Előfizetés

Esőerdő nyomaira bukkantak az Antarktiszon

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.02. 12:15

Fotó: Alexey Kudenko/Sputnik via AFP / AFP
Tudósok szerint a maradványok 90 millió évesek lehetnek és arra utalnak, hogy akkoriban az éves átlaghőmérséklet 12 Celsius-fok körül lehetett a Déli-sarkvidéken.
Mérsékelt égövi esőerdő maradványaira, tűlevelűek és páfrányok nyomaira bukkantak az Antarktisz nyugati részén az óceánfenék alatt 30 méterrel. Tudósok szerint a maradványok 90 millió évre nyúlnak vissza. A mérsékelt éghajlati viszonyokra jellemző erdő a kréta földtörténeti kor középső időszakában, a dinoszauruszok korában növekedhetett itt – közölte az Alfred Wegener Intézet (AWI) szerdán a Nature című tudományos folyóiratban.
„Rendkívül meglepődtünk a felfedezésen” – mondta Johann Klages, az AWI geológusa, a tanulmány vezető szerzője. A leletek alapján akkoriban az Antarktiszon az éves átlaghőmérséklet 12 Celsius-fok körül lehetett. „Eszerint a Déli-sarkvidék jég nélküli volt. Eddig ezt csak feltételezni lehetett. Csak azt tudtuk, hogy a kréta kor az egyik legmelegebb időszak volt, de nem voltak bizonyítékaink a Déli-sarkhoz közeli területről” – fejtette ki Klages.
Egy 2017-es expedíció során az Antarktisz nyugati részének partvidéki régiójában vettek furatmintát az üledékből. A számítógépes tomográffal készített felvételek aztán egy sűrű gyökérhálózatot tártak fel. A tudósok fás sejtszerkezeteket, polleneket, úgynevezett szövetes növények spóráit és virágzó növények nyomait is azonosítani tudták.
A szakértőket régóta foglalkoztatja az a kérdés, hogyan élhetett meg egy mérsékelt égövi jellemzőkkel bíró esőerdő a 82. földrajzi szélességi körön, ahol négy hónapon át tart a sarkvidéki éjszaka. Elemzések kimutatták, hogy annak idején a légkörben a szén-dioxid koncentrációja jóval magasabb volt, mint azt korábban feltételezték. „A tanulmány jól példázza, milyen nagy az üvegházhatású gázok energiaszolgáltató képessége és a mai jégtakaró hűtő hatása” – mondta Klages. Az viszont, hogy később miért hűlt le ennyire a klíma, továbbra is rejtély.

Le kellett zárni a Grand Canyont

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.02. 10:17

Fotó: Patrick Gorski/NurPhoto via AFP / AFP
Százával gyülekeztek a turisták a nemzeti parkban a koronavírus-járvány miatti tilalom ellenére.
Az évente milliókat vonzó, népszerű idegenforgalmi látványosságot, a Grand Canyont szerdán azonnali hatállyal lezárták a látogatók előtt a koronavírus-járvány miatt. Az intézkedést azt követően hozták meg Arizona állam illetékesei, hogy a régióban élő navahó őslakosok vezetői és a megyei hatóságok szerint tömegestül érkeztek a turisták a nemzeti parkba. Raul Grijalva arizonai képviselő elmondta, hogy százával gyülekeztek a turisták a parkban a tilalom ellenére, amely tíz főnél nagyobb csoportosulást nem engedélyez.
Az amerikai Nemzeti Park Szolgálat mindeddig nem rendelte el az ország 419 nemzeti parkjának általános bezárását, inkább külön-külön bírálta el az egyes parkok esetében a nyitvatartás kockázatát.
A Grand Canyon Nemzeti Park bezárását a Coconino megyei egészségügyi hatóságok levele nyomán rendelték el. Coconino megyében eddig több mint 80 koronavírusos esetet regisztráltak, legalább egy fertőzöttet a Grand Canyon Nemzeti Parkon belül találtak.
A legnépszerűbb amerikai nemzeti parkok közül a wyomingi Yellowstone, valamint a kaliforniai Joshua Tree és Yosemite Park is bezárt már a járvány miatt.

