Előfizetés

Állampolgári jogokat kapnak a bevándorlók és menedékkérők Portugáliában a járvány idejére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.31. 15:38
Nigériai menekültek tanulnak egy portugál befogadóközpontban
Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP or licensors
Az ideiglenes státusz a fertőzés kockázatát is csökkentheti, mind a határon dolgozók mind a menedékkérők esetében.
 Teljeskörű állampolgári jogokat ad Portugália az új típusú koronavírus-járvány idejére a migránsoknak és a menedékkérőknek – írja a CNN hírtelevízió internetes oldala, a portugál miniszteri tanács bejelentésére hivatkozva.
Mint az MTI lapszemléjéből kiderül, a pénteken bejelentett, június 30-ig érvényben lévő rendelkezés mindazokra a bevándorlókra és menedékkérőkre vonatkozik, akiknek az ügye elbírálás alatt áll a portugál bevándorlási hatóságoknál. A döntést azzal indokolták, hogy ezzel csökkenthető az egészségügyi kockázat mind a bevándorlási hatóságoknál, illetve a határokon szolgálatot teljesítők esetében, mind pedig a migránsoknál és menedékkérőknél.
Portugáliában március 18-án 15 napig tartó szükségállapotot hirdettek ki. 
António Santos da Costa portugál miniszterelnök ezzel kapcsolatban újságíróknak leszögezte: a lépéssel nem a demokráciát függesztik fel

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök a Covid-19 elleni harcot "valódi háborúnak" nevezte , amely komoly kihívások elé állítja majd az ország társadalmát és gazdaságát. Az elnök méltatta a portugálok viselkedését, akik szerinte példamutatóan betartják az önkéntes karantént, egy "mindent megélt ország" polgáraihoz méltón. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délután Portugáliában 7443 regisztrált fertőzöttet tartanak számon. A koronavírus okozta betegségbe 140-en haltak bele, 43 ember pedig felgyógyult.

A lengyel felsőház visszadobta a gazdaságmentő csomagot

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.31. 12:14

Fotó: DAMIEN SIMONART / AFP
A kedden közzétett csehországi adatok a járvány lassulására utalnak, Szlovénia pedig a járvány elleni küzdelem jegyében azt kérte külföldön élő és dolgozó állampolgáraitól, hogy ne utazzanak haza a húsvéti ünnepekre.
A lengyel a szenátus mintegy 80 módosítójavaslattal küldte vissza a szejmnek a GDP mintegy 10 százalékára rúgó, mindenekelőtt a munkahelyek megőrzését, a munkavállalók, a kis- és középvállalatok, valamint az egészségügy támogatását, a pénzügyi szektor megerősítését célzó csomagot. A jogszabályok első változatát a szejm gyorsított eljárásban szavazta meg szombaton. Az ellenzéki többségű szenátus többek között elutasította a csomag azon előírását, amely lehetővé teszi, hogy a május 10-re kiírt elnökválasztáson a 60 évnél idősebb választók, valamint a karanténba helyezettek levélben adják le voksukat. A videokonferencia formájában tárgyaló szejm még kedd délután napirendjére tűzi a szenátusi módosításokat, amelyeket a képviselők egyszerű többséggel elutasíthatnak. A tervek szerint már szerdán hatályba lépő csomagot az alsóház által megszavazott változatban még az államfőnek kell majd jóváhagynia. Lengyelországban a koronavírus-fertőzés lehetősége miatt házi karanténba helyezettek száma jelenleg több mint 106 ezer. Kedd reggelig 2132-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 227 új esetet regisztráltak, ami 39 esettel több az előző napi növekménynél. Öt új halálesetet jegyeztek, így eddig összesen 31 beteg hunyt el. Az elérhető adatok szerint eddig tizenketten gyógyultak fel Lengyelországban.

