát. 
Magyarországon ugyanis egyes határmenti megyékben az utóbbi években számos üzletszerűen és szervezetten elkövetett hivatali korrupciós bűncselekmény történt.

Hozzátették, hogy ez a jelenség rendkívül veszélyes a társadalomra, hiszen az emberek törvény előtti egyenlőségének alapelvét sérti, emellett a közbizalmat is súlyosan csorbítja. A fellebbezések alapján a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla dönt.

2961-szer kereste telefonon volt barátnőjét a 18 éves zaklató

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 17:05
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Másfél hónapon belül.
A vád szerint egy 18 éves Nógrád megyei fiatalember másfél hónapon keresztül rendszeresen háborgatta volt barátnőjét - írja az ügyészség. A vád szerint a fiatalok 2019 szeptemberétől szerelemi kapcsolatban álltak egymással, azonban november elején a lány szakított a vádlottal, amit egyértelműen a tudomására is hozott. A fiú azonban nem tudott ebbe belenyugodni, és továbbra is kapcsolatba akart lépni volt barátnőjével. Ennek érdekében 2019. november elejétől december közepéig napi rendszerességgel, naponta többször is, összesen 2961 alkalommal hívta őt telefonon, illetve küldött sms-t neki. Ezen kívül személyesen is igyekezett a lánnyal annak akarata ellenére kapcsolatot teremteni. Amikor volt barátnője munkába ment, megfigyelte őt, az esti órákban pedig becsöngetett a lakásába, ezzel a sértett magánéletébe, mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozott. A Balassagyarmati Járási Ügyészség zaklatás vétsége miatt emelt vádat a fiú ellen.

Megölhette élettársát, majd öngyilkos lett egy férfi Kiskunházán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 14:35
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A holttestekre a feltételezett tettes apja talált rá, ő értesítette a rendőröket is.
Egy idős férfi tett bejelentést a rendőrségre 2020. március 26-án reggel, mivel holtan találta a fiát és annak élettársát Kiskunházán. 
A nyomozás eddigi adatai szerint a 44 éves férfi kiskunfélegyházi otthonában olyan súlyosan bántalmazta 45 éves élettársát,  hogy az áldozat belehalt sérüléseibe - majd az elkövető is öngyilkos lett. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya büntetőeljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit - írja a police.hu.   Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!