Előfizetés

Az Orczy parkot és a Népszigetet is lezárják a látogatók elől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.10. 12:22

Fotó: Népszava
Maszk, vagy orrot és arcot takaró textil viselését tették kötelezővé több piacon.
Déri Tibor újpesti polgármester péntek délelőtt a Facebook-oldalán közölte: az Újpesti Operatív Törzzsel és a rendőrséggel egyeztetve korlátozásokat vezetett be. Ezek a következők:
  • Újpest közterületeit csak áthaladásra, illetve egyéni sportolási tevékenységre lehet használni hétfő éjfélig, ezt a rendőrség, az Önkormányzati Rendészet és a polgárőrség ellenőrzi.
  • Péntek 12 órától lezárják a Népszigetet mind a gyalogos, a kerékpáros és az autós forgalom elől a XIII. kerülettel közösen. Az átjárás a kerületek között azonban megengedett lesz, azaz át lehet jutni Óbudára a hídon keresztül.
  • A járványveszély enyhítésének érdekében egészségügyi maszk – ennek hiányában annak funkcióját és rendeltetését betöltő orrot és arcot takaró textil (kendő, sál) – viselése kötelező az önkormányzat által fenntartott piac- és vásárcsarnok területén, az oda belépő és ott tartózkodó szolgáltatásokat igénybe vevőkre és szolgáltatókra, a zárt térben történő tartózkodás idejére.
Az ezekről szóló rendeletaláírás és kifüggesztés után péntek 12 órától lép hatályba.
Pikó András józsefvárosi polgármester ugyancsak a közösségi oldalon tudatta, hogy a kerületi operatív tanács tagjaival konzultálva úgy döntöttek: péntek délután 15 órától lezárják a Teleki téri, Mátyás téri, Kálvária téri és Golgota téri közparkokat hétfő éjfélig. Józsefváros közterületeit csak áthaladásra, illetve egyéni sportolási tevékenységre lehet használni hétfő éjfélig. A kutyafuttatók nyitva maradnak, hogy elkerüljék a közegészségügyi és köztisztasági vészhelyzetet, de nyomatákosan kéri a kutyatartókat, tartsák be a járványügyi előírásokat és a felelős kutyatartás szabályait – ezt az önkormányzat munkatársai fokozottan ellenőrizni fogják – tette hozzá. A polgármester kiemelte: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorával egyeztetve nem lesz használható az Orczy park sem az ünnepek alatt. A járványveszély enyhítésének érdekében kötelező lesz egészségügyi maszk – ennek hiányában annak funkcióját és rendeltetését betöltő orrot és arcot takaró textil (kendő, sál) – viselése az önkormányzat által fenntartott Teleki téri piac területén, az oda belépő és ott tartózkodó szolgáltatásokat igénybe vevőkre és szolgáltatókra, a zárt térben történő tartózkodás idejére. A Teleki Piac bejáratainál egészségügyi maszkot biztosítanak azoknak, akik ezzel nem rendelkeznek, és ugyanezt kínálják fel a fővárosi fenntartású Rákóczi téri Csarnoknál is. 
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután jelentette be, hogy nem vezetnek be a jelenleginél szigorúbb kijárási korlátozásokat a járvány miatt, de a jelenlegi szabályozást határozatlan időre meghosszabbították, a polgármestereket pedig felhatalmazták, hogy húsvét idejére, hétfő éjfélig a saját településekre az általánostól eltérő, szigorúbb szabályokat hozzanak. Ezután több polgármester is közölte, hogy szigorításról döntött, az erről szóló cikkünket itt találja. 

