Kész a fideszes képviselők kizárását kezdeményező néppárti levél tervezete

Publikálás dátuma
2020.04.07. 14:53
Illusztráció
Fotó: DAINA LE LARDIC / Európai Parlament
Az EPP tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát, de a párt EP-képviselői ettől függetlenül a néppárti képviselőcsoport tagjai maradhattak.
Ahogy lapunk korábban megírta, a Fidesz európai parlamenti képviselőinek az Európai Néppárt (EPP) frakciójából való kizárását kezdeményezik egyes konzervatív és kereszténydemokrata pártok nemzeti delegációvezetői. A levél vázlata mostanra elkészült, 14 küldöttségvezető írt alá, és a tervek szerint szerdán küldik el Manfred Weber frakcióvezetőnek. Az EPP tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát, de a párt EP-képviselői ettől függetlenül a néppárti képviselőcsoport tagjai maradhattak az Európai Parlamentben. Többen most ennek is véget szeretnének vetni. A fideszes EP-képviselők kizárását döntően azok a pártok indítványozzák, amelyek Donald Tusk pártelnökhöz csütörtökön írott levelükben a magyar tagpárt eltávolítását követelték az Európai Néppártból. A friss parlamenti felhíváshoz azonban újabbak csatlakoztak. (A Tuskhoz intézett levelet 11 ország pártvezetői írták alá). A Webernek címzett “petíció” aláírói skandináv, benelux, cseh, szlovák, észt, ír, lengyel, litván, máltai, portugál pártok EP-s delegációvezetői. Parlamenti forrásokból származó értesüléseink szerint még a görög tagpárt nemzeti delegációja csatlakozhat a kezdeményezéshez, bár ők külön is megkeresték a politikai csoport vezetőségét. Levelében a 14 küldöttségvezető sürgeti a frakcióvezetőt, hogy vonja le a szükséges következtetést az európai értékekek és az EPP alapértékei elleni újabb (magyar kormányzati) támadásokból. Kifejtik, hogy a néppárt EP-frakciójának követnie kell a pártcsalád döntését, és ki kell állnia az alapító értékeik és a politikai meggyőződésük mellett. A levélírók kifejezik mélységes aggodalmukat a legutóbbi magyarországi fejlemények, különösen a március 30-án elfogadott felhatalmazási törvény miatt, amely a magyar kormányt de facto felhatalmazza a rendeleti, kormányzásra, világosan megszabott határidő nélkül. Szerintük az EPP pártcsalád és a pártfrakció erkölcsi kötelessége, hogy megvédelmezze a liberális demokráciát és a jogállamot, különösen olyan súlyos válságok idején, mint a jelenlegi. “Cinikus dolog felhasználni a járványt a polgári szabadságjogok elnyomására, az illiberális politika előtérbe helyezésére és az EU bűnbakká nyilvánítására hazai politikai célok érdekében” - írják.   
Frissítve: 2020.04.07. 15:50

