Előfizetés

NKM Energia, vállalkozása energiája

Hirdetés
Publikálás dátuma
2020.04.13. 15:59

Fotó: Yuichiro Chino / Yuichiro Chino
A jelenlegi járványügyi helyzetben, a koronavírus elleni harcban oroszlánrészt vállaló kórházak számára az NKM Energia Zrt. biztosítja az intézmények zavartalan működéséhez szükséges gázt és áramot.
 Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. A hazánk harmadik legnagyobb árbevételű cégcsoportjához, az MVM Csoporthoz tartozó NKM Energia Zrt. elsődleges feladata a folyamatos és biztonságos földgáz- és áramszolgáltatás biztosítása 4,2 millió ügyfele részére. Lakossági ügyfelei mellett, a Társaság a hazai felhasználók teljes vertikumát kiszolgálja az egyszemélyes betéti társaságoktól a legnagyobb gyárakig, erőművekig, intézményi partnerekig, ipari termelőkig vagy önkormányzatokig. Mind ez idáig az NKM Energia Zrt-t. számos nagy tekintélyű, eredményes hazai és nemzetközi nagyvállalat, illetve hasonlóan változatos tevékenységet folytató kis- és középvállalkozás választotta partnerének a vegyipartól az autó- és gumiabroncsgyártáson és a gyógyszeripari vállalatokon át a szolgáltatóiparig. Mára a lakossági szegmens mellett, a társaságcsoportban elvégzett átalakulásokat követően, az NKM Energia az üzleti szegmensben is hazánk egyik legmeghatározóbb partnerévé vált. A Társaság versenypiaci kereskedelmi filozófiájának alapja a hosszú távú kapcsolat kiépítésére való törekvés. Egy energiapiacon működő vállalatnak nem csupán az árversenyben, de az ügyfélközpontúságban is helyt kell állnia, és a változó üzleti igényekhez leginkább igazodó megoldásokkal kell rendelkeznie, amihez elengedhetetlen a megbízható és stabil háttér.  
Az NKM Energia hitvallása, hogy a vállalkozások mindennapi működésének és fejlődésének nélkülözhetetlen eleme az energia, legyen szó akár áramról, akár földgázról. Ezek biztosítása érdekében a Társaság az elérhető legelőnyösebb szolgáltatási konstrukciót kínálja, már a kezdetektől szakértői segítséget nyújtva ügyfeleinek és üzleti partnereinek. „Az NKM Energia számára kiemelten fontos, hogy ügyfeleink a széleskörű, komplex szolgáltatásainkat egy csatornán keresztül érhessék el. Így amellett, hogy az áram- és földgázszolgáltatással kapcsolatos ügyek kezelésének ideje jelentősen csökkenthető, megoldásokat kínálunk az ügyfeleink valamennyi igényére. Azok a vállalatvezetők, akik az NKM Energia Zrt.-t választják üzleti partnerüknek, jelentős mennyiségű időt és energiát spórolnak meg saját maguk és vállalkozásuk számára. A felelősségi körünk és feladatunk folyamatosan a legmagasabb színvonalat követeli meg tőlünk, most sincs ez másként: a jelenlegi járványügyi helyzetben, a koronavírus elleni harcban oroszlánrészt vállaló kórházak számára társaságunk biztosítja az intézmények zavartalan működéséhez szükséges gázt és áramot”– vallja Hiezl Gábor, az NKM Energia Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Szakszervezet: A hatalom mintha nem látná az embert, csak a gazdasági teljesítményt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.11. 09:02
Illusztráció
Fotó: AFP
„Félő, ezzel a »húsvéti ajándékkal«, a 24 hónapos munkaidőkeret egyoldalú elrendelhetőségével a munkavállalók hosszú nagyböjtjét indítja el a kormány” – közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség.
A Vasas Szakszervezeti Szövetség megdöbbenve látta, hogy a pénteken megjelent Magyar Közlönyben a kormány új szintre emelte a tavaly januárban elfogadott rabszolgatörvényt. Közleményükben kiemelték:
„Félő, ezzel a »húsvéti ajándékkal«, a 24 hónapos munkaidőkeret egyoldalú elrendelhetőségével a munkavállalók hosszú nagyböjtjét indítja el a kormány. A hatalom mintha nem látná az embert, csak a gazdasági teljesítményt”

– fogalmaztak.

Mint írták, a rabszolgatörvény elleni tüntetések során a kormány azzal nyugtatta a közvéleményt, hogy a szakszervezetnek is bele kell egyeznie az extrém hosszú munkaidőkeretbe, és most ez az egy garancia is kikerült a szabályozásból határozatlan időre. A szakszervezet hangsúlyozta: érti, hogy rendkívül időket élünk, amikor szükség van áldozatvállalásra annak érdekében, hogy megvédjük a munkahelyeket, és minél kevesebb család maradjon bevétel nélkül. Ugyanakkor ez csak és kizárólag közös teherviselésként működhet.
„Amikor az állam segítségére a legnagyobb szükség lenne, a kormány a magyar munkavállalókkal szemben újra a korábban adókedvezményekkel, mesterségesen alacsonyan tartott bérekkel és maximális rugalmasságot biztosító munka törvénykönyvével megsegített multinacionális vállalatok mellé áll”

– tették hozzá.

