A védekezésre hivatkozva lenullázza az önkormányzatokat a kormány

Publikálás dátuma
2020.04.05. 18:58

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A teljes gépjárműadó elvonása és a parkolás ingyenessé tétele sok település költségvetését lenullázza.
Sorra hozza az önkormányzatok bevételeit csökkentő, a polgármesterek döntési jogköreit csorbító intézkedéseit a kormány, miközben nemcsak az idősek szociális ellátásának megszervezésében, hanem a védekezésben is fontos feladatokat rótt, vagy hagyott a településekre. Szombaton jelentette be a kancelláriaminiszter, hogy a létrehozandó járványvédelmi és gazdaságvédelmi alapba az önkormányzatoknak be kell fizetni a náluk befolyó gépjárműadónak azt a 40 százalékos részét is, ami eddig a legtöbb településen a helyi gazdálkodás szinte egyetlen mozgásterét biztosította, majd vasárnap jött az orbáni bejelentés az ingyenes közterületi parkolás elrendeléséről az egész országban. Előbbi összesen 34 milliárd forintos bevételkiesést jelent a településeknek, utóbbit még összeadni is lehetetlen, de a tiltakozó polgármesteri megszólalásokból az derül ki, nemcsak a belvárosi kerületek esnek el jelentős bevételtől, ha bárki ingyen használhatja a parkolóikat, hanem a vidéki nagyvárosok és üdülőhelyek is. 
Az önkormányzatok ellehetetlenítésére a múlt héten történt egy harmadik próbálkozás is, de a kedd éjszaka egy salátatörvénybe bújtatva parlament elé vitt ötletet, hogy a polgármesterek döntéseit ötnapos határidővel a megyei védelmi bizottságok előzetesen engedélyezzék, szerda délután kénytelen volt kivenni a csomagból a kabinet, pártállástól függetlenül olyan elemi erővel tiltakozott ellene minden polgármester. A gépjárműadó 40 százalékának elvonása egyelőre csak egy bejelentés, nem kizárt, hogy ezt is csak tesztelik – vélekedett lapunk kérdésére Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetségének (JOSZ) elnöke, ám szerinte itt már legfeljebb a mértékről lehet vitázni. Egy olyan település esetében, mint Újlengyel, amelyik a helyi iparűzési adó elengedésével csábította magához cégek tucatjait, épp ezeknek a vállalkozásoknak a járműveik után befizetett adója jelentette az egyetlen komoly bevételt, ott tehát mostantól a hideg vizet is nehezen fizeti ki az önkormányzat – mutatott rá a döntés súlyára a szakember. Esztergomban azonban a több mint négymilliárdos éves iparűzési adóbevétel mellett kicsinek számít a gépjárműadó, mert a cégeknek nincs nagy járműflottája, vagyis van, hol nagyon rosszul járnak a lépéssel, van, ahol kevésbé – folytatta. Mivel a gépjárműadó helyben maradó 40 százaléka mellett a vállalkozásokra kivetett iparűzési adó, a szintén főként erre a körre érvényes ingatlan és telekadó, az idegenforgalmi adó, továbbá a saját ingatlanok vagy terület bérbeadása és a parkolás hozhat bevételt az önkormányzatoknak, könnyű belátni, hogy ha ezek közül két nagy tétel kiesik, az gyakorlatilag minden települést a működésképtelenség szélére sodorhat. A hétvégén a kormánypárti városvezetők csendben maradtak, amit az ellenzék úgy értékelt, hogy nekik juthat a Gulyás Gergely által megígért kompenzációból. Ugyanakkor többen arra is figyelmeztettek, lehet, hogy még nincs vége az önkormányzati megszorításoknak, hiszen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is összeállított egy javaslatcsomagot a válság kezelésére, amiben felvetette a helyi iparűzési adó elengedésének ötletét. A hét elején az is kiderül, mit lép az ötletre a kormány.

Bosszú

A főváros 14 ellenzéki kerületének vezetői szombaton közös nyilatkozatban tiltakoztak az adóelvonás ellen és arra figyelmeztették a kormányt, hogy a döntés vesztese a lakosság lesz, hiszen nem marad pénzük a szociális támogatásokra, a védekezésre, a hajléktalanok ellátására. Az önkormányzatokat súlyosan érintő elvonások ellen tiltakoztak az ellenzéki pártok is. Gyurcsány Ferenc egyenesen úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy Orbán „egy kicsinyes gazember”, aki most bosszút áll azokon a településeken, ahol az ellenzék nyert.    

