Európai Unió;kimenekítés;Szijjártó Péter;Ujhelyi István;koronavírus;

2020-04-02 16:51:34

Koronavírus: nem jelentkezett a kormány az EU civileket mentő programjára

Miközben Szijjártó Péter a magyarok mentésében erélytelen Uniót emlegette, egy nagyon fontos dologról nem tett említést.

Az Európai Unió koordinációja elkésett és jelentéktelen volt a magyar állampolgárok repatriálásában, járvány elöli menekítésében - fejtegette hétfőn, március 30-án a Parlamentben a külügyminiszter.

A valóság elég gyorsan kopogtatott az ajtón - egy nappal később már tudhattuk, hogy az EU 101 magyart szállított vissza Európába a világ minden tájáról.

A Népszava birtokába jutott információk szerint az itthon ostorozott Brüsszel azonban ennél többet is tehetett volna a világban szétszórt magyarokért – ehhez csak egy, bár fontos lépést kellett volna megtennie az Orbán-kabinetnek. Nem tették meg.

A szerkesztőséghez eljuttatott, március 31-i keltezésű levelezésben Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője kérdezte, Paraskevi Michout, az  Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatóságának (ECHO) vezetőjét. Michu Ujhelyi kérdésére jelezte, 

és több mint 2000 nem uniós európai polgár repatriálásában is segített -  a neten elérhető statisztikájuk szerint.

Tény, hogy az UCPM támogatásával eddig kimentettek között volt a fent említett 101 magyar is, akik francia, német, belga vagy cseh mentőjáratok utasaihoz csatlakoztak. A mentési mechanizmushoz azonban így sem ártott volna csatlakozni, hiszen ez komolyabb védelmet jelent az ad hoc segítségnyújtásnál, az Európai Bizottság pedig a tagok esetében a mentési-szállítási költségek 75 százalékát is fizeti.  

Pedig a külügyminiszter február 2-án még jegyzékben köszönte meg francia kollégájának,  Jean-Yves Le Driannak, hogy gépükön térhetett vissza Európába, Párizsba a hét Vuhanból kimentett magyar is. A 256 utast szállító francia repülő nem mellékesen az UCPM támogatásával tért vissza Kínából.

Az ügyben megkerestük a Külgazdasági -és Külügyminisztériumot: szerettük volna megtudni, hogy

Április elsején este elküldött kérdéseinkre napokig nem érkezett felelet, bár a külügy  közben reagált egy más témában elküldött kérdésünkre.  

Április 6-án viszont az alábbi választ kaptunk - a minisztérium levelét változtatás nélkül közöljük. 

"Jelenleg is zajlik Magyarország történetének legnagyobb hazatérési akciója, amelynek keretében eddig több mint 6000 magyarnak segítettünk hazajönni. Naponta több százan tudnak hazajönni a Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésben.

A magyar kormány számára az volt a legfontosabb, hogy minél előbb biztonságban tudjuk állampolgárainkat, ezért késlekedés és várakozás nélkül megkezdtük hazahozataluk szervezését. 

"A hazatérési akciókat vagy egyedül, vagy más országokkal együttműködésben hajtottuk végre, százas nagyságrendben segítve egymás állampolgárait."