Orbán elrendelte, hétfőtől egész Magyarországon ingyenes a parkolás

Publikálás dátuma
2020.04.05. 13:44
Fotó: Szalmás Péter
Hogy mindenki inkább a saját autóját használja a tömegközlekedés helyett.
Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon - közölte az MTI-vel Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap. "A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját" - fogalmazott a kormányfő. Emiatt indokolt a közterületi parkolási díjak megszüntetése - tette hozzá. Orbán Viktor tájékoztatása szerint a kormány vasárnap a helyzet megoldása érdekében rendeletet alkotott, amely a Magyar Közlönyben még a nap folyamán megjelenik. Ennek értelmében hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon - közölte a kormányfő. Ezzel a lépéssel a kormány igen nehéz helyzetbe hozz sok önkormányzatot, elsősorban a nagyvárosokat, budapesti kerületeket. A helyhatóságoknak ugyanis nagyon kevés olyan bevételük van, amit szabadon felhasználhatnak, ezek közül nem csekély mértékű a parkolásból származó pénz. Ez a lépés - megfejelve azzal a 34 milliárddal, amit Gulyás Gergely szombati bejelentése szerint a beszedett gépjárműadóból elvonnak az önkormányzatoktól a járvány elleni védekezés költségeire - gyakorlatilag ellehetetleníti sok település, került  működését.
Frissítve: 2020.04.05. 14:04

Berobbanással fenyeget a járvány Budapesten, szigorítják az ellenőrzéseket

Publikálás dátuma
2020.04.05. 12:13

Fotó: Varga György / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az operatív törzs tájékoztatója.
733-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma Magyarországon, két idős beteg pedig meghalt, így az áldozatok száma 34-re nőtt - ismertette az operatív törzs napi tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. A mintavételek száma is jelentősen nőtt, 21250 tesztet végeztek a szakemberek. A vizsgálatok számának növekedése érthető, hiszen az egyre több fertőzött kapcsolatainak vizsgálata egyre több tesztet jelent. Hatósági házi karanténban 13435 ember van.
Az országos tisztifőorvos a fertőzéses esetek területi elosztását ismertetve elmondta: az összes hazai eset 41 százalékát Budapesten derítették fel, Pest megyével együtt pedig már 62 százalék ez a szám. Ez a koncentráció azzal fenyeget, hogy ezen a területen 
berobbanhat a járvány és robbanásszerűen nőhet a fertőzöttek száma.

