Egy nap alatt 662 ember halt bele a koronavírusba Olaszországban

Publikálás dátuma
2020.03.26. 20:25

Fotó: PIERO CRUCIATTI / AFP
Már 8165 életet követelt a járvány az országban.
Hatszázhatvankettővel emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 8165-re nőtt a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte csütörtök esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A coronavirus.app adatai szerint egy nap alatt 5643 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak a vírussal. A gyógyultak létszáma 10 245-re nőtt. A gyógyultakat és halottakat is számolva 80 029 az összes fertőzött száma. Az „új” elhunytak száma csökkent, de a polgári védelem szerint továbbra is magas. 
A polgári védelmi hatóság hangsúlyozta, hogy a valós adatok a közölteknél is magasabbak, mivel nem tartalmazzák Piemont tartományt, amelynek megkésett számait a péntekiekhez adják majd hozzá.

Szakértők nem zárták ki, hogy elérkezett a tetőzés, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezekben a napokban várt. Agostino Miozzo a polgári védelmi hatóság helyettes vezetője kijelentette, a hirtelen esetnövekedés okait még vizsgálják. A WHO főigazgató-helyettese Ranieri Guerra hangsúlyozta, a számok alakulásától függetlenül, az olaszoknak továbbra is szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket. Attilio Fontana lombardiai kormányzó az MTI-nek adott korábbi interjúban felszólítást intézett a világ orvosaihoz, ápolóihoz, segítsenek a teljesen elcsigázott lombardiai egészségügyi dolgozóknak. A lombardiai Pavia város fertőző betegségekre szakosodott kórháza főorvosa, Raffaele Bruno kezelte az olaszországi első számú betegként ismert 38 éves Mattiát, aki 18 napig feküdt intenzív osztályon. Raffaele Bruno úgy nyilatkozott, sohasem fogja elfelejteni a február 20-i éjszakát, amikor Mattia teszteredményéből megértették, hogy az új koronavírus nemhogy megérkezett, de el is terjedt Olaszországban. 
- Hosszú idő kell, amíg vissza tudjuk állítani a normalitást az egészségügyben

- mondta.

Megközelítette a negyvenet az elmúlt egy hónapban elhunyt olasz orvosok száma, és túllépte a 6 ezret a megbetegedett egészségügyi dolgozóké. A Lombardiával határos, 4,3 millió lakosú Piemont tartományban legutolsó adatai szerint eddig több mint 18 ezer tesztet végeztek, mintegy 7 ezer bizonyított fertőzöttet számolnak, majdnem ötszáz halottal. A betegek nagy része a régió idősotthonaiból származik. Az 5,8 milliós Lazio tartományban alig teszteltek, és a több mint ezer regisztrált fertőzött több mint egyharmada szintén idősotthonban élt. Gyógyultan hagyta viszont el Rimini város kórházát egy 101 éves férfi, aki pozitívnak bizonyult, de egy hét után túl volt a betegségen. A polgári védelem közölte, hogy vezetője Angelo Borrelli lázasan házi karanténban van, de negatívnak bizonyult a koronavírus-teszten. Sajtóértesülések szerint Vatikánváros lakóit is tesztelték csütörtökön, köztük Ferenc pápát, miután egyik közeli munkatársa pozitívnak bizonyult. Az eredményt a Vatikán nem közölte. Az egyházfőt már március elején is tesztelték, és akkor negatívnak bizonyult.

