feljelentés;ORFK;távolságtartás;kijárási korlátozás;

2020-03-31 21:21:55

Ha nincs meg a másfél méter, azért is szólhat a rendőr

Három nap alatt közel ezer esetben kérte számon a rendőrség a kijárási korlátozás betartását. A bevásárlók és a kocsmában üldögélők is munkát adtak nekik.

Március 28-án, szombatra virradó éjjel lépett életbe a két hétig tartó kijárási korlátozás Magyarországon. Azóta március 30-án éjfélig több száz esetben ellenőrizték a rendőrök, hogy valóban nyomós okkal mentünk az utcára, és betartottuk-e a járvány miatti előírásokat.

A Népszava kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közölte:

Az ORFK ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy munkatársaik alapvetően igyekeznek együttérzőek lenni, és inkább csak tájékoztatást, felvilágosítást nyújtanak – a 822 figyelmeztetés zömében ilyen intézkedés volt.

A legtöbb munkát bevásárlók adták, akiket gyakran kellett figyelmeztetni a reggel kilenc óra és dél közötti, időseknek fenntartott idősáv tiszteletben tartására: a három órás sávban csak a 65 év felettiek tartózkodhatnak az élelmiszerboltokban, de ők sem ugorhatnak le vásárolgatni dél után. Többször szegték meg a szabályokat a délután három óra után is kocsmákban, éttermekben ücsörgő vendégek.  

Végül – és talán ennek az előírásnak az állandó, következetes betartása, betartatása a legnehezebb

A kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet szerint még a nem egy háztartásban élő párok is lehetőség szerint csak másfél méterre közelíthetik meg egymást, hogy elkerüljék a fertőzés terjedését.