Előfizetés

Tizenegymillió ember neve megy a Marsra

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.30. 10:28

Fotó: AFP
A felhívásra jelentkező emberek nevét tartalmazó chipet a NASA következő marsjárója, a Perseverance viszi az űrbe, amely, ha a koronavírus-járvány nem zilálja szét a terveket, júliusban vagy augusztusban indul.
Csaknem tizenegymillió ember nevét viszi magával az űrbe az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA következő marsjárója, a Perseverance. A NASA pénteki bejelentése szerint 10 932 295 válasz érkezett a felhívásra, amelyben arra kérték az embereket szerte a világon, küldjék el nevüket, hogy feljuttathassák a vörös bolygóra. A neveket lézerrel ráégették három körömnagyságú chipre, amelyet egy alumíniumlaphoz erősítettek. 
Megjárja a Marsot annak a 155 diáknak a neve is, aki bejutott a marsjáró névadási pályázatának döntőjébe. 28 ezer javaslattevő közül Alexander Mather hetedikes virginiai diák nyert az állhatatosságot jelentő Perseverance szóval. A NASA szerint a névadással a fiúnak sikerült "a legjobban eltalálnia a marsi küldetés szellemiségét".
Ha a koronavírus-járvány nem zilálja szét a terveket, az egytonnás marsjáró robot júliusban vagy augusztusban indul útnak a floridai Cape Canaveralból, és februárban érkezik meg a Marsra, hogy tanulmányozza a klímáját és geológiáját, valamint esetleges korábbi mikrobiális élet nyomai után kutasson.
Az előző hasonló járműveknek – a Sojournernek, a Spiritnek, az Opportunitynek és a Curiositynek is – gyerekek adtak nevet.

Az allergia kezelését a járvány idején sem szabad halogatni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.28. 11:11

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Bár a koronavírus terjedésének megfékezéséhez fontos, hogy otthon maradjunk, a tüneteket kezelni kell, mert súlyos szövődményeket okozhatnak és az immunrendszert is gyengíthetik.
Az átmenetileg téliesre fordult időjárás után, az előrejelzések szerint hétvégén tavaszias időben és fokozatos melegedésben bízhatunk, ez viszont azzal is jár, hogy a pollenhelyzet romlik és felerősödhetnek az allergiás tünetek.
A járvány ideje alatt is lehet, sőt kell antihisztamint szedni az allergiás tünetek kezelésére, mivel nem nyomja el az immunrendszer működését, nem teszi védtelenebbé a szervezetet a kórokozóval szemben. Azért fontos az allergológus által javasolt dózisban alkalmazni, mert a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt allergia szövődményeket okozhat – mondta Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
Az allergén immunterápiát, amely tartósan, akár 10-12 évre is képes megszüntetni az allergiás tüneteket, minimum három évig kell folytatni. Annak, akinél ezt tavaly elkezdték, idén idén is folytatnia kell. 
A jelenlegi helyzetben tüneteket tapasztalhatnak a lakáson belüli allergénektől szenvedők és a pollenallergiások is. A koronavírus terjedésének megfékezéséhez nagyon fontos, hogy a következő heteket, az előírásokat követve a zsúfolt helyektől távol, lehetőleg az otthonunkban töltsük. A poratka allergiások esetében ez azzal járhat, hogy a tüneteik a megszokottól eltérően intenzívebben jelentkezhetnek. 
Az allergiás tünetek kialakulása több tényezőtől függ: elsősorban attól, hogy az allergén növény milyen koncentrációban van jelen a levegőben, de lényeges az egyéni érzékenység is, és a stressz is jelentős faktor. Kutatások is igazolják, hogy a stressz fokozza az allergiás tüneteket, így akár lehet, hogy a korábban hatásos kezelésen is változtatni kell, hogy a panaszaink megszűnjenek. 
A mostani helyzetben nagyon fontos, hogy kerüljük a nem létfontosságú kimozdulásokat, csak a legfontosabb ügyeket intézésére hagyjuk el az otthonunkat. Nem lehet azonban tudni, hogy a járvány hetekig vagy hónapokig tart, az allergiás tünetek kezelését viszont nem szabad halogatni. Az elhúzódó orrdugulás akár krónikus arcüreggyulladást is okozhat. Ha a tünetek miatt éjszaka nem tudunk megfelelően pihenni, nappal nemcsak fáradtabbak leszünk, de hosszútávon az immunrendszer működése is gyengül, könnyebben megbetegedhetünk. A gyulladt orrnyálkahártya is érzékenyebb a fertőzésekkel szemben, az allergiás tüneteket tehát mindenképp kezelni kell. Sok helyen a személyes találkozó mellett távkonzultációt is igénybe vehetünk, így az otthonunkat sem kell elhagyni, hogy személyre szabott kezelésben részesüljünk – mondta a szakorvos.

