Előfizetés

Müller Cecília: elnyújtjuk a járványt, hogy védekezni tudjunk ellene

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.03. 13:11
MÜLLER Cecília
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Így nem terheljük túl az ellátórendszert – fejtegette az országos tiszti főorvos.
Nagy valószínűséggel nem kerüljük el a tömeges megbetegedések fázisát – mondta pénteken, az operatív törzs sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre, a Magyar Hírlap érdeklődésére Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos ismertette a friss járványügyi adatokat, és kedvezőtlen statisztikai számnak nevezte, hogy egy nap leforgása alatt öt idős, krónikus betegségekkel küzdő férfi hunyt el.

Tovább tart, de kezelhető lesz

Müllernek nem ez volt a legerősebb mondata: mint megjegyezte, a kijárási korlátozás betartásával, a személyes kontaktusok elkerülésével, elnyújthatóvá vált a járvány görbe: ez azt is jelenti, hogy a beavatkozás miatt hosszabb ideig tart majd a koronavírus-járvány Magyarországon, a fokozatosan növekvő betegszám mellett viszont fertőzötteket is el tudja látni az egészségügyi ellátórendszer. Ebben az is segít, hogy az utóbbi napokban, hetekben nagy mennyiségű védőfelszerelés érkezett Magyarországra: annyi, hogy abból Müller elmondása szerint újabb egyéni védőcsomagot tudnak küldeni a háziorvosoknak. Az előző pakk néhány sebészi maszkot és kis üveges kézfertőtlenítőt tartalmazott- a szerk). 
Müller Cecília az Index kérdésére azt mondta, felesleges lenne tömegesen tesztelni az ország lakosságát, mivel ez nem hatna ki a járvány kezelésére. A tiszti főorvos szerint az országos halálozási arány még kedvezőbb is most, mint az elmúlt két év azonos időszakában.

31 kórházba érkezett védőfelszerelés

A rendőrséget és a kórházi parancsnokságot képviselő Kiss Róbert ezredes arról számolt be, hogy a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára, és az operatív törzs már azt is tudja, hány egészségügyi dolgozót, orvostan-hallgatót lehet átcsoportosítani, bevonni a védekezésbe. A Kiss elmondta, 31 kórházba érkeztek meg a Kínából beszerzett védőfelszerelések, és a rendőrségi állomány is új maszkokhoz, kesztyűkhöz jutott, amiket a Készenléti Rendőrségre szállítanak be.
Müller Cecília megpróbált eloszlatni néhány, betegséggel kapcsolatos tévhitet és tanácsokat adni kisgyereket nevelő szülőknek: 
 • A kézszárítók elpusztítják a koronavírust – nem igaz, a langyos, szappanos vízzel történő kézmosás az igazán hatékony utána viszont érdemes megtörölközni például papírkendővel, mert a kórokozó „nem szereti” a száraz felületeket.
 • Az UV-lámpa fénye megöli a bőrön lévő vírusokat – UV-fényt helytelen rendszeresen használni saját testünkön, mert károsítja a bőrt. Más felületeken viszont lehet alkalmazni.
 • Klóros-alkoholos permettel borítani testünket – ez sem jó megoldás, mert roncsolja a bőrt és a nyálkahártyát, a szervezetbe kerülő vírusokat viszont nem pusztítja el.
 • Egyéb védőoltások is használhatnak a koronavírus ellen – a COV19 -es vírus ellen még nem létezik hatékony védőoltás. Más vakcinákat viszont járványidőszakban is érdemes beadatni, az ilyesmit a kötelező védőoltásra váró gyerekeknél javasolt is. Müller azt javasolja, hogy az oltásra egyeztetett időpontban, tanácsadásra vigyük orvoshoz a gyerekeket, és a szobában csak egy gyerek és egy szülő tartózkodjon az orvoson kívül.
 • Az antibiotikumok nem hatékonyak a vírussal szemben – ez igaz, de a koronavírusos beteget kezelő orvos ettől még előírhat antibiotikumos kezelést, hogy megóvja a pácienst a bakteriális felülfertőzéstől.
Müller megköszönte az első frontvonalon harcoló háziorvosok és védőnők munkáját, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a személyes megkeresésüket is minimálisra kell csökkenteni, amit lehet, telefonon egyeztessünk velük.

