Előfizetés

A párbeszéd helyett a támadást választotta Orbán

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.03.27. 06:40

Fotó: Népszava
Szükség van rendkívüli intézkedésekre, de nem mindegy, hogy azok milyen mértékűek és mennyire általánosak - mondta lapunknak Radka Maxová, cseh liberális EP-képviselő.
"Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy kezdjen párbeszédet a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy összhangba hozza a felhatalmazási törvényt az európai demokratikus elvekkel és jogállami értékekkel”. Nyolcvannyolc európai parlamenti képviselő írta alá a brüsszeli testület elnökének és nyolc alelnökének e hét elején elküldött levelet, amelyet Radka Maxová, cseh liberális EP-képviselő fogalmazott. Az aláírók zöme liberális és zöldpárti, de jócskán akadnak közöttük szocialisták, valamint szélsőbaloldaliak. A kezdeményezést öt néppárti EP-képviselő is szignálta, és három magyar: a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna, valamint a jobbikos Gyöngyösi Márton. A parlament szocialista frakciójának magyar tagjai lapunknak kifejtették: azért nem írták alá a levelet, mert saját politikai csoportjuk hasonló előterjesztéseit támogatták, illetve fogják támogatni. Iratxe García frakcióvezető a napokban éles hangú közleményben ítélte el a magyar szabályozást, felszólítva az állam- és kormányfők testületét, hogy azonnal vegyék napirendre a kérdést. Mint lapunk elsőként beszámolt róla, Radka Maxová hétfőn levelet írt az Európai Bizottságnak, és arra kérte a képviselőtársait, hogy támogassák a magyar felhatalmazási törvényjavaslatot bíráló indítványát. A cseh politikus írásban feltett kérdéseinkre válaszolva leszögezte: azért szorgalmazza a párbeszédet Brüsszel és Budapest között, mert a magyar és az európai polgároknak is érdeke, hogy a vitás kérdéseket lehetőleg párbeszéd útján rendezzék a felek. “Teljesen egyetértek azzal, hogy szükség van rendkívüli intézkedésekre, de nem mindegy, hogy azok milyen mértékűek és mennyire általánosak. A demokratikus rendszer és a jogállam fenntartása érdekében ezek az intézkedések szigorúan csak ideiglenes jelleget ölthetnek. Remélem, hogy a magyar kormány belátja, lehetséges gyorsan és határozottan cselekedni a demokrácia, a fékek és ellensúlyok rendszerének érvényesülése mellett” - fejtette ki lapunknak Maxová. 
Szerinte a felhatalmazási törvény korlátlan időre leépíti ezeket a fékeket és ellensúlyokat azáltal, hogy nem korlátozza a rendkívüli intézkedések időtartamát. Az EP-képviselő aggályosnak ítéli a büntető törvénykönyv tervezett módosítását is, mert úgy büntetné szabadságvesztéssel az álhírek terjesztőit, hogy nem pontosítja a hamis információ definícióját. Maxová kérdésünkre reagált Kósa Ádám fideszes EP-képviselő körlevelére is. Ebben a politikus a magyar szabályozással egy lapon említette azt a cseh törvényt, amely büntethetővé teszi a koronavírus terjesztését. “Nálunk nem módosult a jogszabály, hanem a kormány egy rendelettel kiegészítette a már eddig is mintegy húsz megbetegedést tartalmazó listát. A törvény értelmezése és az esetjog nem változott, vagyis nem csorbult a jog kiszámíthatósága” - érvelt Radka Maxová. A magyar kormány párbeszédre való hajlandóságáról sokat elárul Orbán Viktor kormányfő válasza Marija Pejčinović Burićnak, az Európa Tanács főtitkárának. A tisztségviselő a napokban levelet írt a miniszterelnöknek, amelyben felajánlotta az emberi jogi szervezet segítségét ahhoz, hogy a magyar kormány összhangba tudja hozni a járvány leküzdését szolgáló lépéseit a demokrácia, a jogállam és az alapvető jogok tiszteletben tartásával. „Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától” - reagált a levélre Orbán, arra kérve a főtitkárt, hogy vizsgálja meg a törvényjavaslat szövegét, és más államok jogi gyakorlatát is.

