feljelentés;ORFK;távolságtartás;kijárási korlátozás;

Ha nincs meg a másfél méter, azért is szólhat a rendőr

Három nap alatt közel ezer esetben kérte számon a rendőrség a kijárási korlátozás betartását. A bevásárlók és a kocsmában üldögélők is munkát adtak nekik.

Március 28-án, szombatra virradó éjjel lépett életbe a két hétig tartó kijárási korlátozás Magyarországon. Azóta március 30-án éjfélig több száz esetben ellenőrizték a rendőrök, hogy valóban nyomós okkal mentünk az utcára, és betartottuk-e a járvány miatti előírásokat.

A Népszava kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közölte:

a három napos időszakban 822 alkalommal figyelmeztettek járőrök járókelőket a korlátozás szabályaira - 31 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 90 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek az engedetlenkedők ellen.

Az ORFK ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy munkatársaik alapvetően igyekeznek együttérzőek lenni, és inkább csak tájékoztatást, felvilágosítást nyújtanak – a 822 figyelmeztetés zömében ilyen intézkedés volt.

A legtöbb munkát bevásárlók adták, akiket gyakran kellett figyelmeztetni a reggel kilenc óra és dél közötti, időseknek fenntartott idősáv tiszteletben tartására: a három órás sávban csak a 65 év felettiek tartózkodhatnak az élelmiszerboltokban, de ők sem ugorhatnak le vásárolgatni dél után. Többször szegték meg a szabályokat a délután három óra után is kocsmákban, éttermekben ücsörgő vendégek.  

Végül – és talán ennek az előírásnak az állandó, következetes betartása, betartatása a legnehezebb

a rendőrök sokakat figyelmeztettek az utcán sétálók közötti másfél méteres védőtáv megőrzésére is.

A kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet szerint még a nem egy háztartásban élő párok is lehetőség szerint csak másfél méterre közelíthetik meg egymást, hogy elkerüljék a fertőzés terjedését.