Eljárások mutatják, hogy nehezen bírjuk a bezártságot

A rendészeti adatokról Kiss Róbert számolt be: már több mint 11668-an vannak hatóságilag elrendelt házi karanténban, őket 82 ezer esetben ellenőrizték őket a rendőrök, és több száz szabálytalanságot találtak. A járőrök 564 szabálysértési feljelentést tettek a karantén-előírások megszegése miatt, 40 esetben figyelmeztették a lakókat, és 249 helyszíni bírságot szabtak ki. A kijárási korlátozás megszegése miatti eljárások száma is megugrott: a rendőrök itt 2044 esetben jártak el - ebből 1442 esetben csak figyelmeztették a céltalanul utcán sétálókat és csoportosulókat, 459 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. A járvánnyal kapcsolatos rémhír-terjesztés miatt 36 esetben indult eljárás, 22 esetben közveszéllyel való fenyegetés, 33 esetben csalás, 10 esetben pedig járványügyi szabályszegés miatt léptek a rendőrök.
Kisst a Hajdú-Bihar Megyei Napló arról kérdezte, hogy tömeges fertőzési időszakban a stadionokban is helyeznének el betegeket. Az alezredes csak annyit mondott, hogy ebben a témában még a tervezés szakaszában vannak.

További kérdésként merült fel, hogyan kezelik az Amerikából hazamenekített magyarokat. Müller Cecília szerint többségükre ugyanúgy két hetes házi izoláció vár, mint azokra, akik máshonnan jönnek – azonban, ha az illető hatósági igazolvánnyal tudja bizonyítani, hogy az Egyesült Államokban már letöltötte a házi karantén időszakát, ezt itthon nem kell megismételnie.  Mindez azért is meglepő, mert az amerikai karantén után hazatérő betegek ezek szerint a repülőn órákig ülnek egy légtérben olyanokkal, akik nem voltak korábban karanténban, vagy nem tudják igazolni azt. Akik azonban igazolással érkeztek, itthon mégsem kell lakásaikba visszavonuljanak, csak a kijárási korlátozás vonatkozik rájuk.

Szijjártó a Huawei vezetőit fogadta, persze maszk nélkül

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.04.03. 13:02

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
Pedig a cég ötvenezret küldött adományként Magyarországra.
A Wizz Air hat gépe nemrég landolt Pekingben, és szombaton több mint négymillió maszkot, valamint több százezer védőruhát szállít Budapestre - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki Facebook-bejegyzésében. A politikus Váradi Józseffel, a Wizz Air vezérigazgatóval tárgyalt. A megbeszélésen kiemelte: a Wizz Air kulcsszerepet játszik Magyarország "történelmének legnagyobb hazatérési akciójában" és az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök Magyarországra szállításában. Szijjártó Péter emellett fogadta a Huawei delegációját, amelyet Wu Biqiang, a Huawei Technologies ügyvezető igazgatója vezet. A Facebook-oldalán közzétett videó szerint a kézfogást könyökpacsira cserélték, de a résztvevők egyikén sem volt maszk. Pedig a küldöttség a repülőtéren még viselt ilyen védőfelszerelést. A miniszter kiemelte, hogy a Huawei az egyik legjelentősebb vállalat a világgazdaság digitális átállásának szempontjából, a cég Magyarországon is fontos beruházásokat hajt végre és több mint 2000 embernek ad munkát. A vállalat emellett hozzájárul az egészségügyi védekezéshez is, mivel egyebek mellett 50 ezer maszkot adományozott Magyarországnak, ezek péntek reggel érkeztek meg Budapestre - közölte a külügyminiszter.

Újabb fuvarozó és élelmiszeripari cégekhez szálltak ki katonák

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.03. 12:01
Orvosi védőeszközöket rakodnak a Waberer's raktárában
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Már 93 vállalat menedzsmentjébe ült be Honvédelmi Irányító Törzs.
Újabb kilenc céget minősítettek létfontosságúnak és szállt ki hozzájuk Honvédelmi Irányító Törzs, hogy részt vegyenek a cégek vezetésében. Így összesen már 93 vállalat menedzsmentjébe ültek be katonák. 
A honvédelem.hu-n megjelent tájékoztatás szerint az alábbi cégekről van szó:
 • Rail Cargo Hungaria Árufuvarozási Zrt.
 • Waberer’s International Nyrt.
 • Bonafarm Zrt.
 • Kometa 99 Élelmiszeripari Zrt.
 • Pápai Hús Kft.
 • Goodmills Magyarország Malomipari Kft.
 • Globus Konzervipari Zrt.
 • Bonduelle Central Europe Zöldségfeldolgozó Kft.
 • Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.
A Honvédelmi Irányító Törzsek nem veszik át az érintett vállalatok irányítását. Azért vesznek részt a vállalatok életében, hogy biztosítsák azok folyamatos működését, az ország lakóinak ellátásbiztonságát - írják. Fő feladatuk, hogy szakmai tudásukkal és a Magyar Honvédség eszközeivel szükség esetén segítséget nyújtsanak például logisztikai, teher- és személyszállítási, ellátási, őrzés-védelmi vagy biztonsági feladatokban.