ellenzék;Mészáros Lőrinc;Tiborcz István;koronavírus;

2020-04-06 15:45:00

„Mészáros-Tiborcz adót” akar az ellenzék

Az ellenzéki pártok szerint a járványhelyzetet és a védekezést is a kormányközeli oligarchák további hizlalására használja Orbán Viktor.

Közös sajtótájékoztatón tiltakozott az ellenzék a Semjén Zsolt által múlt héten benyújtott salátatörvény tervezet (mellyel lapunk is részletesen foglalkozott) és az Orbán Viktor részéről elhangzott első gazdaságvédelmi intézkedések ellen.

Lukács László a Jobbik részéről azt mondta, „újabb fejezetet nyitott a kormány a diktatúra kiépítésében” a törvénnyel, Orbán Viktornak fontosabb a Budapest-Belgrád vasút megépítése, mint a hatékony védekezés, az egészségügyi dolgozók ellátása megfelelő védőfelszerelésekkel. - Miközben az önkormányzatoktól elvonják a gépjárműadót, nehéz helyzetbe hozva ezzel őket, Tiborcz István külföldi rendszámú autóval jár, így még ennek megfizetése alól is mentesíti magát – fogalmazott.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a gazdaságvédelmi akciótervről azt mondta, látszik, hogy a kormány azokat a területeket (mezőgazdaság, turizmus) segíti meg, ahol saját oligarcháinak vannak érdekeltségei. Eközben Orbán Viktor egyedül hagyta az embereket a bajban.

Arató Gergely (DK) szerint a bejelentett intézkedések jól mutatják, hogy mi a fontos a kormánynak a válságban: az egyetemek átszervezése, a Kaposvári Egyetem önállóságának megszüntetése, a Liget beépítése, miközben a veszélyhelyzeti törvényről látszik, hogy csak arra jó, hogy az elégtelen gazdaságvédelmi intézkedésekről ne kelljen a parlament előtt számot adni.

Tordai Bence a Párbeszéd képviselője azt mondta, „Orbán Viktor diktátorosat játszik”, felrúgja saját Alaptörvényét és az Európai Unió alapokmányait is, emiatt a Párbeszéd az AB-hez és az Európai Bizottsághoz fordul. A már utcára került emberekkel eközben nem foglalkozik a kormány.

Csárdi Antal az LMP részéről azt mondta, a védekezés frontvonalában az önkormányzatok vannak, ők oldják meg az idősek, a kisgyermekesek, a karanténban élők ellátását, emiatt rengeteg plusz költségük lett, a kormány ehhez képest pénzt von el tőlük, így magát a védekezést gyengíti.

Hajnal Miklós a Momentum szóvivője szerint a kormány tevékenységét három szóval lehet jellemezni: leszámolás – mivel leszámolnak az ellenzéki pártokkal és az önkormányzatokkal; haszonszerzés – mivel saját köreiknek juttatnak forrásokat a válságban és végül a ködösítés, mert valós segítséget hordozó intézkedéseket nem hoztak eddig.

Szél Bernadett független képviselő felszólította Orbán Viktort, hogy vessen ki Mészáros-Tiborcz adót az oligarchákra, a sport TAO-pénzeket és a kormánypropagandára fordított 150 milliárd forintot csoportosítsák át a védekezésre.