Előfizetés

A Városliget beépítését is belerakták Semjén salátatörvényébe, utólag teszik semmissé a főváros rendeletét

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.04.01. 11:32

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Orbán megígérte, hogy Budapest ellenében nem erőltetik a Liget-projektet, most ezzel ellentétes törvénymódosítás készül.
Még meg sem száradt a tinta a felhatalmazási törvényen, a kormány máris termetes salátatörvénnyel rukkolt elő. A polgármesterek lefokozása és sok egyéb mellett egyszerűen kiiktatnák azt a fővárosi rendeletet, amely változtatási tilalmat mond ki a Városligetre, hogy megakadályozza a Liget-projekt még el nem kezdett beruházásainak megvalósítását. A Semjén Zsolt által tegnap éjjel beterjesztett törvényjavaslat egyik elemeként egy újabb paragrafussal egészül ki a Városliget megújításáról szóló 2013-ban elfogadott törvény. Ennek értelmében 
a Liget-projekt megvalósítására kijelölt „ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható”. Ha a vonatkozó „önkormányzati rendelet ezzel ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor helyette az ebben a bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.”

Vagyis felülírták a fővárosi önkormányzat rendeletét, a kormány a korábbi ígéretek ellenére azt épít a Ligetben, amit akar. Holott Orbán Viktor kormányfő a Parlamentből üzente meg, hogy Budapesten semmi nem épül meg, amit a fővárosiak nem akarnak. Hogy ezt soha nem gondolták komolyan jól jelezték a kormány holdudvarába tartozók nyilatkozatai. Fürjes Balázs államtitkár a Népszavának talányosan azt válaszolta arra a kérdésre, miszerint a kormány végleg letett-e a Nemzeti Galéria Ligetbe költöztetéséről: „soha ne mondd, hogy soha”. Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa válaszul közölte, hogy nincs B-terv, a kormány továbbra is a Városligetben akarja megépíteni a galériát, az Innováció Házát és a színházat. Az építési területeket látványosan palánkokkal kerítik el addig, amíg a városvezetés meg nem gondolja magát. Karácsony Gergely kabinetje lépéskényszerbe került. A főpolgármester fontos választási ígérete volt a Liget-projekt leállítása. Ennek megfelelően már a Fővárosi Közgyűlés első ülésén kinyilvánították, hogy nem támogatják azoknak az épületeknek a megépítését, amelyek kivitelezése még nem kezdődött el, különös tekintettel az Új Nemzeti Galériára. Egyúttal bejelentették, hogy megkezdik a Városliget Építési Szabályzatának (VÉSZ) módosítását célzó munkát. A rendelet hatályon kívül helyezését túlságosan kockázatos lépésnek tartották. Ha a Városligeti Törvény alkotmánybírósági felülvizsgálata eredményeként az Alkotmánybíróság megsemmisítené a törvényt, akkor a főváros a félbehagyott épületek miatt nehéz helyzetbe kerülne, mivel azokat önerőből sem befejezni, sem visszabontani nem tudná. Ezért döntött a városvezetés a VÉSZ módosítása mellett, amelynek célja azoknak az építései helyeknek a kivétele a rendeletből, ahol a galéria, a színház és az Innováció Háza épülne. Ennek átfutási ideje azonban több hónap, ráadásul ez sem garancia arra, hogy a Városliget Zrt. nem kezdi meg az építkezéseket, hiszen az építési engedélyei érvényben vannak. A valódi megoldást az hozná el, ha a kormány módosítaná a Liget-projektről szóló kormányhatározatot és a még el nem kezdett épületeket kivenné a kiemelt beruházás elemei közül. A kormány azonban éppen az ellenkező irányba halad, amit jól jelez a Semjén-féle módosítási javaslat.

