LGT-dallal mondanak köszönetet magyar zenészek

Publikálás dátuma
2020.03.28. 16:05

Minden résztvevő otthonról szállt be közös dalba.
Az LGT Neked írom a dalt című slágerének átdolgozásával mondanak köszönetet magyar zenészek mindazoknak, akik a koronavírus-járvány idején erőn felül dolgoznak. A miénk a hála szava: köszönjük! Köszönjük a munkát mindazoknak, akik ma gyógyítanak, beteget ápolnak, tanítanak, a kereskedelemben dolgoznak, vezetnek, embert, árut és csomagot szállítanak, akik őrzik a rendet és vigyáznak ránk, akik tájékoztatnak, és akik most értünk tesznek, talpon vannak… - írják közös közleményükben. "Mi a legtöbbet azzal segítünk, hogy otthon maradunk, és a zene hídjával kötünk össze mindenkit, aki velünk együtt segítene."  Az előadók otthon énekelték fel a saját részüket, a kész klip az általuk küldött telefonos felvételekből állt össze. A kezdeményezés mellé állt Dorozsmai Péter, a Tom-Tom Records lemezkiadó tulajdonosa és kollégái is, ötletekkel, felkérésekkel, stúdióval és zenei alappal segítve a munkát.  Az előadók (a felbukkanás sorrendjében): Karácsony James, Pátkai Rozina, Kontor Tamás, Sztevanovity Zorán, Varga Livius, Heincz Gábor Biga, Dorozsmai Blanka, Dér Heni, Péter Szabó Szilvia, Dallos Bogi, Puskás Peti, Nagy Sándor, Csemer Boglárka Boggie, Veréb Tamás, Nági, Sipos Péter, Sipos Tamás, Fehérvári Gábor Alfréd Freddie, Tompos Kátya, Veres Mónika Nika, Bereczki Zoltán, Kökény Attila, Horváth Boldi, Pál Dénes, Molnár Tamás, Ember Márk, Lola, Cserpes Laura, Peter Sramek, Gömöri András Máté, Oláh Gergő, Csobot Adél, Völgyesi Gabi, Kocsis Tibor, Wolf Kati, Tóth Gabi, Tóth Vera, Balanyi Szilárd, Polyák Lilla, Pély Barna, Nagy Betti, Horváth Charlie Presser Gábor
Szerző
Témák
koronavírus

Örül a szép időnek? Jövő héten mínusz 8-10 fok is lehet

Publikálás dátuma
2020.03.28. 15:03

Fotó: Shutterstock
Szerencsére csak hajnalban, de akkor is.
Jelentős fagy várható a jövő héten - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton. Azt írták: hétfőn egy hidegfront vonul át az ország felett, ami mögött ismét jelentős lehűlés körvonalazódik. Bár napközben többfelé 10 Celsius-fok körüli meleg lesz, hajnalban komoly fagyok várhatók. Az előrejelzés szerint jelenleg a szerda tűnik a leghidegebbnek, akkor kora reggelre a fagyzugos helyeken mínusz 8-mínusz 10 fokig is lehűlhet a levegő. Hozzátették: máshol is elég hideg lehet ahhoz, hogy kárt tegyen a virágokban, rügyekben.
Szerző
Témák
időjárás fagy

A nap, amikor az operatív törzs a Fidesz szócsöve lett

Publikálás dátuma
2020.03.28. 14:18

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Közérdekű sajtóeseményt használt fel a fideszes Schanda Tamás, hogy az ellenzéki pártokat bírálja.
Vészhelyzetben szükség van egy felületre, ahol az állam pártatlanul és lehetőség szerint hitelesen tájékoztatja a polgárokat a friss adatokról és intézkedésekről. Így lehet gyorsan és hatékonyan célt érni - otthonmaradásra bírni a koronavírus-járvány által legveszélyeztetettebb idős korosztályt, csökkenteni az utcán tartózkodók számát és fertőzés terjedési esélyeit.
Az Operatív Törzs eddig – a több, megválaszolatlanul maradt kérdés és vitatható ajánlás mellett is – tisztességgel végezte feladatát. A megszólalók, köztük Müller Cecília országos tisztifőorvos Lakatos Tibor és Kiss Róbert rendőrtisztek legjobb tudásuk szerint válaszoltak a lapoknak, kikerülték a kormánypárti vagy ellenzéki sajtó kérdéseibe rejtett politikai üzengetést, támadást is.
Ebbe a védett térbe rontott be szombaton a NER tankján Schanda Tamás, az innovációs tárca miniszterhelyettese. A fideszes politikus többek között bejelentette, hogy 
bár a felelőtlen ellenzék miatt a parlament nem tudta meghosszabbítani az egyetemi campusok és a határok védelmét, ezt problémát megoldották azzal, hogy a tisztifőorvos saját hatáskörben döntött a külföldi állampolgárok beutazási tilalmáról és az egyetemek zárva tartásáról.

Arra Schanda már nem tért ki, hogy „a felelőtlen ellenzék” azért nem szavazta meg a négyötödös támogatást igénylő felhatalmazási törvényt (pontosabban annak rendkívüli, a Házszabálytól eltérő tárgyalását), mert a lezárásokat is jóváhagyó döntés „mellesleg” határozatlan időre teljhatalmat adna az Orbán-kabinetnek, felfüggesztené a parlamenti munkát és kilövési engedélyt adna a kormánynak nem tetsző valós híreket közlő sajtó munkatársaira is.
A fideszes pártüzenet a tényleges közérdekű bejelentések mellett, azoktól nem elválasztva hangzott el, egy rendőri vezető és egy egészségügyi szakember hallgatólagos asszisztálása mellett. Talán nem terjesztünk rémhíreket, ha azt mondjuk, az ilyen lépéseknek vérre menő következményei lehetnek:
ha a Fidesz rákap arra, hogy járványügyi híradókban ostorozza politikai ellenfeleit, azzal egy rendkívüli helyzetben rendkívüli indulatokat gerjeszthet.

Képzeljük el azt  szituációt, amikor egy dühödt, a manipulációt nem is érzékelő családapa majd az utcán teszi helyre valamelyik, éppen szembejövő ellenzéki politikust  - érzése szerint teljes joggal, hiszen félti a gyerekeit, és gyűlöl mindenkit, aki rájuk nézve veszélyt jelenthet.
Ennél kevésbé látványosabb, de jóval komolyabb kockázatot rejt, hogy
az operatív törzsi sajtótájékoztató, mint hírforrás hiteltelenné válhat a kormánykritikus internetezők és tévénézők számára.

A propagandát toló fideszes beszélő fejek láttán majd automatikusan kapcsolnak-kattintanak tovább, és maradhatnak le akár az azonnali bejelentésekről, vészhelyzetben létfontosságú információkról is.
A koronavírus-járványnak eddig nem sok örömteli következménye volt. A kevés közül az egyik, hogy az együttműködés fontosságára ráébredő állam megpróbált egy mindenkihez objektíven, emberi hangon szóló tájékoztató felületet létrehozni. Ez volt, és ez lehet is még az operatív törzs - ha csak nem áldozzák fel végleg a Fidesz érdekeinek oltárán. 
Szerző