Előfizetés

A Fidesz azonnali kizárását kezdeményezik a néppártból

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.04.01. 05:55

Fotó: RICCARDO PAREGGIANI / AFP
A dán Konzervatív Néppárt EP-képviselőjének tudomása van arról, hogy több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a felhatalmazási törvényt.
A felfüggesztett Fidesz azonnali kizárását kezdeményezi a kereszténydemokrata pártcsaládból a dán Konzervatív Néppárt elnöke és európai parlamenti delegációvezetője. Soren Pape Poulsen elnök és Pernille Weiss EP-képviselő kedden hivatalos levélben értesítette erről Donald Tusk EPP elnököt és Manfred Weber frakcióvezetőt. Pernille Weiss lapunknak azt mondta, tudomása van arról, hogy több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a széles körben vitatott felhatalmazási törvényt. Az EPP szabályai alapján a kizárást öt országból legalább hét tagpártnak kell indítványoznia a néppárt elnökéhez intézett levélben, hogy a javaslatot a döntéshozó fórum napirendjére tűzzék. “Gyorsan és határozottan akartunk cselekedni” - magyarázta Pernille Weiss, hogy miért siettek a levélírással. Szerinte a Fidesz annyira eltávolodott a jogállami normáktól, hogy nem maradhat a pártcsalád tagja. “Sok pártelnök reménykedett a kedvező változásban, ezért döntött annak idején a magyar párt felfüggesztése mellett. Ezek után a Fidesznek végképp nincs helye közöttünk” - mondta. Az EP-képviselő közölte, arra biztatja képviselőtársait is, hogy csatlakozzanak a felhívásukhoz. Az Európai Néppárt tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát meghatározatlan időre.  

Ha nincs meg a másfél méter, azért is szólhat a rendőr

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.31. 21:21
Rendőrök figyelik az utcán sétáló járókelőket 2020. március 28-án, a kijárási korlátozás első napján
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Három nap alatt közel ezer esetben kérte számon a rendőrség a kijárási korlátozás betartását. A bevásárlók és a kocsmában üldögélők is munkát adtak nekik.
Március 28-án, szombatra virradó éjjel lépett életbe a két hétig tartó kijárási korlátozás Magyarországon. Azóta március 30-án éjfélig több száz esetben ellenőrizték a rendőrök, hogy valóban nyomós okkal mentünk az utcára, és betartottuk-e a járvány miatti előírásokat.
A Népszava kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közölte:
a három napos időszakban 822 alkalommal figyelmeztettek járőrök járókelőket a korlátozás szabályaira - 31 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 90 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek az engedetlenkedők ellen.

Az ORFK ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy munkatársaik alapvetően igyekeznek együttérzőek lenni, és inkább csak tájékoztatást, felvilágosítást nyújtanak – a 822 figyelmeztetés zömében ilyen intézkedés volt. A legtöbb munkát bevásárlók adták, akiket gyakran kellett figyelmeztetni a reggel kilenc óra és dél közötti, időseknek fenntartott idősáv tiszteletben tartására: a három órás sávban csak a 65 év felettiek tartózkodhatnak az élelmiszerboltokban, de ők sem ugorhatnak le vásárolgatni dél után. Többször szegték meg a szabályokat a délután három óra után is kocsmákban, éttermekben ücsörgő vendégek.  
Végül – és talán ennek az előírásnak az állandó, következetes betartása, betartatása a legnehezebb
a rendőrök sokakat figyelmeztettek az utcán sétálók közötti másfél méteres védőtáv megőrzésére is.

A kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet szerint még a nem egy háztartásban élő párok is lehetőség szerint csak másfél méterre közelíthetik meg egymást, hogy elkerüljék a fertőzés terjedését.

Elhalasztja a gyöngyöspatai per tárgyalását a Kúria a koronavírus miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.31. 18:26
Népszava
Április 15-én tartották volna meg az elkülönítve tanított roma tanulók ügyében folytatott pert, de a járvány közbeszólt. A bíróság ettől még döntésképes.
Elhalasztja a Kúria a gyöngyöspatai önkormányzatot is érintő, személyhez fűződő jog megsértése miatt indult per tárgyalását. Korábban az ügyben eljáró tanács 2020. április 15-re tűzte ki a felülvizsgálati kérelem sajtónyilvános elbírálását - jelentette be a bírósági testület. Mint arról a Népszava több cikkben beszámolt, a Gyöngyöspatán éveken át elkülönítve tanított roma diákoknak jogerősen 99 millió forintos pénzbeli kártérítést ítéltek meg, ami nagyon nem tetszett a kormánynak. A másodfokú ítélet ellen felülvizsgálati kérelem érkezett a Kúriára, ami április közepén folytatta volna le a tárgyalást - de az élet, vagyis a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet közbeszólt.
A Kúria, közleménye szerint „az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítás, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 45/2020. (III. 14.) Korm. rendelet 1. §-ával elrendelt rendkívüli ítélkezési szünetre tekintettel nem tarthat tárgyalást, a halasztást emiatt kellett elrendelnie. Erről az eljáró tanács a feleket értesítette.”
Ez azonban nem jelenti, hogy a döntést is elnapolják, mivel a Kúria egy másik kormányrendelet értelmében a korábbi kérelem alapján már kitűzött tárgyalások esetében is dönthet a tárgyaláson kívüli elbírálásról. "A bíróság e döntéséről soron kívül értesíti a feleket." - írta közleményében a testület.