Humorral is küzdenek a járvány ellen a csehek

Publikálás dátuma
2020.03.26. 20:23

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Eddig jelesre vizsgázott a prágai egészségügy a koronavírussal szembeni küzdelemben, de fokozódik a nyomás az orvosokon és ápolókon.
Az irodalomból is jól tudhatjuk, hogy a cseheket egyfajta jellegzetes humor jellemzi. A koronavírus terjedését is igyekeznek az ő szemszögükből szemlélni, s a folyamatosan érkező drámai hírek ellenére némi humorral fűszerezni. Reneszánszukat élik a mémek, az emberek tömegével küldenek a chatprogramok segítségével vicces rajzokat, képeket, amelyek mosolyt csalhatnak az arcokra a nem éppen üdítő hétköznapokban. Sokan például azon mulatnak, hogy az állami tévében felbukkanó személyek láttán csak tippelni lehet, hogy az illető ki lehet, mert a maszk viselése nem csak az utcákon, hanem a stúdiókban is kötelező. A mostanában mondhatni a csapból is folyó egészségügyi miniszter, Adam Vojtech például egészen „dizájnos” maszkokban szokott megjelenni a nyilvánosság előtt, valósággal divatdiktátorrá vált, hiszen naponta jelenik meg más és más mintájúban. A helyi társadalom eddig jelesre vizsgázott empátiából. Számos önkéntes jelentkezett, hogy segítsenek a magukra maradt időseknek, mindazoknak, akik képtelenek ellátni magukat a de facto kijárási tilalom közepette. Azt is méla nyugalommal veszik tudomásul a csehek, hogy reggel 8-10 között biztonságiak közlik velük: nem tehetik be a lábukat a bevásárlóközpontba. A kormány döntése értelmében ugyanis csak a 65 év felettiek vásárolhatnak az 500 négyzetméter feletti üzletekben, valamint a gyógyszertárakban. Az Orbán Viktorral, illetve Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével gyakran együtt emlegetett, s az uniós támogatások saját kasszájába csorgatásával vádolt miniszterelnök, Andrej Babis is emberi arcát mutatta, amikor a napokban bocsánatot kért a koronavírus kezelése miatt, ám – mint mondta – nem sejthették előre, hogy a koronavírus ilyen elképesztő sebességgel söpör végig a világon és ennyire drámai egészségügyi következményei lennek. Pedig Prága sok más országhoz képest hamarabb lépett, februárban elrendelte például az olasz síparadicsomokból érkezettek kötelező, két hétig tartó karanténját. Az is egészen más politikai klímát sejtet Magyarországhoz képest, hogy az ellenzék – a kormányfő ajánlatának megfelelően – három személyt jelölhetett a koronavírussal foglalkozó válságstábba. Csehország jóval hamarabb lépett a szükséges egészségügyi felszerelések beszerzésében, mint Magyarország, amit a koronavírussal kapcsolatos mintavételek száma is jelez. Eddig mintegy 27 ezer tesztet végeztek, a diagnosztizált fertőzöttek száma (csütörtök este) meghaladja az 1900-at, vagyis jóval magasabb, mint Magyarországon, ugyanakkor a halálos áldozatok száma kevesebb, mint nálunk, szám szerint kilenc. Naponta valamivel több, mint tíz százalékkal emelkedik az új megbetegedések száma. A nemzetközi trenddel szemben Csehországban a 65 év felettiek aránya 17 százalék a megbetegedettek között, ez is részint ez is magyarázhatja azt, hogy a halálos áldozatok száma viszonylag alacsony az összes fertőzötthöz viszonyítva. 
Prága arra is odafigyel, hogy teljesítse az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását és minél több mintavételt vegyen. Március 19-én a napi mintavételek száma már meghaladta a kétezret, március 24-én pedig kis híján elérte a háromezret. Magyarországon a napi tesztek száma szerdán először haladta meg az ezret. A koronavírus gazdasági szempontból Csehországra is drámai hatást gyakorol. A kormány intézkedéseit a cégek egyötöde már most megérzi – derült ki a cseh kereskedelmi kamara által végzett felmérésből. A legtöbb vállalatnál 40-60 százalékos bevételkieséstől tartanak. A legjobban az egyéni vállalkozókat és a kisvállalatokat érintik a kabinet eddigi döntései. Mint több más államban, így Csehországban is bezártak az éttermek, a sörözők, a nem alapvető élelmiszereket áruló üzletek. A határok lezárása pedig a légitársaságokat, a szállodai szektort sújtja legjobban. Sok cég csak késve tud fizetni a beszállítóknak, ez pedig súlyos pénzügyi válságot vetít előre – figyelmeztetett a cseh állami rádióban Vladimír Dlouhy, a kereskedelmi kamara elnöke. A megkérdezett cégvezetőknek csak a 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem késlekedik a beszállítóknak a fizetéssel. Ugyanakkor a kormány jelentős összegekkel igyekszik segíteni a bajba jutott cégeknek. Támogatja a cégeket abban, hogy a munkatársakat az elbocsátás helyett rövidebb munkaidőben foglalkoztassa, cserében állja az alkalmazottak bérének egy részét. Azt persze senki sem tudja, meddig tart a válsághelyzet. Egyes becslések szerint ha három hónapig elhúzódik a krízis, 400-450 ezer munkahely kerülhet veszélybe. A kormány támogatásának ára is van. A cseh kormány az idei évre 40 milliárd koronás veszteséggel számolt, ez azonban az új tervek szerint eléri a 200 milliárd koronát.
Frissítve: 2020.03.26. 21:28

Ukrajna pénteken még saját polgárai előtt is lezárja határait

Publikálás dátuma
2020.03.26. 19:48

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP
Zelenszkij már két hete szólt, hogy minden ukrán térjen haza.
Pénteken a "nap végére" Ukrajna teljesen leállítja a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárja határait saját állampolgárai előtt is - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, a televíziók által is sugárzott videóüzenetében. Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt felhívta az ukrán állampolgárokat, mihamarabb térjenek vissza Ukrajnába. Legtöbbjük ezt maga megoldotta, de több mint 80 ezer ukrán az állam segítségével tért haza légi úton, vasúton, illetve buszokkal - mutatott rá. "Most azonban már nincs idő tovább várni. Az ország vezetése nehéz választás elé került, választania kellett a még külföldön maradt és az országon belül lévő 40 millió állampolgár biztonsága között" - magyarázta az elnök. A hivatalos adatok szerint a 42 milliós országban 162 fertőzöttet találtak eddig és öt beteg halt meg. 
Szerző