Városliget;Semjén Zsolt;Liget Projekt;

2020-04-01 11:32:12

A Városliget beépítését is belerakták Semjén salátatörvényébe, utólag teszik semmissé a főváros rendeletét

Orbán megígérte, hogy Budapest ellenében nem erőltetik a Liget-projektet, most ezzel ellentétes törvénymódosítás készül.

Még meg sem száradt a tinta a felhatalmazási törvényen, a kormány máris termetes salátatörvénnyel rukkolt elő. A polgármesterek lefokozása és sok egyéb mellett egyszerűen kiiktatnák azt a fővárosi rendeletet, amely változtatási tilalmat mond ki a Városligetre, hogy megakadályozza a Liget-projekt még el nem kezdett beruházásainak megvalósítását.

A Semjén Zsolt által tegnap éjjel beterjesztett törvényjavaslat egyik elemeként egy újabb paragrafussal egészül ki a Városliget megújításáról szóló 2013-ban elfogadott törvény. Ennek értelmében 

Vagyis felülírták a fővárosi önkormányzat rendeletét, a kormány a korábbi ígéretek ellenére azt épít a Ligetben, amit akar. Holott Orbán Viktor kormányfő a Parlamentből üzente meg, hogy Budapesten semmi nem épül meg, amit a fővárosiak nem akarnak.

Hogy ezt soha nem gondolták komolyan jól jelezték a kormány holdudvarába tartozók nyilatkozatai. Fürjes Balázs államtitkár a Népszavának talányosan azt válaszolta arra a kérdésre, miszerint a kormány végleg letett-e a Nemzeti Galéria Ligetbe költöztetéséről: „soha ne mondd, hogy soha”. Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa válaszul közölte, hogy nincs B-terv, a kormány továbbra is a Városligetben akarja megépíteni a galériát, az Innováció Házát és a színházat. Az építési területeket látványosan palánkokkal kerítik el addig, amíg a városvezetés meg nem gondolja magát.

Karácsony Gergely kabinetje lépéskényszerbe került. A főpolgármester fontos választási ígérete volt a Liget-projekt leállítása. Ennek megfelelően már a Fővárosi Közgyűlés első ülésén kinyilvánították, hogy nem támogatják azoknak az épületeknek a megépítését, amelyek kivitelezése még nem kezdődött el, különös tekintettel az Új Nemzeti Galériára. Egyúttal bejelentették, hogy megkezdik a Városliget Építési Szabályzatának (VÉSZ) módosítását célzó munkát. A rendelet hatályon kívül helyezését túlságosan kockázatos lépésnek tartották. Ha a Városligeti Törvény alkotmánybírósági felülvizsgálata eredményeként az Alkotmánybíróság megsemmisítené a törvényt, akkor a főváros a félbehagyott épületek miatt nehéz helyzetbe kerülne, mivel azokat önerőből sem befejezni, sem visszabontani nem tudná. Ezért döntött a városvezetés a VÉSZ módosítása mellett, amelynek célja azoknak az építései helyeknek a kivétele a rendeletből, ahol a galéria, a színház és az Innováció Háza épülne. Ennek átfutási ideje azonban több hónap, ráadásul ez sem garancia arra, hogy a Városliget Zrt. nem kezdi meg az építkezéseket, hiszen az építési engedélyei érvényben vannak. A valódi megoldást az hozná el, ha a kormány módosítaná a Liget-projektről szóló kormányhatározatot és a még el nem kezdett épületeket kivenné a kiemelt beruházás elemei közül. A kormány azonban éppen az ellenkező irányba halad, amit jól jelez a Semjén-féle módosítási javaslat.