Két magyar rekedt egy Lisszabonban veszteglő óceánjárón

Publikálás dátuma
2020.03.29. 14:18

Fotó: Jorge Mantilla / Jorge Mantilla/NurPhoto
Egyelőre nem tudják, mikor jutnak haza.
A koronavírus miatt több száz főnyi személyzettel és utassal egy hete Lisszabonban vesztegel az MSC Fantasia nevű óceánjáró, a fedélzetén két magyarral - értesült a hvg.hu. Tóth Jonathan januárban kezdett dolgozni a hajón színházi énekesként. A szegedi fiatal Rio de Janeiróban szállt fel az óceánjáróra, amely 5000 utassal és 1300 fős személyzettel kezdte meg az útját. Genovába március 9-én indultak vissza, a 22 napos nagy tengeri hajóút előtt azonban elkezdtek terjedni a hírek az európai járványról. A 4000 brazil utas nem kockáztatott, ők már Dél-Amerikában kiszálltak. A hajó végül 900 európai utassal – főleg németekkel, olaszokkal és spanyolokkal – indult vissza az európai kontinensre.  
- Még a tengeren voltunk, amikor kiderült, hogy kezdik lezárni az európai kikötőket. Vészhelyzetből ezért 1-2 nappal hosszabbodott az utunk, csakhogy akkor az üzemanyag kezdett fogyni. Végül a Kanári-szigeteken tudtunk tankolni, de ott senki nem hagyhatta el a fedélzetet

– nyilatkozta a portálnak Tóth Jonathan.

Bár mostanra már Genovában kellene lennie, az MSC Fantasia végül március 22-én, Lisszabonban kötött ki, de azóta fogalmuk sincs, hogyan tovább. A kikötőben rendőrök figyelik, hogy senki ne lépjen partra, a hajóról csak a brazil személyzet tudott hazamenni, akikért mentesítő repülőt küldtek. A többiek azóta is a kabinjaikban várják, hogy valami történjen. Néhány nappal ezelőtt ráadásul bejelentették, hogy koronavírussal fertőzött utast találtak a fedélzeten.  
- Nagyon megijedtünk, minden utasnak azonnal vissza kellett mennie a kabinjába, nem léphettek ki a folyosóra sem, az ételt az ajtajuk elé kapták

– mondta a magyar fiatal.

Az utasnál azonban később a lisszaboni kórházban végzett tesztek már nem mutatták ki a COVID-19 fertőzést. A hajón mégis több biztonsági intézkedést vezettek be.
Jelenleg Jonathan és kollégái most főként a kabinjukban, vagy a számukra nyitott fedélzeten töltik az időt. Az énekes elmondása szerint jól van, magyar kollégája már nagyon szeretne hazajutni, de azt ő sem tudja, most hol a biztonságosabb. Portugáliában a coronavirus.app adatai szerint vasárnap kora délutánig 5170 embernél diagnosztizálták a koronavírust, és 100 ember halt meg a fertőzés következtében.
Szerző
Frissítve: 2020.03.29. 18:11

Szigorúbb intézkedéseket ígért Boris Johnson, Németországban közel 60 ezer a fertőzött

Publikálás dátuma
2020.03.29. 14:01

Fotó: AFP
A brit kormányfő szigorúbb intézkedéseket helyezett kilátásba a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedés elleni küzdelemben vasárnap. Németországban a nyilvántartott fertőzöttek számának növekedési üteme visszatért a 10-15 százalék közötti szinthez.
Boris Johnson a miniszterelnöki hivatal által közölt üzenetében arra szólította fel a lakosságot, hogy maradjon otthon, egyben közölte, hogy még szigorúbb intézkedések jöhetnek. A levelet 30 millió brit háztartásba küldik el. Johnson kiemelte, hogy a helyzet még súlyosbodni fog, mielőtt javulás mutatkozna. Megfelelő lépéseket tesznek a járvány elleni küzdelemben, és minél többen tartják be a szabályokat, annál kevesebben halnak meg a betegság következtében, annál hamarabb tér vissza az élet a normális kerékvágásba - közölte. A miniszterelnök azt kérte honfitársaitól, hogy maradjanak otthonaikban, ezzel is védelmezve a nemzeti egészségügyi rendszert, miközben életeket mentenek meg. A politikus, aki maga is vírusfertőzött, figyelmeztetett a távolságtartás szabályának szigorú megtartására. Nagy-Britanniában vasárnapra átlépte az ezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké 17 pedig ezerre ugrott. Németországban viszont már megközelítette a 60 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint vasárnap délelőtt 57 695 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 6824 esettel - 13,4 százalékkal - több azt egy nappal korábbi 50 871-nél. A vírus okozta betegségben elhunytak száma 351-ről 433-ra emelkedett. A nyilvántartott fertőzöttek számának növekedési üteme így visszatért az utóbbi időszakot jellemző 10-15 százalék közötti szinthez. Előző nap még jóval alacsonyabb, 7,5 százalékos növekedést regisztráltak. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője egy vasárnapi lapinterjúban figyelmeztetett, hogy Németország még mindig csak a járvány elején tart, és nem lehet egyhamar megszüntetni a mindennapi életet szétziláló korlátozásokat. A járványt "nagyon-nagyon komolyan kell venni", mert a német kórházakban is előállhat olyan helyzet, mint Olaszország északi részén, ahol a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma meghaladja a készülékek számát - mondta Lothar Wieler a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapnak. A nemzetközi összevetésben alacsony németországi halálozási arányról elmondta: ez mindenekelőtt annak tulajdonítható, hogy korán elkezdték és széles körben végeznek koronavírus-tesztet, de annak is van szerepe, hogy a járvány első időszakában főleg olyan emberek fertőződtek meg, akik nem tartoztak a leginkább veszélyeztetett csoportokba, vagyis az idősek és a krónikus betegségben szenvedők közé. Számos fertőzési láncolat indult például síutakon - mutatott rá az RKI vezetője, hozzátéve: magasabb lenne a halálozási ráta, ha erősebben terjedne a vírus idősotthonokban vagy kórházakban.
Szerző
Frissítve: 2020.03.29. 14:41

