A budapesti szállodák kivilágított ablakaikkal üzennek a világ nagyvárosainak

Publikálás dátuma
2020.03.30. 11:26

Fotó: Lénárd Tamás
Közös kampányt indított a fővárosi önkormányzat és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Az üresen álló budapesti szállodák ablakaiban sötétedés után a 4U! üzenetet jelenítik meg.
A For You!, vagyis az Érted! Értetek! feliratot a szobák fényei adják ki. Budapest ezzel próbál szolidáris lenni a világ többi városával, ahol hasonló gondokat eredményez a koronavírus okozta válság. A kezdeményezők a kampánnyal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ezt a válságot a városok és városlakók csak közösen, egymásra odafigyelve, toleránsan és empatikusan tudják átvészelni és leküzdeni. A fény és az egymásra fordított figyelem pedig reményt és kitartást ad sokaknak ebben a nehéz időszakban. A budapesti, csatlakozott szállodák ablakaiban a hétvégén 19:30 után meg is jelent a 4U! felirat. A fényüzenethez már csatlakozott – a többi között –, a Marriott, az Intercontinental, a Sofitel Budapest Chain Bridge, a Hilton Budapest, a Kempinski Corvinus, a Budapest Korona és a Budapest körszálló is.
Szerző

Ellenzék: Igen a járvány elleni közös küzdelemre, nem Orbán teljhatalmára

Publikálás dátuma
2020.03.30. 11:23

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Azt kérik a miniszterelnöktől, hogy vegye figyelembe közel 4 millió választó akaratát – mondta Harangozó Tamás. Szabó Tímea közölte: Európában sehol máshol nem kaptak határidő nélkül többletjogokat a kormányok a védekezésre.
Közös sajtótájékoztatót tartottak a Parlament előtt az ellenzéki pártok a veszélyhelyzeti törvény meghosszabbításával kapcsolatban hétfő délelőtt. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy a legelejétől kezdve hajlandóak lettek volna a kormánynak az alaptörvénytől eltérő, szélesebb jogokat adni, de csak és kizárólag időkerettel, ezt nem fogadja el a Fidesz. Még a kormányközeli Nézőpont Intézet felmérése is azt mutatja: a megkérdezettek 40 százaléka támogatná, hogy június 30-ig tartson a kormány rendkívüli felhatalmazása első körben. Azt kérik Orbán Viktortól, hogy vegye figyelembe közel 4 millió választó akaratát. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt: a Párbeszéd igent mond a járvány elleni közös küzdelemre, de nemet Orbán Viktor teljhatalmára, és Európában sehol máshol nem kaptak határidő nélkül többletjogokat a kormányok a védekezésre. Eközben viszont Spanyolország a GDP-je 20, Lengyelország a GDP-je 9 százalékát költi a szociális katasztrófa elkerülése érdekében. Ez nálunk egyelőre 0,5 százalék.  Lukács László György, a Jobbik alelnöke közölte: ők mindig, a kezdetektől a legszigorúbb szabályokat szorgalmazták, így most is azt kérik a kormánytól, hogy tegye kötelezővé a szájmaszk viselését közterületeken. Ezek a többletjogok viszont nem járhatnak határidő nélkül, ezért ragaszkodnak ők is a 90 naphoz – tette hozzá. Varju László, a DK országgyűlési képviselője megismételte a DK korábbi 4 feltételét, ezek a következők:
  • a törvény nem szólhat az idők végezetéig, időkorlát kell,
  • szükségesnek és arányosnak kell lennie,
  • az ellenzéknek biztosítani kell a jogot, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon,
  • és nem korlátozhatja a sajtó szabadságát.
Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese közölte: nem állíthatja azt a kormány, hogy a 199 tagú parlament a későbbiekben esetleg ne tudna ülésezni, jelenleg semmi realitása nincs egy ilyen helyzetnek. Ezért nem tudják elfogadni, hogy nem tartalmaz a törvény határidőt. Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője kiemelte: a kormány a parlament, és így a demokrácia kiiktatására készül ezzel a törvénnyel. Érdekes, hogy az EU-ban minden más parlament tud ülésezni a jövőben is – jelentette ki. Szél Bernadett független képviselő azt kérte Gulyás Gergelytől: alkotmánymódosítással teremtse meg a kormány a lehetőségét annak, hogy a parlament online is ülésezhessen, mert ehhez minden feltétel adva van.

Egymillió eurót küld Soros György Budapestnek a járvány elleni harchoz

Publikálás dátuma
2020.03.30. 11:11
Soros György, a magyar származású amerikai milliárdos üzletember
Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP
Itt vészeltem át a II. világháborút, nyilas uralmat, ostromot: jól tudom, milyen Budapesten élni a rendkívüli körülmények között – üzeni a milliárdos üzletember.
Összesen egymillió eurót – jelenlegi árfolyamon számítva közel 357 millió forintot – küldenek Budapestnek a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations), jelentette be hétfői sajtóközleményében az OSF. Az alábbiakban változtatás nélkül idézzük Soros György közleményét: 
„A világjárvány nem ismer határokat: sem országok, sem emberek között. Mindannyian veszélyben vagyunk. Sokakat azonban különösen fenyeget a járvány: a sokszor zsúfolt idősotthonok lakóira és a hajléktalanokra gondolok, akik között sok az időskorú. Akik most elvesztik a munkájukat, a munkásszállók törékeny biztonságát, szintén a hajléktalanná válhatnak, ahol a tömeges fertőzés esélye igen magas. A városok és a helyi önkormányzatok hatalmas kihívással találják szemben magukat. Amúgy is szűkös anyagi forrásokkal kell a rendkívüli helyzetben biztosítaniuk a város működését, a szociális ellátást. Budapesten születtem a nagy gazdasági világválság idején, alig egy évtizeddel a spanyol influenza pusztítása után. A járvány akkor több ezer halottat hagyott maga mögött Budapesten. A városban éltem át a II. világháborút, a nyilas uralmat, az ostromot. Jól emlékszem azokra az időkre, tudom mit jelent Budapesten élni rendkívüli körülmények között. A szülővárosom lakói iránti szolidaritás jegyében az általam alapított Nyílt Társadalom Alapítványok 1 millió eurót adományoznak Budapestnek a példátlan vészhelyzetben.”
Az OSF felajánlása kapcsán levélben kérdeztük meg a szervezetet, hogy Soros György meghatározott célokra ajánlotta-e fel az egymillió eurós forrást, és ha igen, mire, milyen arányban költhető el. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a pénzt a főváros vezetése vagy civil szervezetek kapják, és ha utóbbiak, akkor mely szervezetek, milyen arányban részesülnek belőle.  Szóvivőjük, Csontos Csaba közölte: a pénzt a város kapja, és ilyen vészhelyzeti támogatás esetén általában nincs meghatározva, hogy az összeget a védekezésen belül mire költheti a támogatott entitás. „Az iszapkatasztrófa idején sem volt meghatározva, mire költhették az akkor juttatott 1 millió dolláros gyors segítséget” – emlékeztetett a kormánynak 2010-ben juttatott Soros-támogatásra a szóvivő.
Szerző
Frissítve: 2020.03.30. 11:18