 Csaknem százezren tiltakoznak a szabadahang.hu platformon keresztül létrehozott petíció támogatásával a "koronavírus elleni védekezésről" szóló törvényjavaslat elfogadása ellen. Mint ismert, a magyar kormány március 11-én rendelte el a veszélyhelyzetet. Az alaptörvény alapján ez idő alatt rendeletekkel kormányozhat, ám ezek a rendeletek 15 napig maradnak hatályban. A kormány az országgyűlés felhatalmazásával ezek hatályát meghosszabbíthatja. A veszélyhelyzet idején a kormány gyakorlatilag bármely törvénytől eltérhet vagy felfüggesztheti azt, amennyiben a védekezés vagy a károk enyhítéséhe érdekében szükségét látja. - Magyarország kormánya azonban egyedülálló módon nem köti semmilyen határidőhöz a veszélyhelyzetet, azt lényegében eddig is a kormány döntéséig fenntarthatóvá tette az Alkotmánybíróság elméleti kontrollja mellett - mutatott rá az aHang nevű szervezet.    Veszélyhelyzet időtartama máshol: Bulgária:  31 nap Ciprus: 45 nap Csehország:  30 nap Észtország: 50 nap Finnország: 25 nap Olaszország: 25 nap Luxemburg: 3 hónap Szerbia: 90 nap Georgia: 30 nap Románia: 30 nap

Különös hajdúsági maszkbiznisz: nem ilyen segítségre számítottak az önkormányzatok

Doros Judit
Publikálás dátuma
2020.03.27. 06:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
Sajátos módon és kissé drágán segítené maszkokkal a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat fideszes elnöke a térség településeit. A polgármesterek nem ilyen támogatásra számítottak.
– Csak remélni tudjuk, hogy nem lesz majd kötelező a borsos árú maszkokat a megyei önkormányzaton keresztül beszerezni – ezt mondta a Népszavának az egyik Hajdú-Bihar megyei falu alpolgármestere, miután eljuttatta hozzánk a megyei közgyűlés fideszes elnöke, Pajna Zoltán levelét. Ebben a kormánypárti politikus arról írt, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel a Wizz Air direkt repülőgépeket indít minden héten Kínába annak érdekében, hogy a maszkok és védőfelszerelések időben Magyarországra érkezzenek, majd konkrét segítséget ajánlott N95 FFP2 típusú teljes arcmaszkok beszerzésében, darabonként 5,5 euró plusz áfáért, vagyis nagyjából 2500 forintért. A megrendelt terméket tájékoztatása szerint a debreceni repülőtéren lehet majd átvenni, a minimális rendelésszám pedig ezer darab, de, mint írta, azoknak a településeknek is segítséget nyújtanak, amelyek ennél kevesebbre tartanak igényt. Azoknak, akik élni kívánnak az ajánlattal, Pajna Zoltán a saját hivatalos elnöki email-címét adta meg, ezen lehet jelezni az igényelt darabszámot is. – Írtunk egy udvarias levelet, hogy köszönjük a lehetőséget, de ennél sokkal olcsóbban sikerült beszereznünk az arcmaszkokat – tájékoztatott a balmazújvárosi polgármesteri hivatal egyik vezető munkatársa. Szavai szerint ugyanilyen típusú maszkot rendeltek a világhálón, darabját ezer forint plusz áfáért, vagyis közel feleannyiért, mint a közgyűlési elnök ajánlata volt. Egy kis falu polgármestere pedig úgy reagált a levélre: furcsállja ezt a „nyomulást”, hisz miközben az országos tisztifőorvos visszatérően azt sulykolja, hogy csak a beteg emberek viseljenek maszkot és azok, akik ilyen embereket ápolnak, a fideszes megyei önkormányzat maga „dílerkedik” a védőeszközökkel. Pajna Zoltán szerint szó sincs arról, hogy a megyei közgyűlésnek saját kontingense lenne, véletlenül sem akarnak nyerészkedni, mindössze továbbította egy magáncég ajánlatát a helyi önkormányzatoknak. Az igények felmérésére szerinte azért lenne szükség, mert van település, ahol csak néhány száz arcmaszkot vennének, így koordinálni lehetne a megrendeléseket, hogy összejöjjön a minimum ezer darabos rendelési limit. Szavai szerint rengeteg ajánlat kering most, az árak szabadpiaci árak, s nem minden maszk tudja ugyanazokat az elvárásokat teljesíteni. Az általa „kiközvetített” például 12-14 napig használható biztonsággal, míg mások csak néhány óráig.
Egy szakmai forrásunk azt nem vitatta, hogy az árak valóban elszálltak, és tulajdonságaikban nagy különbségek vannak a maszkok között. Jelezte azt is, hogy a szállítási határidő még mindig nagyban meghatározza a költségeket, a gyorsaság jókora felárral jár. Ezzel együtt is túlzónak tartja az 5,5 eurós árat. Tapasztalatai szerint nagyobb mennyiségű vásárlásnál a 3,5-4 euró a reálisabb ár. Pajna Zoltán kitért arra is, hogy az utóbbi időben nemcsak a maszkok ügyében próbált segítséget nyújtani, ugyanígy közvetített gyümölcslevek vagy élelmiszercsomagok eljuttatásában is. Arra a kérdésünkre azonban nem válaszolt, hogy korábban küldte-e már ki más maszkot kínáló cég ajánlatát is a településeknek. A közgyűlési elnököt kérdeztük arról is, milyen cég ajánlatát közvetítette, de csak annyit közölt: nincs felhatalmazva, hogy ezt elmondja. A települési polgármestereket már csak azért is meglepte a levél, mert a hét eleji hírek alapján nem gondolták, hogy egy magáncég drága ajánlatának kiközvetítése jelenti majd a felsőbb segítséget. Hétfőn hírek sokasága jelent meg ugyanis arról, hogy megérkezett Kínából az első olyan gép, amely jelentősebb maszk- és védőfelszerelést hozott a kormány megbízásából. Az MTI több fotót is kiadott, arról, hogy a Sanghajból érkező gépet Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese, Gazsó Balázs, az ITM közigazgatási államtitkára és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora fogadta. Némelyikük még a dobozok pakolásába is beszállt egy fotó erejéig. Mára viszont kiderült, hogy nem abból a szállítmányból kínált maszkokat eladásra a közgyűlési elnök. Pajna Zoltán ugyanis azt mondta, még nem is érkeztek az országba a levélben ajánlott maszkok, egyelőre csak az igényeket próbálták felmérni.