Maradj otthon!

Az ingyenes parkolás elrendelését az ország egész területére a miniszterelnök azzal indokolta, hogy a tömegközlekedési eszközökön nem lehet betartani az utasok közti biztonságos távolságot. A rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Karácsony Gergely főpolgármester a tervet határozottan ellenezte, mondván, hogy az autóba ülők miatt a zsúfoltabb városrészek lakóinak nem marad elegendő parkolóhelyük. A budapesti belső kerületek vezetői közül nemcsak ellenzékiek tiltakoztak a döntés ellen, Szentgyörgyvölgyi Péter az V. kerület és Pokorni Zoltán, a Hegyvidék vezetője is ellenezte azt. A momentumos Soproni Tamás szerint a VI. kerület napi 3 milliós bevételtől esik el az ingyenes parkolás miatt, de még egy olyan kistelepülés költségvetésében is komoly lyuk keletkezik, mint Dömös. Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke szerint a kirándulóhelynek évi tízmilliós bevételt hoznak az autóval érkező turisták, de ha a járvány végéig elmarad a díjfizetés, és elviszik a gépjárműadót is, szinte semmilyen szabad pénzük nem marad. Ráadásul a lépés mindenkit arra ösztönöz, üljenek csak autóba, mozduljanak ki, ami ellentmond az otthonmaradásra biztató eddigi felszólításoknak - hangsúlyozta.

Hadházy: a kormány lemondott a széleskörű tesztelésről, ezért az embereknek kell még felelősebben viselkedniük

Publikálás dátuma
2020.04.05. 16:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Kásler miniszter által április 1-én aláírt új eljárásrend szerint ezentúl csak a legsúlyosabb, kórházban kezelt koronavírusos betegeket tesztelik, ezzel lemondtak a széleskörű tesztelésről – erről beszél Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Facebookon. (A posztot a 444 szúrta ki.)   Azt írta, az eddigi utasítás megengedte az enyhébb tünetekkel jelentkező gyanús esetek tesztelését is, de az új utasításban már az az ajánlás szerepel csak, amit az Európai Betegségmegelőző Központ adott ki azoknak az országoknak, ahol nem áll megfelelő mennyiségű teszt rendelkezésre, és csak a kórházi kezelésre szoruló betegeknél írja elő a vizsgálatot. Hadházy azt írja, hogy a WHO ajánlása szerint aki teheti, teszteljen minél több enyhe tünetekkel rendelkező vagy tünetmentes betegeket is. A képviselő szerint a kevés teszt és a részletes adatok titkolása veszélyes kombináció, mert abba a hitbe ringathatjuk magunkat, hogy nálunk minden nagyon jól alakul, de az, hogy a kormány a nagyon kevés teszt és a részletes területi adatok hiánya miatt olyan lapos görbét rajzol, amilyet akar, nem jelenti azt, hogy a valóságban olyan is marad.  
Szerző

Jövő héten itt az igazi, várva-várt tavasz

Publikálás dátuma
2020.04.05. 14:19

Fotó: Shutterstock
Sok napsütésre számíthatunk és akár 25 fok is lehet.
A jövő héten is sok lesz a napsütés és melegszik az idő, többfelé már 25 Celsius-fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez. Hétfőn nem lesz csapadék, de a szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 4 fok között alakul, de a szélcsendes, fagyzugos helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 17 és 21 fok között valószínű. Kedden, szerdán és csütörtökön is felhőtlen, száraz idő lesz. A leghidegebb órákban kedden mínusz 2 és plusz 5, szerdán mínusz 1 és plusz 5, csütörtökön plusz 1 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet. A nappali maximumok kedden 18-22, szerdán 19-23, csütörtökön 20-24 fok között alakulnak. Pénteken és szombaton is napos időre lehet számítani, többnyire kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem lesz. A minimumhőmérséklet pénteken 2-9, szombaton 3-9 fok között várható. Napközben pénteken és szombaton is 20-25 fokig melegszik a levegő. Vasárnap változóan felhős időre van kilátás többórás napsütéssel. Néhol zápor előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 4-10, a legmagasabb hőmérséklet 20-25 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.
Szerző