A brit egészségügyet is ledöntötte lábáról a vírus

Publikálás dátuma
2020.04.05. 18:40

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Megfelelő védőeszközök híján majdnem minden ötödik orvos betegállományba került, de a közvéleményt különösen megviselte két fiatal nővér halála.
Ma este veti be a Downing Street 10. csodafegyverét a koronavírus-válság leküzdésére: Erzsébet királynőt, aki 1952-es trónra lépése óta mindössze negyedszer szólal meg szokás karácsonyi üdvözletén kívül. Az előző alkalmak az Öböl-háború, Diana hercegnő végzetes balesete és Erzsébet anyakirályné halála voltak. A tévé- és rádiócsatornákon kívül a közösségi médiában is sugárzott, előre ismertetett üzenetben a 93 éves uralkodó sajnálkozásának ad hangot a britek által is "elszenvedett fájdalmak, nehézségek és pénzügyi veszteségek" miatt, külön is adózva az egészségügyi szolgálat (NHS) személyzetének munkája előtt, és emlékeztetve a lakosságot a kijárási korlátozások fontosságára. Az uralkodó a karantén-kötelezettségre való emlékeztetéssel összhangban van a több mint egy hete önkéntes karanténban lévő Boris Johnson kormányfővel, a már felgyógyult Matt Hancock egészségügyi miniszterrel, valamint a közegészség- és járványügyi hatóságok vezetőivel, akik az egész hétvégén nem győztek érvelni a "társadalmi távolságtartás" érvényesítése mellett. A szigetország általában fegyelmezett lakosságának nagy része követte a szabályokat és legfeljebb közös háztartása tagjaival merészkedett ki a végre csodálatos napsütésben a szabadba. Matt Hancock vasárnap azonban nyíltan megfenyegette a felelőtlenebbeket, hogy betiltja a szabadtéri testgyakorlást, ha fittyet hánynak a korlátozásokra.
A The Sunday Times és a Royal College of Physicians orvosi kamara közös felmérése alapján az NHS a kormány által felvázoltnál is súlyosabb helyzetben van. Minden ötödik orvos betegszabadságra vagy karanténba kényszerült. Kemény megpróbáltatásoknak van kitéve London belvárosa és észak-keleti része, ahol a doktorok harmada hiányzik. Ahogy egy sürgősségi felvételi osztályon dolgozó orvos fogalmazott, a főváros NHS stábja "úgy hullik, mint az őszi légy", nem függetlenül a védőeszközök és immuntesztek változatlan hiányától. Az egész brit közvéleményt megrázta két ápolónő pénteki halála. Ők voltak a koronavírus hatodik és hetedik áldozata az egészségügyi dolgozók között. Mindketten a harmincas éveikben jártak, három-három gyermekük volt, egyikük sem szenvedett alapbetegségben és megszállottan végezték ápolónői munkájukat. Az 1,2 millió dolgozót foglalkoztató NHS-ben minden ötödik dolgozó tartozik valamelyik etnikai kisebbséghez, így nem meglepetés, hogy a szakma eddig megnevesített halottjai között is emlékeztettek arra, mennyire soknemzetiségű az odaadó személyzet.
Frissítve: 2020.04.05. 22:00

108 évesen meghalt az allergia nagyapja

Publikálás dátuma
2020.04.05. 18:24
Anna hercegnővel 103 évesen
Fotó: DOMINIC LIPINSKI / PA
William Frankland brit immunológust tartják az allergiakutatás megalapozójának.
Meghalt 108 éves korában William Frankland brit immunológus, "az allergia nagyapja", akit az allergiakutatás megalapozójának tartanak - írta a BBC hírportálja. Az immunológus egy brit idősotthonban hunyt el április 2-án. Úttörő munkája során szénanáthás betegei szenvedését azzal enyhítette, hogy szűrni kezdte a pollent. A londoni St. Mary Kórház tetejére "pollencsapdát" szerelt, hogy a levegőben szálló pollen fajtáit azonosítani tudja. Innen ered a későbbi napi pollenjelentés. Hét évtizedet felölelő karrierje kezdetén katonaorvos volt a második világháborúban, hat évéből három és felet japán hadifogságban töltött. Legtöbbet a St. Mary Kórházban dolgozott, ahol Alexander Fleming, a penicillin feltalálója munkatársai közé tartozott. 2015-ben a Brit Birodalom Rendjének tagjává nevezték ki. Március 19-én volt 108 éves, ebből az alkalomból interjút adott, melyben elmondta, hogy hosszú életét a szerencsének köszönheti. "Nagyon sokszor kerültem a halál közelébe: 1918-ban volt a spanyolnátha világjárványa, hadifogságba kerültem, egyszer pedig anafilaxiás sokkot kaptam egy trópusi rovar csípésétől, de valahogy mindig megúsztam" - mesélte. Születésnapjára árnyékot vetett az új koronavírus-világjárvány, mert az idősotthonban, ahol lakott, megtiltották a látogatást. Két gyerekével kivételt tettek, de csak biztonságos távolságot tartva találkozhattak vele. 
Szerző
Témák
allergia orvos

A kínai nagy fal újabb szakaszait nyitották meg a látogatók előtt

Publikálás dátuma
2020.04.05. 17:24

Fotó: Chen Zhonghao / Xinhua News Agency
Jegyet csak az interneten lehet vásárolni, és belépés előtt mindenkinek megmérik a testhőmérékletét.
A kínai nagy fal újabb szakaszait nyitották meg a látogatók előtt szombaton, miután az új koronavírus okozta járvány lecsillapodott az országban. A vírus terjedésének megfékezése céljából két hónapja lezárt turistalátványosság festői szakaszai, a Csüjungkuan és a Ming-sírok szombattól újra fogadnak látogatókat a helyi hatóság szerint. Jegyet csak az interneten keresztül lehet vásárolni, és belépéskor mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét. A nagy fal újra megnyitott szakaszai reggel 9-től délután 4-ig tekinthetők meg, de a szokásoshoz képest csak a látogatók 30 százaléka juthat be. A kínai egészségügyi dolgozóktól nem kérnek belépődíjat, ezzel tisztelegnek előttük a járvány idején végzett munkájukért. Március 24-én már megnyílt a nagy fal Pekinghez közeli Badaling nevű szakasza. 
Szerző