Oroszországban egy nap alatt 1175-tel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, Dél-Korea szigorított a beutazási feltételeken

Publikálás dátuma
2020.04.08. 11:14

Fotó: Evgeny Kozyrev / AFP
A Thaiföld keleti részén található üdülőváros, Pattaja pedig vesztegzárat rendelt el.
Oroszországban egy nap alatt 1175-tel, 8672-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 15,7 százalékos növekedési rekordot jelent. Egy nappal korábban 1154 fős növekményt jelentettek. Moszkvában 5841 fertőzöttet tartanak számon. Az elmúlt nap alatt öten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, a halottak száma 63. Eddig 580 gyógyulást regisztráltak. A szűrések száma meghaladta a 900 ezret. Közben folytatódott a világjárvány miatt külföldön rekedt orosz állampolgárok hazaszállítása. New Yorkban felszállt az Aeroflot gépe, amely előzőleg az Interfax szerint mintegy 400 amerikait szállított haza Oroszországból. A Moszkvába tartó oroszok számát nem közölték. Az elkövetkező napokban további különjáratok indulnak majd Oroszországba egyebek között Thaiföldről, Indiából, Montenegróból és Spanyolországból. Kínában, az orosz határ mentén fekvő Hejlungkiang tartománybeli Szujfen-ho városban szerdáig 25, Moszkvából hazatért embert diagnosztizáltak koronavírussal. 

Ideiglenesen felfüggesztették Dél-Korea vízummentességi programjait

Szerdán Dél-Korea úgy döntött, a külföldről behurcolt koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt szigorít a beutazási feltételeken. Csung Szje Kjun miniszterelnök elmondta, hogy ideiglenesen felfüggesztették Dél-Korea vízummentességi programjait, és vízumhoz kötik a belépést azokból az országokból, amelyek a koronavírus-járvány miatt nem engedik be területükre a dél-koreaiakat. Bár Dél-Koreában jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt hetekben, a hatóságok aggódnak, hogy a külföldről érkezők behurcolják a kórokozót. Többségük olyan dél-koreai állampolgár, akik erősen fertőzött országokból térnek haza. Az Egyesült Államokból és Európából beutazókra kéthetes karantén vár. A dél-koreai egészségügyi hatóságok kedvező jelként értékelik, hogy az elmúlt három napban csak 50 körül volt az új fertőzések száma. Az országban 10 384 fertőzöttről és 200 halálos áldozatról tudni. Eközben Pak Von Szun szöuli polgármester szerdán elrendelte a szórakozóhelyek és éjszakai klubok bezárását, miután a dél-koreai főváros előkelő Kangnam negyedében található egyik bárban többen megfertőződtek a koronavírussal. A szórakozóhely egyik női alkalmazottja azt követően kapta el a koronavírust, hogy találkozott a SUPERNOVA dél-koreai fiúbanda koronavírussal fertőzött vezetőjével, Dzsung Jun Hakkal. Több mint százan kerültek kapcsolatba a fertőzött alkalmazottal. A tilalom április 19-ig van érvényben. Szöul 2146 bárjából és klubjából 422 nyitva tartott annak ellenére, hogy a kormány azt tanácsolta: a szórakozóhelyek ideiglenesen függesszék fel működésüket. A thaiföldi bevándorlási hivatal jelezte, hogy április 30-ig automatikusan meghosszabbítják az elmúlt két hétben lejárt vízumokat, hogy a turistáknak a jelenlegi helyzetben ne kelljen órákig tömött sorokban várniuk az ügyintézésre. Sok külföldi az országban rekedt a koronavírus terjedésének megfékezését célzó utazási korlátozások miatt.

Pattaja vesztegzárat rendelt el

Eközben a Thaiföld keleti részén található üdülőváros, Pattaja vesztegzárat rendelt el, hogy távoltartsa a helyi és külföldi látogatókat. A településre csak a helyi lakosok léphetnek be, ennek érdekében ellenőrzőpontokat állítottak fel. Az intézkedés csütörtökön lép életbe, és a hónap végéig szól. Emellett este 10 és hajnali 4 között országos kijárási tilalom van érvényben. Thaiföldön eddig 2369-en fertőződtek meg koronavírussal, a halálos áldozatok száma 30.

„Elvesztettem a hitem a rendszer iránt” – Lemondott az Európai Kutatási Tanács elnöke

Publikálás dátuma
2020.04.08. 10:52
Mauro Ferrari
Fotó: European Business Summit / Flickr
Mauro Ferrari nyilatkozatában azt írta: „rendkívül csalódott a világjárványra adott európai válasz miatt”.
A koronavírus okozta világjárványra adott európai válasz késlekedése miatt beadta lemondását Mauro Ferrari, az Európai Kutatási Tanács elnöke – erősítette meg Johannes Bahrke, az Európai Bizottság digitális gazdaságért, valamint kutatásért és innovációért felelős szóvivője szerdán. Ferrari, aki január elsejétől töltötte be a pozíciót, kedden késő délután nyújtotta be lemondását Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. A kutatási tanács elnöke a Financial Times című brit üzleti napilaphoz eljuttatott nyilatkozatában azt írta:
„rendkívül csalódott a világjárványra adott európai válasz miatt”.

A vírusfertőzés gyors leküzdésére egy tudományos program elindítását javasolta, azonban elképzelésének megvalósításakor „intézményi és politikai akadályokba ütközött”. Szavai szerint az Európai Unió lelkes támogatójaként érkezett a kutatási tanácshoz, azonban a koronavírus okozta válság teljesen megváltoztatta véleményét.
„Elvesztettem a hitem a rendszer iránt. Eleget láttam az Európai Unió tudományos irányításából és politikai működéséből”

– írta.

