Előfizetés

Válságkezelő alapjövedelemmel segíti a rászorulókat az I. kerület

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.06. 20:55

Fotó: Facebok
Több pontos intézkedési csomaggal segíti a helyieket a Budavári Önkormányzat a koronavírus-járvány alatt.
V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere bejelentette, hogy a Budavári Önkormányzat válságkezelő csomagot állított össze a koronavírus-járvány miatt. A polgármester közölte, hogy célzott támogatást adnak a Népjóléti Közalapítványnak, válságkezelő alapjövedelem céljára. 
„Ez azt jelenti, hogy 100 ezer forintra egészítjük ki a rászorulók (gyermeküket egyedül nevelők, munkanélküli segélyre már nem jogosult munkakeresők, munkájukat a járvány miatt elveszítők, egyéni kis- és középvállalkozók akiknek bevétellehetőségei megszűntek, minimálnyugdíjasok, illetve azok gyermekesek akiknek az egy főre jutó jövedelme családi pótlékkal kiegészítve sem éri el ezt az összeget) jövedelmét az elkövetkező 3 hónapban”

- közölte V. Naszályi Márta.

Az intézkedések részeként továbbá egy darab ingyenes mosható, fertőtleníthető vászonmaszkot adnak minden háztartásnak. Ezt az önkormányzattól kell kérni. Az önkormányzati lakások és üzletek bérlőinek 3 hónapos fizetési moratóriumot biztosítanak. A már bezárt üzlethelyiségektől jelképes, 50 forint/négyzetméteres bérleti díjat számolnak fel, a minimum bérleti díj pedig 10 ezer forintra módosul. Az eseti települési támogatás összegét felemelik évi 105, illetve 140 ezer forintra, az egyszeri kifizetést pedig 35 ezer forintra, ezt mindegyik kerületi lakó kérvényezheti. Emellett megemelik 15 ezer forintra a szociális étkezési kártyára fizetett támogatást.

Fővárosi mentőcsomag: utcáról lakásba költöztetnek hajléktalanokat

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.04.06. 19:32

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Lakásokba költöztetné át a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Gyáli úti átmeneti szállásán élő, mentorálást nem igénylő, de saját otthonnal nem rendelkező lakóit a fővárosi önkormányzat.
Az érintettek a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő, a Hungária körút és a Kőbányai út sarkán álló öt emeletes, összesen 187 lakásos épületbe költözhetnek. A házban 93 lakás áll üresen, amelyből 71 van olyan állapotban, hogy rövid idő alatt alkalmassá tehető hajléktalan emberek fogadására. A jelenlegi járványügyi helyzetben kulcskérdés a gyakran rossz általános egészségügyi állapotban lévő hajléktalanokról való gondoskodás – szögezte le Karácsony Gergely főpolgármester az előterjesztésben.
- A gyakorta felsőlégúti betegségben szenvedő betegek között a koronavírus tünetei nehezebb észlehetők, illetve az intézményekre jellemző zsúfoltság miatt a fertőzöttek száma kiemelkedően gyorsan megsokszorozódhat. Így fontos a az ellátó rendszer szétterítése – fogalmazott a Népszavának Kiss Ambrus gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.
A Kőbányai úti épületben jelenleg is élnek hajléktalanok egy unió által támogatott program keretében, illetve a lakások egy része szociális bérlakásként működik. Első körben a Gyáli útról költöztetik át a szociális munkások segítségét nem igénylő lakókat, míg a helyükre szorosabb gondoskodásra szorulók kerülhetnek. A 71 lakásból 28 komfortos, 43 félkomfortos, csaknem a fele egy, másik fele másfél, míg egy darab két és félszobás. A kis lakásokba átlagosan két hajléktalant helyeznek el. A lakások kétharmadát beköltözhetővé kell tenni, de Kiss Ambrus szerint a javítási munkák szerény költségből elvégezhetőek. A BMSZKI haszonbérletbe kapja a főváros tulajdonában lévő ingatlanokat 2021. április végéig. Ha a kormány által kihirdetett vészhelyzet azután is fennállna, akkor meghosszabbítják a bérletet.

Felfüggesztették Boldog István mentelmi jogát

K.A.
Publikálás dátuma
2020.04.06. 16:25
Boldog István
Fotó: Népszava
Kálló Gergely dunaújvárosi polgármester mentelmi jogát is felfüggesztették, a képviselő mosolyogva vette tudomásul a határozatot.
Egyhangú szavazással felfüggesztette a parlament Boldog István mentelmi jogát. A Fidesz képviselője ellen több korrupciós vád is felmerült, ezek szerint bűntársaival európai uniós pályázatokat manipuláltak. Mivel közvádas ügyről volt szó, a Parlament tartotta magát az eddigi hagyományaihoz, így egyhangú szavazással adták ki az ügyészségnek Boldog Istvánt. Kálló Gergelyt, Dunaújváros jobbikos képviselő mentelmi jogát rongálásért függesztették fel, mert a politikus tavaly az EP-választások idején a vád szerint fideszes plakátokat tépkedett le. Kálló Gergely felszólalásában azt mondta, ha az ügyészség következetes lenne, a Fidesznek már nem maradt volna aktivistája, ők annyi jobbikos plakátot letéptek, de egyik ügyben sem történt semmi. A Jobbik ebben az esetben nemmel szavazott.
Kálló Gergely az időközi választás estéjén
Fotó: Jobbik Magyarországért Mozgalom Facebook-oldala
Az én lelkiismeretem tiszta - mondta Boldog István fideszes országgyűlési képviselő még pénteken az MTI-nek. Hozzátette, ezért maga kéri mentelmi joga felfüggesztését, hogy az igazságszolgáltatás előtt tisztázhassa magát.  Mindezt azután, hogy a Legfőbb ügyészség csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Boldog István (Fidesz) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mert a gyanú szerint jogellenesen befolyásolta uniós pályázatok elbírálásának eredményeit.
A Népszava az elsők között írt arról, hogy egyfajta polipszerű hálózatban osztották szét az uniós pénzeket Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületében, Törökszentmiklós térségében. Hadházy Ákos az egyik korrupcióinfóján számolt be arról, hogy tudomása szerint Boldog István országgyűlési képviselő gyakorlatilag megzsarolta választókerülete polgármestereit: csak akkor kapnak támogatást, ha az általa preferált cégeknek adnak munkát. Több polgármestert tanúként hallgattak ki, majd előzetes letartóztatásba került a képviselő jobbkeze, korábbi közvetlen munkatársa, Fehér Petra, aki korábban a megyei közgyűlés alelnöke volt. Rajta kívül még négy ember ellen indult eljárás, jelenleg már valamennyien szabadlábon védekezhetnek. Van köztük, aki jeladót visel, és csak indokolt esetben hagyhatja el a számára kijelölt házi őrizetet. Több érintett beruházásról kiderítettük, hogy azokat nem megfelelő minőségben készítették el: Tiszatenyő és Törökszentmiklós között például egy bicikliút épült, amelyet 2018-ban át kellett volna adni, ám a kivitelezővel szerződést bontottak, minőségi kifogások miatt. Cibakházán egy orvosi rendelőt újítottak fel, itt az ablakokat nem lehetett nyitni, Mezőtúron pedig a díszburkolatokkal volt gond. Lapunk tárta fel azt is, hogy egy lepukkant, vakolat nélküli jászkiséri kockaházban, egyfajta szellemtanyán működött a Boldog-körzet TOP-os pályázatainak egyik legnagyobb nyertes cége, amelynek egyik vezetője ellen szintén eljárás indult.