Hivatalos amerikai bírálat érkezett Orbán Viktor teljhatalmára

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.04.01. 10:52

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Az USA budapesti nagykövetségének közleménye szerint kerülni kell az alapvető jogok, köztük a sajtószabadság szükségtelen és időhatár nélküli korlátozását.
Az Egyesült Államok a legfontosabb emberi jogok és alapvető szabadságok szükségtelen korlátozásának elkerülésére szólítja fel a világszerte a COVID-19 vírus okozta pandémiával küzdő kormányokat. Az USA budapesti nagykövetsége által a Népszava rendelkezésére bocsájtott nyilatkozat szerint ideértendő a szabad sajtó azon képessége is, hogy informálja a közvéleményt a válságról és a kormányzati intézkedésekről. „Ezen jogok és szabadságok szükségtelen korlátozása pont akkor okoz kárt a vezetőkbe vetett közbizalomnak, amikor arra a legnagyobb szükség lenne. A világjárvány idején az egészség és az emberek biztonsága szempontjából létfontosságú az átláthatóság és a megbízható adatszolgáltatás” - szól a közlemény, amely szerint a kormányoknak nem lehet magasabb rendű feladatuk állampolgáraik biztonságánál és védelménél. „Minden szükségintézkedésnek a COVID-19 okozta válság kezelésére kell irányulnia. A kormányoknak biztosítaniuk kell, hogy a rendkívüli felhatalmazás korlátozott, a mostani válság leküzdéséhez elengedhetetlen időtartamra szóljon és azonnal megszűnjön, mihelyt arra már nincs szükség” - fejeződik be az amerikai diplomácia közleménye. A szöveg nem nevezi meg Magyarországot, mégis félreérthetetlenül a magyar kormány teljes körű és időkorlátozás nélküli felhatalmazásának bírálata – már csak azért is, mert más, legalább elvben demokratikus országokban nincs ilyen példa. A közleményből világos, hogy az amerikai kormányzat osztja a több amerikai politikus által a magyar felhatalmazási törvény kapcsán megfogalmazott aggodalmakat. Mint arról a Népszava már korábban beszámolt, a republikánus Jim Risch, a szenátus külügyi bizottságának elnöke szerint a vészhelyzeteket sosem szabad felhasználni a demokrácia gyengítésére. Mint fogalmazott, „Magyarországnak körültekintően meg kell fontolnia, mit tesz a válság idején és meg kell őriznie a közös, alapvető demokratikus értékeket.” A demokrata párti Eliot Engel, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke a saját közleményében úgy vélekedett, hogy nyílt hatalomszerzésről van szó, amelynek révén Orbán Viktor „saját polgárainak szenvedését személyes céljai érdekében használja ki” és ezentúl diktátorként irányíthatja Magyarországot. Engel felszólítja a kormányfőt, hogy hagyjon fel tervével és inkább a magyarok biztonságára koncentráljon. A demokrata párti elnökjelöltségre pályázó Bernie Sanders szenátor szintén a demokrácia és a jogállamiság védelmére szólított fel a magyar helyzet kapcsán.

Szinte minden döntési lehetőséget kivenne a polgármesterek kezéből a kormány a veszélyhelyzet alatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.01. 10:46

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egy törvénytervezet szerint a védelmi bizottságoknak kell majd jóvá hagyniuk a településvezetők döntéseit.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben. A katasztrófavédelmi törvényt például úgy változtatnák meg, hogy a választott önkormányzatok, polgármesterek ne dönthessenek önállóan a jövőben. A katasztrófavédelmi törvény jelenleg kimondja, hogy veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. A benyújtott javaslat ezt az alábbi szöveggel egészítené ki:
(4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.

Vagyis ha a parlament elfogadja a javaslatot, a polgármesterek a jövőben a veszélyhelyzet ideje alatt gyakorlatilag semmiről nem dönthetnének önállóan. 
A törvénycsomag egyik elemével egyszerűen kiiktatnák azt a fővárosi rendeletet, amely változtatási tilalmat mond ki a Városligetre, hogy megakadályozza a Liget-projekt még el nem kezdett beruházásainak megvalósítását. A javaslat egyik elemeként egy újabb paragrafussal egészül ki a Városliget megújításáról szóló 2013-ban elfogadott törvény. Ennek értelmében a Liget-projekt megvalósítására kijelölt „ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható”. Ha a vonatkozó „önkormányzati rendelet ezzel ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor helyette az ebben a bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.” Vagyis felülírták a fővárosi önkormányzat rendeletét, a kormány a korábbi ígéretek ellenére azt épít a Ligetben, amit akar.