Újraindult Vuhanban a tömegközlekedés egy része

Publikálás dátuma
2020.03.29. 13:08

Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP
Enyhítettek a korlátozásokon, miután egyetlen fertőzöttet regisztráltak a városban tíz nap alatt.
Enyhítettek a közlekedési korlátozásokon a közép-kínai Vuhanban a hét végén, miután az új koronavírus terjedésének kiindulóhelyén az utóbbi tíz napban csupán egyetlen újabb fertőzöttet regisztráltak - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. 
A 11 milliós városban vasárnaptól ismét közlekedhetnek egyes buszjáratok, míg a földalatti- és vasúti közlekedés szombaton indult újra.

A Zsenmin Zsipao című kínai pártlap vasárnapi tudósítása szerint több mint 60 ezer utas érkezett Vuhanba szombaton, amikor a 260-at is meghaladta a városba vagy rajta keresztül közlekedő vonatok száma.
Hupej tartomány kormányzata emellett vasárnap közölte, hogy Vuhanban másnaptól újra kinyithatnak egyes bevásárlóközpontok, illetve a vásárlóutcákban működő üzletek.

A tartomány egyéb részein szerdán oldották fel a január vége óta érvényben lévő vesztegzárat, míg Vuhanban fokozatosan enyhítik a korlátozásokat, a város teljes megnyitását április 8-ra tervezik. 
Vuhanon kívül Hupej többi részén vasárnaptól újraindulhatott a belföldi légiközlekedés egy része, a Pekingbe tartó járatokat egyelőre nem indították el. Vuhanból április 8-án indul majd újra a belföldi légiközlekedés.

Hupej tartományban szombaton negyedik egymást követő napja nem diagnosztizáltak újabb fertőzöttet. A tartományban összesen 67 801 embert fertőződött meg az új koronavírussal, és 3182-en haltak meg a vírus okozta betegségben. Jelenleg még 2054-en állnak kezelés alatt, közülük csupán kilencen a tartomány székhelyén, Vuhanon kívül.
A járvány kínai gócpontjának számító tartományban a lezárások feloldásának híre azonban egyesekben aggodalmat ébresztett. A tartományt a közlekedési korlátozások eltörlését követően is csak azok hagyhatják el, akik igazoltan egészségesek - azaz igazoltan nem fertőzöttek, és nem kerültek kapcsolatba fertőzöttel sem -, de
továbbra is tisztázatlan, hogy milyen szerepet töltenek be a vírus terjedésében a tünetmentes fertőzöttek.

Kínában, bár tünetek híján is elvégzik a vírustesztet, az esetszám nyilvántartására vonatkozó irányelvek alapján a tünetmentes fertőzöttek számát nem adják hozzá az összes ismert fertőzöttéhez. 
A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap birtokába került titkos kormányzati dokumentumok tanúsága szerint február végéig több mint 43 ezer tünetmentes fertőzöttet találtak az országban.

Csung Nan-san, a légzőszervi megbetegedések vezető kínai specialistája vasárnap a CCTV kínai állami hírcsatornának adott nyilatkozatában kifejtette, nem tartja megalapozottnak az aggodalmakat, ugyanis a tünetmentes esetek általában a fertőzöttekkel kapcsolatba lépő emberek közül kerültek ki, és az ő számuk sem emelkedett azóta, hogy a járvány Kínában mérséklődni kezdett.  - Kínában a napi új esetek túlnyomó többségét immár a külföldről beutazó fertőzöttek teszik ki - az elmúlt hét napban jelentett 319 új eset közül csupán 6 beteg fertőződött meg belföldön. A külföldről beérkezett betegek száma szombat éjfélig 693-ra emelkedett, túlnyomó többségük kínai állampolgár. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság emiatt továbbra is magasnak ítéli a járvány újbóli kialakulásának kockázatát. Emiatt vasárnaptól a légitársaságoknak előírták, hogy jelentősen mérsékeljék nemzetközi járataik számát, szombattól pedig korlátozták a külföldiek belépését az országba. Kína szárazföldi részén szombat éjfélig 81 439 ember fertőződött meg az új koronavírussal, az elhunytak száma pedig elérte a 3300-at.
Szerző