Előfizetés

Bíróság tiltotta meg Bolsonaro karanténnal ellentétes kampányát

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.29. 07:29

Fotó: Sergio Lima / AFP
Megtiltotta szombaton a szövetségi bíróság Brazíliában, hogy a kormány olyan hirdetést tegyen közzé, amellyel szembemegy a helyi szinten az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozásokkal.
Jair Bolsonaro jobboldali elnök kormánya ugyanis "Brazília nem állhat le" címmel tervezett kampányt indítani, amelyben egy kétperces videóban arra kérnék az embereket, hogy ne hagyjanak fel tevékenységeikkel. Emiatt a szövetségi ügyészség a Rio de Janeiro-i szövetségi bírósághoz fordult, amely megtiltotta a videó sugárzását. A brazil elnöki hivatal megerősítette, hogy a videó létezik, de hangsúlyozták hogy pusztán kísérleti jellegű videóról van szó. A hirdetést az elnök egyik fia, Flavio Bolsonaro szenátor Facebook-oldalán tette közzé, ahol még szombaton is elérhető volt. Döntésével a riói bíróság nem csak ennek a videónak a sugárzását tiltotta meg, hanem minden olyan tartalom közzétételét, amely olyan viselkedésre buzdítaná a Brazíliában élőket, amely szembemegy az egészségügyi minisztérium iránymutatásaival. Emellett arra is felszólítja a szövetségi kormány felelőseit, hogy ne terjesszenek olyan információkat, amelyek tudományosan nem megalapozottak. Laura Bastos Carvalho bíró azt is elrendelte, hogy 24 órán belül irányelvet kell közzétennie a kormánynak, miszerint a "Brazília nem állhat le" kampány nem tudományos alapon nyugszik, és felhívását nem szabad követni. Jair Bolsonaro korábban "aprócska megfázásnak" nevezte a Covid-19-et, és kemények bírálta azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyekkel a többi között a legsúlyosabban érintett Sao Paulo és Rio de Janeiro állam igyekszik megfékezni a kór terjedését. Brazíliában jelenleg 3417 fertőzött van, és 97 ember halt már bele a Covid-19-be. 

Majdnem 900-an haltak meg Olaszországban, összesen már több mint tízezren

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.28. 19:18

Fotó: Paolo Manzo / AFP/NurPhoto
A fertőzöttek száma közel van a százezerhez.
A polgári védelem legfrissebb, szombat esti összesítése szerint a halálesetek száma 889-cel, összesen 10 023-ra emelkedett, míg az igazolt új fertőzések száma 86 498-ról 92 472-re nőtt. A héten pénteken 919-en, csütörtökön 712-en, szerdán 683-an, kedden 743-an, hétfőn pedig 602-en haltak meg a SARS-CoV-2-vírus okozta fertőzésben Olaszországban. Szombatig az összes fertőzött közül 12 384 gyógyult meg, míg előző nap 10 950 volt a gyógyultak száma. Intenzív osztályon 3856-an vannak az előző napi 3732 után. A Ferenc pápa rezidenciájában elvégzett koronavírus-tesztek eredménye szerint a 83 éves egyházfő és a közeli munkatársai nem fertőzöttek - tudatta közleményében Matteo Bruni vatikáni szóvivő szombaton. Százhetven emberen végeztek el vírustesztet a pápai államban, és hat esetben lett pozitív az eredmény, egyikük a Szent Márta vendégházban lakik, ahol Ferenc is. Lombardiában, ahol a járvány Olaszországban először felütötte a fejét, 542 új áldozatot jelentettek szombaton. Az ország északi ipari és pénzügyi központjában szombatig 5944-en haltak meg az új koronavírus okozta fertőzésben, az igazolt fertőzések száma 2117-tel 39 415-re emelkedett. Olaszországban, az első nyugati országban, ahol szigorú karanténintézkedéseket vezettek be a járvány megjelenése után, a kormány a korlátozások újabb, kéthetes meghosszabbítását fontolgatja a Corriere della Sera című olasz napilap értesülései szerint, ami további csapást mér az iparra. Lucia Azzolina oktatási miniszter korábban bejelentette, hogy meghosszabbítják az iskolák és egyetemek március 5-én kezdődött zárva tartását április 3-ig. Tovább szigorítják az Olaszországba történő belépést a szárazföldi, tengeri határátkelőkön, illetve a repülőtereken - közölte szombaton a közlekedési minisztérium. A határt átlépni szándékozóknak közölniük kell az utazás célját, telefonszámukat és címüket, valamit azt, hogyan kívánnak eljutni a végső úticéljukhoz - közölte a tárca. A beutazóknak - attól függetlenül, hogy vannak-e tüneteik vagy sem - jelentkezniük kell a helyi egészségügyi hatóságoknál és 14 napra karanténba kell vonulniuk. A légi- és hajózási társaságok a bejelentkezéskor hőmérsékletet mérnek, és nem engednek a járműre senkit, akinek a hőmérséklete 37,5 Celsius-foknál magasabb.