Fürkészős és portyázós árak

A szabadpecs.hu a fellelhető adatok alapján összesítette az Orbán Viktor által bejelentett „fürkészés és portyázás” eddigi kontingenseit, s azok beszerzési árát. Ezekből kiderül, hogy nemzetközi közbeszerzési eljárás keretében Semmelweis Egyetem első körben 700 ezer darab 3PLY, vagyis három rétegű sebészi maszkot, 200 ezer darab FFP2 minősítésű maszkot és 100 ezer arc-pajzsot, valamint 25 ezer egészségügyi védőruhát rendelt meg összességében nettó egymilliárd forintért, majd második lépcsőben kétmillió darab három rétegű, félmillió FFP2-as maszkot, 300 ezer izolációs ruhát, 100 ezer orvosi szemüveget, ugyanennyi sapkát és egészségügyi védőruhát, s kétezer darab érintésmentes digitális hőmérőt másfél milliárd forintért.

Egyre nagyobb a feszültség a gyermekotthonokban, ahol ki- és bejárási tilalom van

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 22:08
Illusztráció/Shuttestock
Van, ahol tartós élelmiszerre lenne szükség, és 3 számítógép jut 20 gyerek digitális oktatására.
Fertőtlenítőre, maszkra, tartós élelmiszerre, és számítógépre lenne szükség sok gyermekotthonban - mondják az RTL Híradónak nyilatkozó gyermekvédelmi szakemberek.
Az intézményekben ki és bejárási tilalom van egy hete, 1-2 nevelő főz, mos, játszik, és próbál meg 1-2 géppel online tanulni 10-12 gyerekkel.

A Menedékház Alapítvány szakmai igazgatója, Nagy Zoltán azt nyilatkozta a csatornának, hogy náluk 53 gyerek van, közülük körülbelül húszat érint a digitális oktatás. Erre van három számítógépük. Főként attól félnek, hogyha valaki megbetegszik és karantént rendelnek el, akkor hogyan fogják ellátni az ott élőket.
- Folyamatos presszió alatt állunk, és fogynak az energiáink. Mind az anyagi, mind a humán

- tette hozzá Nagy Zoltán.

Sok gyermekotthon kért tisztítószert, fertőtlenítőszert, számítógépet, laptopot, táblagépet, akár használtat is. Az Age of Hope gyermekvédelmi alapítvány vezetője, Tóth Ákos szerint ugyanis ezekben az intézményekben szinte megvalósíthatatlan a digitális oktatás.
Azt mondják, hogy egyre nagyobb a feszültség az amúgy is nehéz helyzetben lévő gyerekek között, akiknek több civil szervezet mellett az Unicef is próbál támogatókat keresni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta a csatorna érdeklődésére, hogy biztosítják a szükséges fertőtlenítőszereket és védőfelszerelést, a napról napra változó helyzetre a kormány azonnal reagál, és minden segítséget megad.