Erzsébetváros;csendrendelet;bulinegyed;

2020-04-04 07:30:00

Veszélyhelyzet után sem lesz hangoskodás a bulinegyedben

A rendelet a kormány által elrendelt veszélyhelyzet megszűnését követő napon lép hatályba.

Bár a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás miatt Budapest VII. kerületének „bulinegyedében” is bezárt a szórakozóhelyek többsége, elfogadták azt a széles konszenzuson alapuló rendeletet, amely a belső-erzsébetvárosi kocsmák éjfél utáni nyitva tartását szabályozza.

A rendelet a kormány által elrendelt veszélyhelyzet megszűnését követő napon lép hatályba. Ezt követően a szórakozóhelyek tulajdonosainak egy külön nyitva tartási engedélyt kell kérelmezniük a rendeletben meghatározott követelmények teljesítése mellett. A kritériumrendszert az önkormányzat, a lakók és a vendéglátósok képviselői közösen dolgozták ki.

Az alapszabály az éjféli záróra: a szórakozóhelyek éjfél és reggel hat óra között nem tarthatnak nyitva. Ez alól csak azok a helyek kaphatnak mentességet, amelyek teljesítik az előírt feltételeket. Ezek közé tartozik egy hitelesített zajmérő és teljesítményszabályozó eszköz felszerelése, amely a szakértő által meghatározott teljesítmény feletti működést nem teszi lehetővé. A kevesebb mint száz vendég fogadására képes helyeknek automatikus ajtóbehúzót vagy fotocellás ajtót kell felszerelniük. Száz és százötven fő közötti befogadóképességnél már zsilipes be- és kiléptető rendszer, ennél is magasabb vendégszámnál pedig a katasztrófavédelmi hatóság által hitelesített forgalomszámláló berendezés is kell.

Az üzemeltetőnek vállalnia kell azt is, hogy este tíz és reggel nyolc óra között nem végez göngyölegmozgatást, áruszállítást, a mellékhelyiségek használatát a teljes nyitva tartási idő alatt bárki számára ingyenesen hozzáférhetővé teszi, mindent megtesz annak érdekében, hogy a vendégek ne vigyék ki közterületre a szeszesitalt, továbbá alkalmaz egy olyan személyt, aki a szabályokról tájékoztatja a vendégeket. Ezen felül egységes, tájékoztató piktogramokat is ki kell helyezni. A kérelem benyújtásával egyidőben egy intézkedési tervet is készíteni kell.

A takarításra is jobban oda kell majd figyelni: a vendéglátóegység előtt található járdaszakaszt naponta legalább egyszer magasnyomású takarítógéppel kell letakarítani, a kukák ürítésére külön hulladékszállítási szerződést kell kötni. A takarítást képfelvételekkel, takarítási napló vezetésével is tudni kell igazolni az illetékes hatóság kérésére. Egyszer használatos műanyagpoharakat tilos lesz használni, ezek helyett többször használatos, a vendéglátóhely logójával, címkéjével ellátott poharakat kell biztosítani.

A külön nyitva tartási engedély legfeljebb egy évre szól, vagyis évente meg kell újítani. Az engedély visszavonható, ha a kritériumrendszert az adott hely üzemeltetője megszegi.

– A szabályok betartását szigorúan ellenőrizni fogjuk, az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság és a Hatósági Ügyfélszolgálati Iroda a rendőrséggel együttműködve az eddig megszokottnál gyakrabban razziázik majd – nyilatkozta Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester. Hozzátette: a lakosság segítségére is számítanak, ennek érdekében részletes tájékoztatót küldenek majd mindenkinek.