Fejfájással tért vissza a tavasz és még az óraállítás is megterhel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.28. 09:09
Child
Fotó: VOISIN / VOISIN/PHANIE
Frontmentes marad az idő, de a gyors és folyamatos melegedés okozhat panaszokat. Vasárnapra virradóan előrébb kell állítani az órát, ami szintén megzavarhatja a szervezetet.
Szombaton is folytatódik a frontmentes idő. Éjszakánként annyira lehűl a levegő, hogy helyenként akár fagyhat is. A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délutánra több helyen 15-16 fok köré melegedhet a levegő. A néhol több mint 12-13 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokak számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. 
A reggeli hideg a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élőknek végtagfájdalmakat okozhat. A panaszok reggel jelentkezhetnek erősen, amelyek aztán délutánra általában megszűnnek. Az átlagosnál melegebb időben melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a fejfájás, a migrén, a fáradékonyság. Éjszaka alvászavarok, napközben pedig figyelmetlenség, szétszórtság okozhat kellemetlen perceket, de az élénkítést lehetőleg ne kávékkal és energiaitalokkal kíséreljük meg – olvasható a MeteoKlinika honlapján. A gyulladásos panaszok a következő napokban intenzívebbé válhatnak.
A sűrűn változó időjárás, a tavaszi fáradtság nagyon megterhelő és gyengíti az immunrendszer védekezőképességét, amire pedig a koronavírus-járvány idején nagy szükség van. Ezért ezt megfelelő táplálkozással, vitaminokkal és elegendő folyadékfogyasztással támogassuk. A sok napsütés viszont kedvez a hangulatnak és a tél végére igencsak megcsappant D-vitamin raktárainknak, ami pedig elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. A megélénkülő szél némileg ront viszont a hő- és komfortérzeten. Szabadtéri tevékenységeket a járványhelyzet és a korlátozások miatt ne tervezzünk, viszont a kerti munkákra ideálisak a hétvégi napok. 
A légszennyezettség magas, több nagyvárosban káros a levegő minősége. A pollenhelyzet romlik: a pollenkoncentráció jellemzően közepes vagy magas, az allergiások orrfolyást, tüsszögést tapasztalhatnak. A nyár- és a nyírfára allergiásoknak a kora reggeli vagy a késő esti órákban ajánlott sétálni, sportolni. A vastagabb szövésű függöny kevesebb virágport enged a belső térbe, és ajánlott gyakrabban porszívózni is. A közlekedésben a vakító napsütés lehet zavaró, ajánlott a napszemüveg viselete. A melegfront jellegű hatások miatt figyelmetlenebbek, tompábbak lehetünk, ezért célszerű tudatosan koncentrálni és óvatosabban vezetni.

Órát állítunk, talán utoljára

Március 29-én, vasárnap nyári időszámításra váltunk: hajnali 2 órakor 3-ra kell állítani az órákat, azaz kevesebbet alszunk, viszont tovább lesz világos. Az óraátállítás, bár a szervezet belső óráját mindenkinek megbolygatja, leginkább a krónikus betegségben szenvedő idősebbekre és a kisgyerekekre hat rosszul. Bárki érezhet azonban napokig alvászavart, fáradtságot, koncentrációs problémákat, ingerültséget, emésztési zavarokat. Sokan érzik ilyenkor úgy, olyan, mintha a hosszabb utazások után jelentkező jetlagük lenne. A változásra úgy készíthetjük fel a szervezetünket, hogy – szabályok betartásával - minél többet vagyunk szabad levegőn, mozgunk, és előtte esténként korán lefekszünk.
Valószínűleg ez lesz az utolsó óraátállítás, ugyanis az Európai Parlament tavaly úgy döntött, 2021-től eltörlik a téli és nyári időszámítás közötti váltogatást. Azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítást választják, utoljára 2021 márciusában állítják át az órákat. Ott, ahol a téli időszámítás marad, 2021 októberében tekernek utoljára az időmérőkön. Azt egyelőre nem tudni, hogy Magyarország melyik időszámítást választja.