Van, ahol kérik, máshol tiltják a kerti hulladék égetését

MTI
Publikálás dátuma
2020.04.02. 10:10

Fotó: Shutterstock
A koronavírus-járvány miatt több helyen szigorítottak a szabályokon.
Több városban már korábban is néhány hétre korlátozták a kerti hulladék, az avar égetésének időszakát, vagy meg is tiltották azt, de a koronavírus-járvánnyal összefüggésben több helyen, a levegő tisztaságát féltve szigorítottak a szabályokon, illetve kérik a lakosságot, hogy égetés helyett komposztálja a zöldhulladékot.
A szegedi önkormányzat azt kérte a lakosságtól, ne égessenek se avart, se kerti hulladékot, és semmiféleképpen ne fűtsenek hulladékkal. Azoktól pedig, akik csak szilárd anyaggal tudják otthonukat melegen tartani, azt kérik, hogy száraz fával fűtsenek.
Nyíregyházán szerdától tilos elégetni az avart és a kerti hulladékot, a jogszabályt megszegőkkel szemben kötelezően tűzvédelmi bírságot szabnak ki. A zöldhulladék megsemmisítését komposztálással, hulladéklerakó telepre szállítással javasolja megoldani az önkormányzat.
Kaposváron a veszélyhelyzettől függetlenül büntetik az illegális hulladékégetést és -lerakást, a közterület-felügyelet egy éve éjjel-nappal hívható telefonos ügyeletet működtet, valamint a rendőrséggel közös ellenőrzéseket tart.
Győrben a 2003-ban hozott önkormányzati rendelet szerint avart és kerti hulladékot égetni bel- és külterületen csak áprilisban és novemberben lehet, de vasárnap és munkaszüneti napokon tilos.
Sopronban március 1. és április 30., valamint október 1. és november 30. között szabad belterületen növényi hulladékot égetni.
Pécsen a jogszabályok tavaly május óta nem adnak lehetőséget kerti hulladék égetésére. A kerti, illetve zöldhulladék kezeléséről vagy hasznosításáról a közszolgáltató által működtetett zöldjárat, a városban található hulladékudvarok igénybevételével vagy házi komposztálással kötelesek a lakosok gondoskodni. Baranya többi városában nem tiltják a kerti hulladék nyílt téri égetését, de az elmúlt években több településen korlátozásokat vezettek be, és felhívják az emberek figyelmét az avar más módon történő hasznosítására.
Székesfehérváron tavaly november óta tilos az avar- és a zöldhulladék égetése, erre a járvány miatt ismételten felhívta a figyelmet az önkormányzat.
Bicskén az önkormányzat arra kérte a lakosságot, hogy - tekintettel veszélyhelyzetre - a város közigazgatási területén ne gyújtsanak tüzet.
Velencén március 18. óta tilos a kerti hulladék égetése, aki a tiltás ellenére tüzet gyújt, 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat.
Ugyanekkora büntetés jár a kerti hulladék égetéséért Martonvásáron is, a tilalom a veszélyhelyzet idejére érvényes.
Szombathelyen is arra kéri az önkormányzat a lakosságot, hogy ne égessen avart és kerti hulladékot. Kéner Balázs, a szombathelyi polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője elmondta: a szabályzás szerint április 30-ig lehetne kerti hulladékot égetni, de most azt kérik az emberektől, hogy ezt ne tegyék.
Miskolc önkormányzata arra kéri a helybélieket, hogy tekintettel a koronavírus-járványra, a levegő minőségének védelmében az elkövetkező időben ne égessenek avart, zöldhulladékot, hanem próbálják ki a komposztálást. Ha pedig erre nincs módjuk, gyűjtsék össze a zöldhulladékot az erre szolgáló zsákokban, tegyék ki azokat kapu elé, hogy a hulladékkezelő cég munkatársai elszállíthassák.
Békés megye legtöbb településén a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. dolgozói továbbra is hetente elszállítják kommunális és a zöldhulladékot a házaktól, és havonta egyszer a szelektív hulladékot is, április közepétől azonban nincs lehetőség gyűjtőpontos zöldhulladék elszállítására és lomtalanításra. Gyulán évek óta tilos zöldhulladékot égetni, Orosházán szeptember 15. és május 15. között, vasárnap és ünnepnapok kivételével lehet égetni.
Tatabányán korábban sem lehetett kerti hulladékot égetni, a járvány miatt bizonytalan időre bezártak a hulladékudvarok. A tavaszi lomtalanítást is lemondta a szolgáltató – közölte az önkormányzat. A város a családi házas övezetekben előre meghirdetett menetrend szerint szállítja el a lakóktól a zsákokba gyűjtött kerti hulladékot. Mivel megoldhatatlan a zöldhulladék gyűjtésére eddig igénybe vett zsákok eljuttatása a lakossághoz, most bármilyen zsák használható, amely a benne lévő tartalmat nem takarja el.
Tatán a járvány miatt nem változtattak a szabályokon. Elsősorban a komposztálást javasolják, de a tavaszi és az őszi hónapokban csütörtökön, pénteken és szombaton reggel nyolctól este hat óráig lehet kerti hulladékot égetni.
Érden április elejétől polgármesteri rendelettel tiltották meg a szabadban és tüzelőberendezésekben avar és kerti hulladék égetését. 
Budaörs hivatalos oldala arról ad tájékoztatást, hogy március 16. után plusz zöldhulladékgyűjtő járatot indítanak, hogy elszállítsák a felhalmozódott hulladékot, és hétvégi gyűjtést is beiktattak.
Százhalombattán a szemétszállító cég munkatársainak tehermentesítésére március közepétől a polgármester szünetelteti a zöldhulladék elszállítását a családi házas övezetekból a veszélyhelyzet végéig. A polgármester ezért kérte, hogy a lakosok ne tegyék ki a zöldhulladékot a házak elé, hanem a telken belül tárolják, vagy komposztálják, de leadhatják a hulladékudvarokon is.
Pilisvörösváron március 24-től megtiltották a nyílttéri égetést.