Vihar előtti csend a magyar-osztrák határon

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.28. 18:42

Fotó: Béres Márton / Népszava
Normalizálódott a helyzet a magyar-osztrák határon azt követően, hogy pénteken mintegy 20 kilométeres sor torlódott fel az osztrák oldalon. Az ingázók nem kerülnek karanténba egy informális megállapodásnak köszönhetően.
Burgenlandban komoly riadalmat keltett, hogy a magyar fél döntése értelmében március 27-től minden Magyarországra hazatérő állampolgárnak 14 napos házi karanténba kell vonulnia, s a rendelkezés elviekben az ingázókra is vonatkozik. Ez súlyos csapás Burgenland számára, ahol az egészségügyben, illetve az ápolásban elengedhetetlen a magyar munkaerő. Hans-Peter Doskozil szociáldemokrata tartományi vezető ezért pénteken arra kérte Sebastian Kurz kancellár kormányát, vegye fel a kapcsolatot a magyar illetékesekkel és mielőbb találjon megoldást a magyar ingázók ügyére. A bécsi külügyminisztérium meglepetését fejezte ki a kéréssel kapcsolatban. A tárca azt közölte, hogy Karl Nehammer belügyminiszter, Karoline Edtstadler Európa-ügyi miniszter, valamint Alexander Schallenberg (mindhárman az Osztrák Néppárt, az ÖVP tagjai) állandó kapcsolatban állnak magyar kollégáikkal, hogy továbbra is lehetővé tegyék az ingázók szabad közlekedését a határon. „Erről azonban a burgenlandi tartományi kormánynak is tudnia kell, mert a belügyminiszter a tartományi vezető helyettesével is kapcsolatban állt” – hangzik a bécsi külügyminisztérium közleménye. Szombatra normalizálódott is a helyzet. Doskozil szóvivője szerint ez egy informális megállapodásnak köszönhető. Hangsúlyozta azonban, a helyzet csak akkor javulhat tartósan, ha bilaterális megállapodás születik Magyarország és Ausztria között. A Sopron-klingenbachi határátkelőn szombaton nyugalom honolt, a szokottnál sokkal kevesebb személygépkocsi és kamion közlekedett. A határ mindkét oldalán a hatóságok egészségügyi ellenőrzést hajtanak végre. Az ellenőrzés azonban nem csak e tekintetben szigorú, mindenkinek számot kell adnia arról, miért lépi át a határt. Két magyar ingázó az ORF burgenlandi tudósítójának elmondta, hogy korlátozások nélkül kelhettek át a határon, de be kellett mutatniuk a munkavállalói dokumentumukat és a lakcímkártyájukat. Továbbra is minden nap Ausztriába járnak át dolgozni – közölték. Egyikük az egészségügyben, másikuk az élelmiszerszektorban dolgozik.
A Hegyeshalommal szembeni nickelsdorfi határátkelőt is viszonylagos nyugalom jellemezte. A kamionok átengedése továbbra is tömbökben zajlik, ami szombaton nyolc kilométeres dugót eredményezett, igaz, ez pénteken még a 17 kilométert is elérte. Szabadon közlekedhetnek és nem kerülnek karanténba azok a magyar munkavállalók sem, akik az osztrák agrárágazatban dolgoznak – közölte a burgenlandi agrárkamara elnöke, Nikolaus Berlakovich. Erről is szóbeli megállapodás született – tette hozzá. A burgenlandi gazdasági kamara kiemelte, a javuló helyzet ellenére még nem lehet fellélegezni. Ezért továbbra is jelentős engedményekkel próbálják meg rávenni a magyar ingázókat arra, ne utazzanak haza és maradjanak Ausztriában. Amint az osztrák közszolgálati médium, az ORF pénteken egy magyar nyelvű cikkben írta, tartomány ingyenes szállást biztosít, és bónuszok, utalványok és más kedvezmények formájában is segíti az ingázók önfenntartását. „A felhívás azoknak is szól, akik korábban az ápolási területen dolgoztak, és akiknek ápolási asszisztensi és szakasszisztensi diplomájuk van. Őket arra kérjük, kapcsolódjanak be az otthonok és a mozgó ellátás fenntartásába!“ – közölte Christian Illedits tartományi tanácsos. Jelenleg összesen nyolc határállomás van nyitva Magyarország és Ausztria között. Ezek a következők: Hegyeshalom-Nickelsdorf, Sopron-Klingenbach, Rábafüzes-Heilgenkreuz, valamint Fertőd-Pamhagen, Szentpéterfa-Eberau, Bucsu-Schachendorf, Kópháza-Deutschkreuz és Kőszeg-Rattersdorf.