Budapest;Operatív Törzs;koronavírus;

2020-04-06 13:07:58

Keményen megdorgálta Budapestet az operatív törzs

A jó idő miatt fegyelmezetlenné váltak a fővárosiak, megszegik a kijárási korlátozást, itt van a legtöbb fertőzéses eset is – mondták a törzs tagjai.

Többször is felmerült a budapestiek felelőssége – vagy inkább felelőtlensége az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, erről beszélt Kiss Róbert rendőrezredes és Müller Cecília országos tisztifőorvos is.

Azok az engedetlen pestiek

A rendészeti adatokat közlő Kiss elmondta, a felmelegedés és a jó idő a napokban egyre több embert csalt az utcára, így sorozatosan szegték meg a kijárási korlátozás előírásait is. A rendőrség 4292 esetben intézkedett emiatt – 3201 esetben csak figyelmeztették a szabálysértőket, 532 esetben pedig helyszíni bírságot szabtak ki, míg 648 esetben feljelentést tettek.

Az ezredes újdonságként külön is bemutatta a fővárosi rendészeti adatokat: ezek szerint Budapesten 614 esetben jártak el, 574 esetben figyelmeztetéssel éltek, 24 helyszíni bírságot szabtak ki és 16 esetben feljelentést tettek a rendőrök.

Kiss egyúttal a szabályok betartására figyelmeztette a budapesti lakosságot. Müller Cecília ezt azzal egészítette ki, hogy az igazolt koronavírusos esetek 40 százalékát a fővárosban regisztrálták, Budapest és Pest megye pedig az esetek kétharmadát teszi ki.

Keményen megdorgálták tehát a fővárosiakat – csak azt nem vették figyelembe, hogy a magyar lakosság több mint ötödéről beszélnek. Az pedig 

A kormány az operatív törzs javaslatára egyébként szerdán dönthet a kijárási korlátozások fenntartásáról, esetleges szigorításáról. Kiss Róbert egy megyei lap kérdésére – mit tesznek majd, ha Budapesten vagy Pest megyében belobban a járvány – azt mondta, nem zárhatóak ki helyi szinten a jelenlegi szabályozásnál szigorúbb intézkedések sem.  

Parkolni ingyen, autózni felelősséggel

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a hétfői járványügyi adatokat, és örömtelinek nevezte, hogy két, korábban lélegeztetőgépen tartott beteg állapota is javult. Köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, de a szociális ágazat szereplőinek is – akiknek, egy új kormányrendelet szerint a korábbinál nagyobb terhet kell majd viselniük.

Az Orbán-kabinet által ingyenessé tett közterületi parkolás kapcsán a tisztifőorvos és az ezredes is azt hangsúlyozta: ezzel megkönnyíteni szeretnék a közlekedők dolgát, hogy ne kelljen a kockázatosabb tömegközlekedést használniuk – a könnyítés azonban nem engedély arra, hogy mindenki cél nélkül üljön kocsiba, a kijárási korlátozást be kell tartani.  

A New York Times foglalkozzon a maga dolgával

24.hu kérdése furcsa üzengetésre késztette Müller Cecíliát. A lap annak kapcsán kérdezte a tiszti főorvost, hogy Ledia Lazeri, a WHO magyarországi igazgatója egy titkos diplomáciai táviratban a New York Times szerint azt írta, Magyarország valójában már egy hónapja a tömeges megbetegedések fázisában van. (A magyar hírportál pedig szemlézte az amerikai értesülést.) Az operatív törzs ugyanakkor jelenleg is csak a csoportos megbetegedések szakaszáról beszél. 

– mondta az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília egy másik kérdésre azt mondta, a csoportos megbetegedést az esetek száma választja el a tömegestől: az ugyanis mindkét fázisban nyomon követhetetlen, hogy ki kinek adta át fertőzést, és honnan terjedhet a betegség. Szintén újságírói felvetésre Müller elmondta, azért jelölte koronavírus-fertőzés kezelő intézménnyé a salgótarjáni Szent Lázár kórházat, mert a betegség már országosan jelen van, megyei szinten, Nógrádban azonban itt egy fehér foltot talált.

Egy napos pihentetés után dobjuk ki a védőmaszkokat

Ezúttal sem maradtunk hasznos tanácsok híján: a háztartásban kidobott védőmaszkokat és felszereléseket dupla falú zacskóban, egy napos állás után dobjuk a kukába – javasolta Müller a Békés Megyei Hírlap kérdésére, ami a fertőzésveszély miatt aggódó szemétszállítók panaszát idézte. Kiss Róbert pedig arra kérte a az önkéntes vagy hatósági házi karanténba vonuló lakókat: a megbetegedésre figyelmeztető táblát jól látható helyre tegyék ki – ne a redőny és a függöny mögé. 

Ezzel nem csak a civileken, de az ellenőrzést végző rendőrökön is segítenek, akik így elkerülhetik a fertőzés lehetőségét. A rendőrség egyébként 14325 esetben rendelt el házi karantént, ezek betartását pedig 112 ezernél is több alkalommal ellenőrizte