Ezért Budapesten fokozott fegyelemre és együttműködésre van szükség. A fenyegető helyzet miatt Budapesten az előírások betartását mostantól még szigorúbban ellenőrzik. Müller Cecília nyomatékosan kéri, hogy senki ne lazítson, tartsa be az előírásokat és ajánlásokat. Azt tapasztalják viszont, hogy sokan nem veszik komolyan kijárási korlátozásokat, illetve rosszul értelmezik az előírásokat. Ezért a tisztifőorvos emlékeztet: az időseknek szóló, a szükséges bevásárláshoz biztosított időablak nem arról szól, hogy ebben az időben az utcán lehetnek, találkozhatnak egymással. A lényege az, hogy ha már muszáj kimenniük a lakásból, a találkozások számának csökkentésével a lehető legnagyobb biztonságban legyenek. Újra és sokadszor nyomatékosan kérte az időseket, hogy tényleg csak a legszükségesebb esetekben menjenek el otthonról.
Müller Cecília szerint aggasztó, hogy az idő előrehaladásával a fiatalok türelme is fogy, egyre többen mennek el otthonról, találkoznak egymással. Őket arra kéri, hogy ne csinálják ezt, ne találkozzanak, ne csoportosuljanak, mert ők is terjesztői a járványnak, annak ellenére, hogy esetleg nincsenek tüneteik. A rendőrség is tapasztalta, hogy a jó idő beköszöntével egyre többen mennek ki a szabadba, találkoznak egymással - tette hozzá ehhez Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti munkatársa. Tapasztalataik szerint ezek a (rendőrül) csoportképző helyek elsősorban a Városliget, a Margitsziget és a Normafa, de úgy látják, hogy elsősorban fiatalok gyülekeznek a Szent Gellért tér és a belváros több utcájában.   Az alezredes beszámolt arról is, hogy szombat éjjel és vasárnap hajnalban két konvojban összesen 219 magyar tért haza Tirolból.  Növekszik a tömeg a romániai határátkelőknél is, ugyanis sok román vendégmunkás térne vissza Nyugat-Európába. Fő szabályként akkor engedik át őket, ha tünet- és lázmentesek, illetve ha garantált, hogy beléphetnek a célországba. Ezzel kapcsolatban a külügy minisztériumtól kértek tájékoztatást, amíg az meg nem érkezik, felfüggesztik belépésük engedélyezését.
A rendőrség eddig 103 305 esetben ellenőrizte a hatósági házi karantén szabályainak betartását - mondta. Ellenőrzik az üzletek nyitvatartását is, ebben az ügyben 64 feljelentést tettek, közülük Budapesten 41 esetben. A Budapesti Rendőr-főkapitányságra klülönösen sok feladat hárul a szabályok betartásának ellenőrzésében - mondta -, a fővárosi rendőrök 301 esetben intézkedtek, 24 feljelentést tettek, 24 alkalommal pedig helyszíni bírságot szabtak ki. A tájékoztató utáni - előzőleg emailben feltett - újságírói kérdések közül nagyon sokra most sem érkezett semmilyen válasz vagy semmitmondó sablonokat hallhattunk.  A kijárási korlátozások esetleges szigorításával vagy enyhítéséval kapcsolatban Kiss Róbert elmondta: erről a kormány dönthet, az operatív törzs szerdán teszi meg ezzel kapcsolatos javaslatát.  Arra a kérdésre, hogy tervezik-e a maszkviselés kötelezővé tételét, Müller Cecília azt válaszolta: aki beteg vagy gyanakszik arra, hogy fertőzött, semmiképp ne mozduljon ki otthonról, telefonon hívja a háziorvosát. Ha nem beteg és növeli a biztonságérzetét, hordjon nyugodtan maszkot. Elhangzott egy kérdés, hogy a jó idő beköszöntével otthon, saját kertben lehet-e  kisebb baráti találkozókat, családi összejöveteleket tartani. Erre Müller Cecília nagyon hosszan válaszolt, aminek a lényege, hogy 
nem, semmi esetre sem.

Úgy hallani, nem minden szappan jó a kézmosásához, akkor melyik megfelelő - hangzott egy kérdés, amire a tisztifőorvos elmondta, hogy valamennyi megfelelő, a lényeg az alapos és szakszerű kézmosás, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk a kezünkről. A tökéletes higiénia érdekében a folyékony szappanok használata javasolt.
Szerző
Frissítve: 2020.04.05. 15:20

A járvány miatt munkaszüneti napokon sincs kamionstop

Publikálás dátuma
2020.04.05. 11:03

Fotó: Ronald Zak / AP
A folyamatos áruellátás érdekében.
Munkaszüneti napokon sincs kamionstop - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel. A közlemény szerint a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben, a folyamatos áruellátás érdekében a nehéz tehergépkocsik visszavonásig hétvégi korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon. A kamionstop az ünnepek körüli munkaszüneti napokon, így húsvétkor sem lesz érvényben. Emlékeztettek, a forgalomkorlátozást főszabály szerint a tavaszi hétvégéken szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig kellene alkalmazni, de az a munkaszüneti napokra is kiterjedne. Ennek megfelelően a kamionstop a következő napokban április 9., csütörtök 22 órától április 10., péntek 22 óráig, majd április 11., szombat 22 órától április 13., hétfő 22 óráig állna fenn. A közúti áruszállítás zavartalansága érdekében azonban a korlátozást visszavonásig felfüggesztették. Az ITM kiemelte: az intézkedés lehetővé teszi, hogy a magyarországi vállalkozások még rugalmasabban szervezhessék meg belföldi fuvarozási feladataikat. A lépést kezdeményező kiskereskedelmi szektor cégei gördülékenyebben gondoskodhatnak az üzletek folyamatos áruellátásáról, a készletek feltöltéséről, a vásárlói igények kiszolgálásáról - írták, hozzátéve: az ITM egyebek mellett a teherautó- és buszsofőrök számára előírt vezetési- és pihenőidők ideiglenes módosításával is megkönnyítette a közúti fuvarozást.
Szerző