A napilap úgy tudja, hogy a kutatási tanács vezetősége Ferrari több ötletével sem értett egyet, egyebek mellett azzal, hogy az ügynökség a járványra adható rövid távú megoldásokra összpontosítson. Johannes Bahrke szóvivő azt mondta, az Európai Bizottság a lehető leghamarabb új vezetőt nevez ki a tanács élére, ugyanis nem kerülhet veszélybe az a több mint 50 kutatási kezdeményezés, amely jelentősen hozzájárulhat a világjárványra adott válaszhoz.
Szerző

A következő két hétben számítanak a járvány tetőzésére a Nyugat-Balkánon

Publikálás dátuma
2020.04.08. 10:05

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
A szerb elnök már péntektől teljes hétvégi kijárási tilalom bevezetését helyezte kilátásba. Észak-Macedóniában szerdára 570-ről 599-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.
Viszonylag alacsony, öt százalék alatti az új típusú koronavírus-fertőzöttek halálozási aránya a Nyugat-Balkánon, a járványügyi szakértők azonban a következő két hétre várják a járvány tetőzését a térségben, amikor több halálos áldozatra kell számítani. A szerb elnök teljes hétvégi kijárási tilalom bevezetését helyezte kilátásba már péntektől. Aleksandar Vucic kedden késő este egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy vagy az egész országban, vagy csak a járvány gócainak számító városokban vezetne be tilalmat péntek délután és hétfő reggel között. A hatályos korlátozás szombat délutántól hétfő reggelig tart. Vucic azt mondta, hogy múlt szombaton rengetegen voltak az utcán, így ezt a lehetőséget is szeretné megvonni a következő két hétben, amikor a fertőzöttek számának tetőzése várható. Ilyen intézkedést vezetett be Észak-Macedónia is. Aleksandar Vucic megerősítette azt is, hogy a korábbi bejelentésekkel összhangban az enyhe tünetekkel rendelkező fertőzöttek nem gyógyulhatnak otthon, hanem az erre kijelölt, sport- és vásárcsarnokokban kialakított ideiglenes kórházakban szállásolják el őket. Ez alól csak a várandósok, a közelmúltban gyermeket szült anyák és a krónikus betegséggel rendelkezők képeznek kivételt. Szerbiában egy nap alatt 2200-ról 2447-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Eddig 118-an gyógyultak fel a betegségből, 61-en pedig belehaltak a fertőzés szövődményeibe. A járvány halálozási aránya az országban 2,49 százalékos. Észak-Macedóniában szerdára 570-ről 599-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és 26-an haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, ami 4,34 százalékos halálozási aránynak számít. A nyugat-balkáni országok közül itt a legmagasabb ez az arány. Az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak csak rövidített munkaidővel, a 16 órakor kezdődő kijárási tilalomig tartanak nyitva, hétvégén pedig, amikor teljes kijárási tilalom van érvényben, csak az ügyeletes gyógyszertárak üzemelhetnek. Koszovóban keddről szerdára 165-ről 184-re nőtt a fertőzöttek száma. A halálozási arány 2,71 százalékos. A nyugat-balkáni országok közül a 620 ezres Montenegróban a legalacsonyabb a halálozási arány, mindössze 0,83 százalékos. Az Adria-parti országban az utóbbi 24 órában 233-ról 241-re nőtt a fertőzöttek száma. Bosznia-Hercegovinában 674-ről 764-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma egy nap alatt. Az egészségügyi dolgozók többször is nyilvánosan felpanaszolták a rossz munkafeltételeket és a védőfelszerelés hiányát. A rosszul szervezett egészségügyi rendszer egyik áldozata lett egy ismert járványügyi szakember is. Sefik Pasagic felesége nyílt levélben hívta fel a figyelmet az egészségügy hiányosságaira, azt is közölte, annak ellenére, hogy a férje elismert szakember, senki nem akarta megvizsgálni, mire pedig kórházba került, ahol - az özvegy szerint - nem kapott megfelelő ellátást, már késő volt. Az országban a járvány halálozási aránya 4,32 százalékos.

Piacokat nyitnának újra húsvét után Csehországban

Kedden is lassabban nőtt a koronavírusos fertőzések száma Csehországban a múlt heti napi átlagnál. Az egészségügyi minisztérium szerda reggeli kimutatása szerint kedden 211 embernél diagnosztizálták a fertőzést, s az összes fertőzöttek száma 5033-ra emelkedett. A múlt heti napi növekedési átlag 253 volt. A Covid-19 betegségben eddig 91-en haltak meg, míg a gyógyultak száma 181-re emelkedett. A halálesetek száma kedden tizeneggyel, a gyógyultaké pedig 54-gyel emelkedett. Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma szerda reggel 98 681-re nőtt. Az utóbbi időben a napi tesztek száma 5-6 ezerre emelkedett. Adam Vojtech egészségügyi miniszter a közszolgálati televíziónak nyilatkozva szerda reggel azt mondta, hogy a kormány mérlegeli a népszerű termelői piacok újranyitását húsvét után. A piacokat működtető szervezet már kidolgozta a szükségállapotnak megfelelő szabályokat is. A miniszter úgy véli, hogy a piacok újranyitása hozzájárulhat a lakosság jobb ellátásához friss mezőgazdasági termékekkel. Vojtech kijelentette, hogy miután a járványhelyzet a hét elején nem romlott, nincs akadálya annak, hogy csütörtökön a korábbi kormánydöntés alapján bővüljön a nyitva tartó üzletek és szolgáltatások sora.