Egyre nagyobb a feszültség a gyermekotthonokban, ahol ki- és bejárási tilalom van

Publikálás dátuma
2020.03.26. 22:08
Illusztráció/Shuttestock
Van, ahol tartós élelmiszerre lenne szükség, és 3 számítógép jut 20 gyerek digitális oktatására.
Fertőtlenítőre, maszkra, tartós élelmiszerre, és számítógépre lenne szükség sok gyermekotthonban - mondják az RTL Híradónak nyilatkozó gyermekvédelmi szakemberek.
Az intézményekben ki és bejárási tilalom van egy hete, 1-2 nevelő főz, mos, játszik, és próbál meg 1-2 géppel online tanulni 10-12 gyerekkel.

A Menedékház Alapítvány szakmai igazgatója, Nagy Zoltán azt nyilatkozta a csatornának, hogy náluk 53 gyerek van, közülük körülbelül húszat érint a digitális oktatás. Erre van három számítógépük. Főként attól félnek, hogyha valaki megbetegszik és karantént rendelnek el, akkor hogyan fogják ellátni az ott élőket.
- Folyamatos presszió alatt állunk, és fogynak az energiáink. Mind az anyagi, mind a humán

- tette hozzá Nagy Zoltán.

Sok gyermekotthon kért tisztítószert, fertőtlenítőszert, számítógépet, laptopot, táblagépet, akár használtat is. Az Age of Hope gyermekvédelmi alapítvány vezetője, Tóth Ákos szerint ugyanis ezekben az intézményekben szinte megvalósíthatatlan a digitális oktatás.
Azt mondják, hogy egyre nagyobb a feszültség az amúgy is nehéz helyzetben lévő gyerekek között, akiknek több civil szervezet mellett az Unicef is próbál támogatókat keresni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta a csatorna érdeklődésére, hogy biztosítják a szükséges fertőtlenítőszereket és védőfelszerelést, a napról napra változó helyzetre a kormány azonnal reagál, és minden segítséget megad.
Szerző

Fenyegették a sofőrt a feldühödött utasok Veszprémben, mert nem tudtak jegyet venni a buszon

Publikálás dátuma
2020.03.26. 21:12
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Az elektronikus jegyvásárlásra és fizetésre még nem állt át mindenki.
Elállták a busz útját és a buszvezetőket is megfenyegették a felháborodott utasok egy veszprémi járaton, miután a Volánbusz a járvány miatt leállította a jegyértékesítést a buszokon - számolt be róla az RTL Híradó. Az utasok készpénzzel már nem, csak interneten, applikációval, automatákból és pénztárban tudnak jegyet venni.   A panaszkodók szerint viszont sokaknak nincs mobilinternete vagy okostelefonja, így nem tudtak jegyet venni és felszállni. Van, akinek a jegyvétel a pénztárban sem sikerült.
Szerző

500 lélegeztetőgépet rendel a külügy Kínából

Publikálás dátuma
2020.03.26. 20:36
Képünk illusztráció
Fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP
A gépek 4,7 milliárd forintos nettó árát előre kifizeti a tárca.
Az OTT-ONE Nyrt. 500 lélegeztetőgépet vehet Kínából, miután csütörtökön megkötötte az erről szóló megállapodást a Külgazdasági és Külügyminisztériummal (KKM). A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatás szerint a KKM a teljes összeget, nettó 4,7 milliárd forintot előre kifizeti az OTT-ONE részére. 
„A megrendelt lélegeztetőgépek a második negyedévben érkeznek”

- írták.

A közlemény szerint a vásárlással az OTT-ONE ki tudta aknázni a közelmúltban kiépített kínai kapcsolatait. Hozzátették, hogy a megbízás értéke magasabb, mint a társaság tavalyi teljes bevétele.
Szerző