Előfizetés

"Zöldülj otthon" – Kampány a környezetbarát életmód megismerésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.11. 11:11

Fotó: Shutterstock
Az otthon töltött idő hasznos eltöltése mellett a kezdeményezők fontosnak tartják azt is, hogy a tagok jól érezzék magukat.
Környezetbarát életmód elsajátítását segítő közösség építése a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány önkénteseinek célja. A Facebookon létrehozott, Zöldülj otthon,  hogy ne a penész egyen meg elnevezésű csoportba bárki beléphet, akinek információkra van szüksége vagy megosztaná egyéni sikereit. 
Mint a honlapjukon írják, a világjárvány miatti helyzet remek alkalom a tanulásra, elsődleges céljuk, hogy minél hasznosabban teljen az otthon töltött idő. A témák között szerepel többek között a négy fal közötti környezetvédelem, a hulladékmentesség, a csomagolásmentes vásárlás, az energiatudatosság, a növénytermesztés és -nevelés, a kertészkedés, a komposztálás és akár az önellátás is. A közösség részei egyes témák szakértői is, akik várják a teljesen kezdők kérdéseit is.    
A csoport célja az is, hogy tagjai jól érezzék magukat és közösségi térként használják a felületet. Főleg a személyes, motivációs erejű tartalmakat várják, de mint írják, a vicces posztokat megosztása is belefér. A szinte minden nap frissülő edukációs kampány a világjárvány végéig tart.

Újabb leopárdmacska született a debreceni állatkertben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.09. 17:30

Fotó: Facebook/Debreceni Állatkert
A hathetes kis kandúr már 660 grammot nyom, és csütörtökön megkapta élete első oltását is.
2018 novembere után a Palawan-szigeteki leopárdmacska-tenyészpár nőstény tagja február 28-án újabb egészséges utódnak adott életet – olvasható a Debreceni Állatkert Facebook-oldalán. A hathetes, egyelőre anyja gondoskodását élvező kis kandúr szépen cseperedik, már 660 grammot nyom, és csütörtökön megkapta élete első oltását is. Az országban kizárólag Debrecenben gondozott leopárdmacskák immár négyfős családját a Kisragadozó-házban lehet majd látni az intézmény újranyitása után.
A debreceni állatkert három másik európai állatkerttel közösen alapította meg a Palawan-szigeteki leopárdmacska (Prionailurus bengalensis heaneyi) európai fajmegőrzési tenyészprogramját. Céljuk, hogy a faj egyedeit idővel visszatelepíthessék természetes élőhelyükre. Mint írták, a jelek szerint jól haladnak, mert az alapításkor mindössze 13 egyedet számláló állatkerti világállomány – részben a debreceni két szaporulatunknak köszönhetően – két és fél év alatt 20 egyedre nőtt. 
A program iránt komoly érdeklődés mutatkozik az amerikai állatkertek részéről, így a nagyerdei utódok valószínűleg a tengerentúlon alapíthatnak majd családot. Természetes élőhelyének szűkülése és az illegális kereskedelem miatt a leopárdmacska szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok Vörös Listáján és a Washingtoni egyezmény (CITES) függelékében.

Tapírlány született a budapesti állatkertben (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.09. 12:38

Fotó: Bernard Bosc/Biosphoto via AFP / AFP
A jövevény nevére a jövő hét közepéig lehet szavazni.
A tapírbébi kislánynak bizonyult, nevet a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján meghirdetett szavazás eredménye alapján fog kapni – olvasható az intézmény közleményében. Mivel az Állatkert a koronavírus járvány miatt átmenetileg zárva tart, a nagyközönség egyelőre az interneten keresztül követheti nyomon a kicsi gyarapodását.
Suki és Géza nászának gyümölcse még február 20-án reggel, éppen hét héttel ezelőtt jött a világra. Az örvendetes hír bejelentését az Állatkert március első hetéről a koronavírus járvány miatt elhalasztották, de a tavaszi szünet kezdetére már elérkezettnek látták az időt, hogy legalább az interneten keresztül bemutassák. A gondozók által készített kisfilmen jól látható a kicsi és az anyaállat is. 
A tapíroknál a nőstények 13 hónapig vemhesek, és ellésenként majdnem mindig egy utód jön a világra. A szinte teljesen egyszínű felnőttekkel ellentétben a kistapírok mindig csíkosak, a lábaik pedig foltosak. A videón az is látszik, hogy a jövevényt ugyan a biztonság kedvéért cumisüvegből is kínálták, hamar megtalálta az emlőket, és azóta is önállóan táplálkozik. Az ifjú tapírok általában 6-8 hónapos korukig, vagy akár tovább is fogyasztanak anyatejet, de viszonylag hamar megpróbálkoznak a szilárd táplálékkal is. A tapírlány is így tesz; már a felnőtt tapíroknak való finomságokkal is kísérletezik, kedvence, ahogy az anyjának, a banán.  
A tapírkislány nevét három javaslat közül április 15-ig lehet kiválasztani:  
  • • Fada – portugál nyelven tündért jelent;
  • • Hada – spanyol nyelven tündért jelent;
  • • Suma – ajmara nyelven (Dél-Amerikában beszélt őslakos nyelv) „helyes”, „szép” és „jó” a jelentése.
A páratlanujjú patások közé tartozó, az orrszarvúakkal, illetve szegről-végről a lófélékkel rokonságban álló tapírok négy (illetve egyes vélemények szerint öt) faja közül a Fővárosi Állat- és Növénykertben a dél-amerikai, közönséges, illetve síkföldi tapír néven ismert fajjal (Tapirus terrestris) foglalkoznak. A dél-amerikai elterjedésű síkföldi tapírok természetes élőhelyükön ritkulóban vannak, természetvédelmi helyzetüket a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősítette, ezért állatkerti szaporításuknak természetvédelmi, fajmegőrzési jelentősége is van.
A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1890 óta tartanak tapírokat, az első budapesti – és egyben első magyarországi – születésű tapír 1987 szeptemberében jött világra. A mostani kicsi anyja, Suki 21 éves múlt, és 2009 óta él Budapesten. Géza, az apaállat bő két évvel idősebb párjánál, és 2001 óta láthatja itt a közönség.