3002-re nőtt a fertőzöttek száma Csehországban

Csehországban átlépte a háromezret az új koronavírussal fertőzöttek száma. Az új fertőzések napi növekedése ugyanakkor az utóbbi időben lelassult és tíz százalék alá csökkent. Az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent hivatalos kimutatás szerint kedd reggelre 3002-re nőtt a fertőzöttek száma, ami 165-tel magasabb a hétfő reggeli adatnál. A járványban eddig 24 személy halt meg, döntően nagyon idős emberek, akik különféle krónikus betegségekben szenvedtek, s a koronavírus végzetessé vált számukra. A COVID-19 betegségből kigyógyultak száma hétfőn este 25 volt Csehországban. Laboratóriumi tesztet eddig összesen 48 811 személyen végeztek, hétfő reggel ez a szám még 43 498 volt. A tesztek száma az utóbbi időben napi 4-5 ezerre emelkedett. Roman Prymula az országos válságstáb elnöke korábban azt mondta, hogy szeretnék a tesztek számát napi tízezerre emelni. „A tesztelések száma kulcsfontosságú a vírus terjedésének megakadályozása szempontjából” – szögezte le Prymula a cseh közszolgálati televízióban. A prágai kormány hétfőn este úgy döntött, hogy a válságstáb új elnöke Jan Hamácek belügyminiszter lesz. Prymula pedig, aki járványügyi szakorvos, ezentúl az úgynevezett intelligens karantén rendszer országos bevezetésével foglalkozó munkacsoportot fogja irányítani. A fertőzési láncolatok minél gyorsabb feltárását célzó rendszer kipróbálását hétfőn kezdték meg Dél-Morvaországban, s bevezetésétől azt várják, hogy jelentősen mérsékelni lehet majd Csehországban a gazdasági és közéletet korlátozó járványügyi intézkedéseket.

8200 vírustesztet végeztek el Szlovákiában

Szlovákiában újabb 27 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, így 363-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján Igor Matovic miniszterelnök. Matovic kijelentette, hogy amennyiben Szlovákia hosszabb időn át is érvényben tudja tartani a koronavírus-járvány megfékezésében hatékonynak bizonyult intézkedéseit, úgy a világjárványt legsikeresebben kezelő öt ország között lehet. Az országban az elmúlt napokban nem sokkal húsz felett volt az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma. A hétfőn diagnosztizált fertőzöttek egyharmada idősebb 60 évesnél. Hétfő délig közel 8200 vírustesztet végeztek el Szlovákiában, ezek közül 7857 bizonyult negatívnak.

Szlovénia óva int a húsvéti hazautazásoktól

Anze Logar szlovén külügyminiszter azt kérte a külföldön élő és dolgozó szlovénoktól, hogy ne utazzanak haza a húsvéti ünnepekre, hogy elkerüljék a torlódásokat és az egyéb problémákat a határokon. „A legnagyobb mértékben maradjanak ott, ahol vannak, biztos vagyok benne, hogy ott biztonságos” – mondta a tárcavezető hozzátéve, hogy tartsák be annak az országnak a járvány megfékezésére hozott intézkedéseit, amelyben éppen tartózkodnak. A miniszter sajtótájékoztatóján jelezte: az elmúlt időszakban ezer szlovén állampolgár térhetett haza, ebből 360-an olyan országokból, amelyeket súlyosan érint a koronavírus-járvány. A kormány a kimentett állampolgárokat egy múlt pénteki rendelet szerint nem engedi többé otthoni karanténba vonulni, hanem közös, hatósági karantént rendel el számukra. Közülük azóta többről is beigazolódott, hogy fertőződtek az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2).

Amerikában jobbról és balról is bírálják Orbán teljhatalmát

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.03.31. 11:45

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A szenátus és a képviselőház külügyi bizottságának elnökei mást várnának egy NATO- és EU-tagállamtól. Nem is szólva Bernie Sandersről.
Az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus és a képviselőház hasonló testületének demokrata párti elnöke egyaránt nyilatkozatban bírálta a magyar parlament időkorlát nélküli félreállítását. Mindketten különösen aggasztónak tartják, hogy a világjárványt pont egy EU- és NATO-tagállamban használják fel a rendeleti kormányzás bevezetésére – számol be róla a Szabad Európa Rádió honlapja. Jim Risch idahói szenátor megállapítja, hogy a vészhelyzeteket sosem szabad felhasználni a demokrácia gyengítésére. „Magyarországnak körültekintően meg kell fontolnia, mit tesz a válság idején és meg kell őriznie a közös, alapvető demokratikus értékeket” – szól a figyelmeztetés. Eliot Engel New York-i képviselő szerint nyílt hatalomszerzésről van szó, amelynek révén Orbán Viktor „saját polgárainak szenvedését személyes céljai érdekében használja ki” és ezentúl diktátorként irányíthatja az országot. Nyilatkozatában felszólítja a magyar kormányfőt, hogy hagyjon fel tervével és inkább a járvány elleni védekezésre, a magyarok biztonságára koncentráljon. Mint arról a Népszava online már hétfőn este beszámolt, Bernie Sanders vermonti szenátor, aki még mindig versenyben van a Demokrata Párt elnökjelöltségéért, internetes bejegyzésben óvott a magyar példától. „A tekintélyelvű vezetők a történelem során mindig korlátlan hatalom megszerzésére használták a válságokat. Most, inkább, mint eddig bármikor, ki kell állnunk a demokráciáért és a jogállamiságért” – kommentálta az Euronewsnak a magyarországi intézkedésekről szóló hírét.