A főváros cáfolja a kormányhivatal cáfolatát

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.04.10. 12:15

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az önkormányzat nem mondta, hogy a Pesti úton tartott ellenőrzést a kormányhivatal, de járt ott helyettük más.
A fővárosi kormányhivatal olyat cáfol, ami nem is történt meg – válaszolta a Népszava kérdésére a fővárosi önkormányzat sajtóosztálya. Mint arról lapunk is beszámolt, Budapest Főváros Kormányhivatala ma reggel közleményben reagált Karácsony Gergely főpolgármester és a szociális ügyekért felelős helyettese, Gy. Németh Erzsébet korábbi nyilatkozatára. „Tájékoztatjuk a Pesti úti idősek otthonát fenntartó Fővárosi Önkormányzat vezetését, hogy a kormányhivatal népegészségügyi munkatársai eddig nem ellenőrzést végeztek az idős otthonban, hanem segítséget és védőeszközöket nyújtottak az intézményvezetésének a helyzet kezeléséhez, miután láthatóan a fenntartó ezekről nem gondoskodott hiánytalanul. Az ellenőrzés most jön, miután szerdán az országos tisztifőorvos elrendelte az idős otthonok kötelező ellenőrzését” – fogalmazott a Sára Botond, Józsefváros korábbi fideszes polgármestere által vezetett hivatal. A fővárosi önkormányzat erre azt válaszolta, hogy a hivatalos közleményekben, illetve Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-bejegyzéseiben nem szerepelt az az állítás, miszerint a Pesti úti otthonban tartott ellenőrzést a kormányhivatal. A fővárosi fenntartású intézményekben – négy másik otthonban – vizsgálódott a kormányhivatal, és azokban mindent rendben talált. A kormányhivatal a következő megállapításokat tette: kevés az egészségügyi végzettségű ápoló (mert ez nem egészségügyi intézmény, hanem szociális), így az esetleges orvosi eseteket, fertőzöttek ellátását helyben nehéz szakszerűen megoldani. Értelemszerűen a munkaerőhiány a fővárosi intézményeket is sújtja, mint az ország összes szociális intézményét. Kevés az olyan intézmény, ahol állandó orvos van, de a jogszabályban előírt óraszámban biztosítják az orvosi ellátást. Megállapították azt is, hogy több védőfelszerelésre lenne szükség, hogy azok folyamatosan rendelkezésre álljanak. A főváros és az intézmények folyamatosan szerzik be a védekezéshez szükséges eszközöket, amire folyamatos igény mutatkozik, a leggyakrabban megfogalmazott: az FFP2 és 3 maszk, védőruha és a gumikesztyű, érintés nélküli lázmérő. Ezen eszközökre azonban oly nagy a kereslet, hogy állandó szerződött beszállítóink nem tudják a szükséges mennyiséget időben biztosítani, ahogy ezt tapasztalja az országban minden szociális és egészségügyi intézmény – emelte ki a fővárosi önkormányzat. Ami van, azt is megnövekedett áron tudják csak szállítani. Hozzátették: ezért tesz erőfeszítéseket a főváros, többek közt a kormányhoz is fordultunk, egyelőre eredménytelenül. Ezek a megállapítások nem utalnak a kormánypárti sajtó által felvetett súlyos mulasztásokra.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a Pesti úti idősotthonban 2020. április 9-én
Fotó: NNK / MTI
A Pesti úti otthonba annak a Bajcsy Zsilinszky Kórház főorvosa látogatott el tegnap, ahova járvány előtt és járvány idején is a betegeket szokták szállítani. A fővárosnak átadott információ szerint a kórház vezetője mindent rendben talált. Konkrét járványügyi megállapításokat nem tett Müller Cecília tiszti főorvos sem, aki szintén tegnap járt kint a Pesti úti idősotthonban. A látogatás végén aláírt dokumentumban három apróbb észrevételt tett, de ezek nem olyan horderejűek, amelyek alapján az intézmény vagy a főváros felelőssé tehető a lakók nagy számú megfertőződésében. A fővárosi kormányhivatal várható ellenőrzésének időpontjáról nem kaptak értesítést. Mindenesetre az idősotthont teljes egészében fertőtlenítik az országos tisztiorvos utasításának megfelelően. A kormánypárti politikusok és általuk vezetett intézmények támadása közepette érdemes még egyszer felhívni a figyelmet: az idősotthonban megjelenő koronavírus fertőzésről először a Karácsony Gergely számolt be, azután, hogy a fővárosi önkormányzat 200 tesztet végeztetett el saját költségén és rendelésére.

Enyhe, csapadékmentes idő várható hétfő délutánig

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.10. 12:03

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Lesz azonban, ahol éjszaka talajmenti fagy is előfordulhat.
Péntek estig derült vagy gyengén felhős, csapadékmentes idő lesz - az Országos Meteorológiai Szolgálat országos előrejelzése szerint. A szél északira fordul és megélénkül, a Dunántúl keleti felében, illetve északkeleten olykor megerősödhet. A hőmérséklet délután 17 és 24 fok között alakul, északkeleten lesz a hűvösebb, délen, délnyugaton a melegebb. Késő estére 8 és 13 fok közé hűl le a levegő. Éjszaka, szombat reggelig a Dunántúl fölé vastagabb felhők sodródnak be, így ott közepesen, másutt gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem várható. Gyenge marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 fok között valószínű, de az északi völgyekben gyenge fagy, míg északkeleten, a Duna-Tisza közi homokhátságon talajmenti fagy is előfordulhat. Szombaton napközben kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok lesz a napsütés, csapadékra nem számíthatunk. Általában mérsékelt marad a légmozgás, legfeljebb az északkeleti megyékben és a Tiszántúlon élénkülhet meg az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között valószínű. Vasárnap fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szél megélénkül, az Alpokalján és a Kisalföld nyugati felén megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és +7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között valószínű. Hétfőn még több órára kisüt a nap, de nem lesz zavartalan napsütés, a nap második részétől felhősödés kezdődik. Északon, északkeleten már kisebb eső, zápor előfordulhat. A délnyugati, nyugati szél sokfelé megerősödik, estétől északnyugatira fordul és viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között valószínű.