Együttes erővel és elszántsággal legyőzzük a járványt - biztatta alattvalóit II. Erzsébet

Publikálás dátuma
2020.04.05. 21:59

Fotó: ELIANO IMPERATO / AFP
A brit nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát - üzente az Egyesült Királyság népeihez intézett vasárnap esti televíziós beszédében a brit uralkodó, aki alig burkoltan a brit nép által a II. világháború idején tanúsított ellenálláshoz és kitartáshoz mérte a jelenlegi helyzetben szükséges magatartást. II. Erzsébet királynő kijelentette: jóllehet a nemzetre várnak még megpróbáltatások, de "visszatérnek majd a szebb napok, ismét a barátainkkal lehetünk, újból a családunkkal lehetünk, megint találkozunk egymással". Az uralkodó ez utóbbi kitétele - angolul: we will meet again - egyenes idézet a II. világháború egyik legnépszerűbb, We'll Meet Again című, a háború előestéjén született hazafias dalából, amelyet Vera Lynn énekelt. A 103 éves Vera Lynn, akit a királynő négy éve a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatott, a II. világháború idején élő nemzeti intézménnyé vált Nagy-Britanniában: hol édes-bús, hol lelkesítő dalaival brit és szövetséges katonák millióiban tartotta a lelket. A királynő 1952-es trónra lépése óta mindössze negyedszer szólalt meg szokás karácsonyi üdvözletén kívül. Az előző alkalmak az Öböl-háború, Diana hercegnő végzetes balesete és Erzsébet anyakirályné halála voltak.  
Szerző

Az amerikai halálesetek csaknem fele New Yorkban történt

Publikálás dátuma
2020.04.05. 21:47

Fotó: Tatiana Stolyarova / Sputnik
Az amerikai halálesetek csaknem fele New Yorkban történt - közölte Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a vasárnap tartott sajtókonferenciáján. A kormányzó ugyanakkor hozzátette: vasárnap először fordult elő, hogy kevesebb halálesetet jelentettek, és reményei szerint ez azt jelentheti, hogy a vírus terjedése lassulhat. Bár azt is hozzátette: ezt még korai lenne kimondani. Az Egyesült Államokban magyar idő szerint vasárnap este majdnem 330 ezer diagnosztizált fertőzöttet és 9400, a vírus okozta Covid-19 betegségben elhunytat tartottak számon. Donald Trump amerikai elnök vasárnap katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Delaware államot és Észak-Dakotát, ami azt jelenti, hogy ezek a tagállamok is külön szövetségi anyagi segítséget kapnak a vírusellenes küzdelmükhöz. Az Egyesült Államokban eddig 42 tagállamot nyilvánított az elnök katasztrófa által sújtott vidéknek.  Vasárnapra erőteljesen megnőtt a vírusfertőzöttek száma New Jerseyben és Louisiana államban is. Louisianában több mint 12 ezer új fertőzöttet regisztráltak és 409 ember halt bele a vírus okozta kórba. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója újságíróknak azt mondta, az államban a hét végére már nem lesz elegendő számú lélegeztetőgép, noha a kormányzat a szövetségi tartalékból szombaton további 200 lélegeztetőt küldött. Louisianában már mobilkórházakat is felállítottak. Dan Barbossa, a Ford gyár szóvivője vasárnap egy televíziós interjúban közölte: a cég egyik leányvállalatánál Michiganben tíz másodpercenként gyártanak egy arcvédő maszkot. Az egymilliomodik újonnan készült maszkot vasárnap szállították el New Yorkba. Missouriban és Alabamában is kijárási korlátozásokat rendeltek el a kormányzók. Jerome Adams altengernagy, az Egyesült Államok tisztifőorvosa a Fox televíziónak vasárnap nyilatkozva leszögezte: a következő hát drámai lesz, a megbetegedések és a halálesetek száma exponenciálisan fog növekedni. "Ez lesz a mi Pearl Harbourunk, a szeptember 11-énk, csak azzal a különbséggel, hogy a tragédia nem korlátozódik egyetlen helyszínre" - fogalmazott, utalva a második világháborúban megtámadott hawaii Pearl Harbour tragédiájára és a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen elkövetett terrorista merényletekre. Hozzáfűzte: a tragédia "az egész országban bekövetkezik, és azt akarom, hogy az amerikaiak megértsék ezt".
Szerző

Trump leszámolásra használja a járványt

Publikálás dátuma
2020.04.05. 19:49

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az amerikai elnök pénteken késő este, mondhatni „az éj leple alatt” felmentette a hírszerzés főfelügyelőjét. Michael Atkinsonnak az volt a bűne, hogy tájékoztatta a kongresszust a Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő közötti telefonbeszélgetés potenciálisan törvénysértő voltáról, ami az impeachment eljáráshoz vezetett. A főfelügyelői rendszer az Egyesült Államokban azt a célt szolgálja, hogy a kormányzati szerveknél dolgozók törvénytelenség esetén a hierarchiától független helyen tehessenek panaszt. A főfelügyelőket csak egy hónapos moratóriummal lehet elmozdítani, de Atkinson esetében Trump ezt sem tartotta be, mert rögtön kényszerszabadságra küldte. Demokrata párti politikusok hevesen tiltakoztak. Adam Schiff a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke szerint Trump a járvány közepette is azzal van elfoglalva, hogy „kibelezze a hírszerzést” és bosszút álljon azokon, akik merészelik napvilágra hozni, amit művel. Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának rangidős ellenzéki tagja aggasztónak minősítette a szolgálatok átpolitizálását. Az elnök az őt mindenben támogató John Ratcliff republikánus képviselőt jelölte hírszerzési igazgatónak, ám a kinevezést a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Atkinsont annak idején szintén Trump jelölte és a szenátus  egyhangúlag támogatta. Az elnök a 2,2 billió (azaz 2200 milliárd) dolláros kárenyhítő csomag szétosztását ellenőrző főfelügyelői pozíciókba is a saját embereit akarja beültetni, továbbá új, a gazdaság újraindításával foglalkozó testület felállítását tervezi. Ez utóbbi annak a jele, hogy Trump megint kevésbé hallgat a járványügyi szakértőkre. Szombat esti tájékoztatóján visszatért ahhoz a mantrájához, hogy „a gyógyszer nem okozhat nagyobb kárt, mint a betegség” - vagyis a gazdaság újraélesztése fontosabb a koronavírus megfékezésénél. Az amerikai szakemberek immár azt tanácsolják, hogy közterületen mindenki hordjon maszkot, de legalábbis sállal vagy kendővel takarja el száját és orrát. Trump viszont közölte, hogy a maga részéről nem fog maszkot hordani, mert "jól érzi magát". Az epidemiológusok szerint pont azért kellene mindenkinek maszkot hordania, mert egészségesnek tűnő emberek is terjeszthetik a koronavírust. Trump ehelyett gyorstesztet végeztet a vele találkozókon, miközben az Egyesült Államokban már 8 ezer fölött van a járvány halálos ádozatainak száma.