Nagyon kell vigyázni Budapesten, mert a járvány fészke lehet a főváros

Publikálás dátuma
2020.04.07. 13:29

Fotó: Kurucz Árpád / Anadolu Agency
Az operatív törzs megint óva intette a fővárosiakat, és egy óriási gyógyszer-szállítmányról is beszámolt. Rossz hír, hogy több tucatnyian betegedtek meg egy zuglói idősotthonban.
Gyászos napon vagyunk túl – kommentálta Müller Cecília, hogy az elmúlt 24 órában eddig soha nem látott számban, kilencen haltak meg a koronavírus-fertőzés következtében. A járványügyi adatokat ismertető országos tiszti főorvos szerint az új áldozatok 61 év és 92 év közöttiek voltak, és valamennyien krónikus betegségektől (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri problémák, daganatos betegségek) szenvedtek. Müller szerint a lakosság részéről is óriási fegyelemre van szükség ahhoz, hogy ne csússzunk bele a tömeges megbetegedések fázisába – ezt azonban leginkább a budapestiektől kérte számon.
A tiszti főorvos elmondta, egyértelműen Budapestre koncentrálódik az ismert megbetegedések nagyobb tömege, az igazolt fertőzöttek 40 százaléka fővárosi, Pest megyével együtt pedig már 60 százalék feletti arányról beszélhetünk. Ha a járványhelyzet nem javul, Müller szerint a főváros lehet a fertőzések gócpontja.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a több mint 15 ezer hatósági házi karanténba zárt, fertőzött vagy gyanús állampolgár egynegyede Budapesten él – a karanténban lévőket egyébként több mint 122 ezerszer ellenőrizték már, és : 499 feljelentést tettek szabálysértés miatt, 389 embert bírságoltak meg a helyszínen, 65 személyt pedig figyelmeztettek rá: kötelező otthon maradnia. Azt Kiss már  újságírói kérdésre mondta el, hogy a rendőrök több mint 5000 alkalommal léptek a kijárási korlátozás megsértése miatt – és ebből a legtöbb, (több száz esetben) a fővárosi lakosokkal szemben jártak el.
Az operatív törzs már hétfőn is megdorgálta a korlátozási tilalmat szerintük lazán kezelő pestieket – most azonban legalább azt is elismerték, hogy a magas fertőzési arány a sűrű lakosságszám és az intézmények elhelyezkedése miatt alakult így: az 1,75 millió lakosú, több központi kórházzal rendelkező Budapesten  nyilvánvalóan több beteg van, mint mondjuk Békéscsabán. Tegyük hozzá, értelemszerűen több szabálysértő is.
Müller Cecíliát több lap is kérdezte a Pesti úti idősotthonban kialakult helyzetről, a tiszti főorvos pedig elmondta: az intézményben is jelen van a fertőzés
– most 53 beteg lakóról és 12 beteg munkatársról tudnak, de a népegészségügyi hatóság folyamatosan szűri az intézmény lakóit és dolgozóit.

Az idősotthonok kapcsán Müller általánosan is szigorúbb eljárásrendet jelentett be: az intézményekben külön járványügyi munkacsoportokat kell felállítani, akik a védekezésért felelnek, bevezetik a 24 órás munkaidő - 48 órás pihenőidő munkarendet, hogy ezzel is kontrolláltabb legyen a dolgozók munkája. Az otthonokban dolgozó orvosoktól, ápolóktól pedig fokozott éberséget vár el a tiszti főorvos.
Az operatív törzs egyik nagy bejelentése az volt, hogy 400 ezer darab, favipiravir hatóanyagú tablettát kaptak Kínából. A még hazai engedélyeztetés alatt álló gyógyszert japánok fejlesztették ki, és nagy előnye, hogy vírusfertőzéseknél lecsökkenti a fertőzöttség időtartamát, védelmet nyújt a tüdőnek. 
A tiszti főorvos egy kínai vizsgálatról beszélt, mely szerint a gyógyszert szedők 4 napig, a nélküle gyógyulók 11 napig számítottak pozítív koronavírus-fertőzöttnek, de a hatóanyag állítólag az ebola ellen is bevált.

Az Index kérdésére Müller Cecília megerősítette: koronavírus-fertőzés miatt zárták le a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati osztályát. A felvetésre, hogy mennyire magas a koronavírus miatti halálozási arányunk a szomszédos országokhoz viszonyítva, Müller nem tudott részleteket közölni. Szerinte az eltérő mérések szerint sem lehet összevetni az adatokat, ha azonban a lakosság létszámához viszonyítjuk az elhunytak számát, az alsó harmadban vagyunk, és remélhetőleg maradunk. Újságírói kérdésre Müller nem árulta el, hogy hány 65 év feletti háziorvos van, akiket visszahívtak a járványügyi védekezés frontvonalából. Azt viszont a Magyar Narancs kérdésére elismerte: bár az intenzív osztályon a koronavírusos eseteket elkülönítik más fertőzöttektől, a lélegeztető gépre szorulókat azonban közös, zárt rendszerben kezelik Mint elhangzott, az Országos Mentőszolgálat munkatársai régóta végeznek kiszállással is gyorstesztet és felső-légúti tesztet. Eddig 23746 mintavétel történt, de Müller Cecília jelezte: a népegészségügyi központ továbbra is csak az államilag akkreditált egyetemi laborok és saját mérésük eredményeit vezeti statisztikában – a magánlaborok eredményeit nem. Szerinte utóbbiakat azért nem nézik, mert sokféle teszt van a piacon, és többségük csak a vérben lévő ellenanyagra reagál, míg az államilag elfogadott teszt a vírus örökítőanyagát jelzi ki.    Kiss Róbert alezredes arról is részletes információkat adott, hogyan lehet feljelenteni a hamis híreket terjesztő oldalakat: a bejelentők a rendőrség honlapjáról, a police.hu-ról letölthető űrlapot is beküldhetik, bejelentést tehetnek e-mailben vagy a 112-es hívószámon. Kérdés persze, hogy a lehetőséggel élők majd mennyire lesznek tisztában egy-egy hír valóságtartamával kapcsolatban, és milyen szorgalommal fogják személyes ellenszenveik alapján feljelenteni akár az országos lapokat is. 
Szerző
Frissítve: 2020.04.12. 16:45

