statisztika;rendeleti kormányzás;koronavírus;

2020-04-06 14:23:42

Azt is félmillióra büntethetik, aki hamis statisztikát közöl

Egyre keményebb szankciók jönnek a járványügyi védekezés részeként, a kijárási korlátozást megszegése után a valótlan adatközlést is büntetik.

Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet átírta a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény rendelkezéseit. Szabálysértést követ el az, aki veszélyhelyzetben az intézkedésre jogosult szerv vagy személy veszélyhelyzettel kapcsolatos megkeresésére

-  vette észre a rendelkezést a 24.hu. Ezért a bírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint. A veszélyhelyzet ideje alatt a törvény egyéb rendelkezéseit is a kormány rendeletében foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

az is ugyanilyen – ötezertől ötszázezer forintig terjedő – pénzbüntetésre számíthat, aki a kormány által elrendelt kijárási korlátozás szabályait megszegi, mivel az is szabálysértésnek minősül.

Mint a Népszava beszámolt róla, az operatív törzs hétfőn keményen megdorgálta a fővárosiakat, amiért Budapest több pontján a kijárási korlátozások ellenére csoportosulnak az emberek, ezzel a járvány berobbanását kockáztatva.