Rogán szerint Orbán Viktor azért nem a közmédiában tesz bejelentéseket, mert minél több embert szeretne elérni

Publikálás dátuma
2020.04.07. 12:36
Orbán Viktor és Rogán Antal
Fotó: Népszava
A fő cél a hatékonyság - üzente államtitkárja útján a propagandaminiszter. Lesújtó kormányzati értékelés ez az adó-tízmilliárdokból fenntartott közmédiának.
Nem várt helyről, Rogán Antal minisztériumától érkezett alig burkolt kritika az MTVA-nak. A jobbikos Sneider Tamás még március 21-én kérdezte meg parlamenti levelezés formájában Orbán Viktort, hogy miért a Facebook-ot használta – vagy inkább csak próbálta használni - rendkívüli gazdaságvédelmi intézkedések bejelentésére. Emlékezetes, hogy a miniszterelnök élő Facebook-bejelentést tervezett, ám a videóban végül csak hang nélkül beszélt, mert a közel egymillió látogató túlterhelte közösségi oldalát. A köztévé szintén nem tudta hanggal adni a bejelentést.
Nem gondolom, vagy legalábbis őszintén remélem, hogy nem egyfajta kicsinyes „lájkvadászatról” volt szó, mint ahogy azt Ön is bizonyára a történtek kapcsán több helyen olvasta, de mindenféleképpen jogos kérésnek tartom, ha a jövőben a közmédián keresztül tájékoztatja a magyar polgárokat a legfontosabb fejleményekről” -írta Orbánnak Sneider, aki arról is érdeklődött, hogy a miniszterelnök a jövőben változtatna-e ezen szokáson.
Levelére  április 6-án nem a megszólított, hanem a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal megbízásából Dömötör Csaba államtitkár válaszolt. A Rogán szócsöveként felelő államtitkár pedig diplomatikusan, de földbe döngölte a közmédiát:
„Sokféle tényezőtől függ az, hogy a kormány tagjai milyen módon tesznek bejelentéseket, és milyen módon tájékoztatják a nyilvánosságot a legfontosabb döntésekről. Arra ugyanakkor minden esetben törekednek, hogy a legfontosabb információk az állampolgárok lehető legszélesebb köréhez eljussanak. Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a járvány időszakában az internetes felületeken történő tájékoztatás a hatékonyságon túl a biztonsági szempontokat is szolgálja. Az internetes közzététel lehetőséget ad arra is, hogy minden magyarországi médium átvegye a felvételeket, a tartalmak mindenki számára szabadon hozzáférhetőek”  - írta Dömötör Csaba.
Magyarán, a kormány inkább a Facebookhoz és nem az idén 85 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodó közmédiához fordul, ha hatékonyan, biztonságosan, és minél szélesebb körben szeretne közzétenni egy bejelentést.

A hatékonyságról sokat elárul a percekig némán tátogó miniszterelnök látványa. Orbán Viktor azonban nem az az ember, aki egy kudarc után meghátrálna.  Április 6-án a Facebookon ismertette gazdaságvédelmi programját is - igaz, ezúttal már sikeresen, a bejelentést pedig közvetítette a köztévé is.
Szerző
Frissítve: 2020.04.07. 15:24