A közleményben azt írták, a 24 hónapos munkaidőkeret óriási könnyebbség a most kényszerűen leálló cégeknek, hiszen a törvény szerint most is bért kell fizetnie, miközben a bevétele visszaesik. Most viszont lehetősége nyílik ezeket az órákat később ledolgoztatni, így semmilyen veszteség nem éri, miközben a munkavállaló majd beleszakad a munkába. Tűnhet úgy, hogy rövidtávon munkahelyeket ment meg az intézkedés, ugyanakkor, ha a válság kezelésére a megoldás most is a kizsákmányolás, úgy a magyar dolgozók amint lehet, újra ugyanúgy fognak dönteni, mint korábban, és elvándorolnak az országból. A magyar gazdaság sem jár jól: bizonyított tény, hogy a túlterhelt ember könnyebben betegszik meg, könnyebben okoz vagy szenved el balesetet, gyakrabban hibázik és ez mind a magyar költségvetést terheli majd. Csakúgy, mint a széteső családok okozta társadalmi problémák, aminek az árát együtt fizetjük majd meg – tették hozzá. Hangsúlyozták, hogy a rabszolgatörvény elleni tüntetések során már elmondták, hogy az ilyen hosszú munkaidőkeret elviselhetetlen terheket róhat a munkavállalóra, és a jelenlegi szabályozás lehetővé teszi:
  • havi 1 pihenőnap kiadását,
  • heti 60 órás munkavégzést,
  • mindezt túlórapótlékok nélkül, hiszen a ledolgoztatott órák helyett a munkáltató kiadhat pihenőnapokat, mint most, amikor állnak az üzemek,
  • és a dolgozót az intézkedés röghöz köti, hiszen aki most nem végez munkát, annak negatív órái, tartozása halmozódik fel, amit vissza kell fizetnie, amikor munkahelyet akar váltani vagy nyugdíjba szeretne vonulni.
Mint írták, a Vasas – a többi szakszervezettel együtt – továbbra is kész javaslatokkal várja, hogy a munkavállalók képviselőit is hallgassa meg a kormány.
„Amíg ez nem történik meg, addig sem ülünk tétlenül, és ahol a vállalat él a lehetőséggel és egyoldalúan bevezeti az intézkedést, ott a bértárgyaláson kőkeményen érvényesíteni fogjuk azon pótlékok ellenértékét, melyektől a munkavállalók elesnek”

– írták.

Kicsi csomag, megugró munkanélküliség

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.04.11. 08:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Akár tíz százalékkal is csökkenthet a magyar GDP az idén, a kormány csomagja kicsi – így látják a Kopint-Tárki elemzői.
A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Zrt. optimista előrejelzése szerint idén a magyar gazdaság „csak” 5,5 százalékkal csökken, ám ha járvány az év végéig is elhúzódik, akkor a GDP 10 százalékos zsugorodása sem zárható ki – olvasható a cég most nyilvánosságra hozott gazdasági prognózisában. Ez a visszaesés magasabb, mint a régió legtöbb országában, aminek két fő oka van. Az egyik a magyar gazdaság különösen erős beágyazottsága a nemzetközi termelési láncokba, ami kiváltképp sérülékennyé teszi. Másrészt, míg a többi országban gyorsan, már március végén jelentős méretű költségvetési mentőcsomagokat vezettek be, addig a magyar  több hetet késett, és mérete is csekély, már ami közvetlenül és jó időben a válság drámai hatásának a tompítását, a vállalatok túlélését és munkaerő-megtartó képességének támogatását érinti. A Kopint-Tárki kutatói szerint a kormány eddig meghozott intézkedései elégtelenek: a sajátosan magyar kurzarbeit, vagyis a kormány 70 százalékos bértámogatási programja nehézkes. Másrészt az eddig ismert magyar mentőcsomagból kimaradt a teljesen jövedelem nélkül maradt széles rétegek megsegítése, ami tovább erősíti a fogyasztás amúgy is drámaian romló trendjét. A cég szerint szerint 2020-ban a fogyasztás 4-5 százalékkal, a beruházás pedig 6-7 százalékkal csökkenthet. Az ipar termelése 10-11, az építőiparé százalék 5 százalék körül zsugorodhat, az elmúlt években gyors ütemben bővülő szolgáltatásoké pedig 4-5 százalékkal. A 2020-as költségvetés GDP-arányos hiánya a tervezett 1 százalék helyett 5,4 százalék lesz. Az egyenlegromlás döntően arra vezethető vissza, hogy a kormányzati tervekben szereplő 4 százalékos növekedés helyett 5,5 százalékkal csökken a GDP, ami önmagában 4,4 százalékponttal növeli hiányt. Ennek a fele a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járulékbevételek visszaeséséből fakad, a másik fele pedig a fogyasztási adók és a vállalati befizetések csökkenéséből, illetve az idei büdzsét terhelő álláskeresési járadékok emelkedéséből. Az eddig bejelentett konkrét kormányzati gazdaságélénkítő intézkedések együttesen a GDP 0,9 százalékát érik el, ami eltörpül az uniós országokban bejelentett csomag mértéke mellett. A 9200 milliárd forintos bejelentett csomag túlnyomó része ugyanis olyan támogatás, amely vagy a bankrendszerre tolja a terheket, vagy pedig jövőbeli beruházástámogatási alapok felállításáról szól. A felhasznált költségvetési források pedig jelentős részben átcsoportosításból származnak és nem új források bevonását jelentik. A költségvetési hiány emelkedése, a gazdaság visszaesése és a forint árfolyamának gyengülése következtében az államadósság mértéke még így érdemi kormányzati intézkedések nélkül is a tavaly év végi 66,3 százalékról az év végére a zsugorodó GDP 73,9 százalékára emelkedhet. A gazdasági visszaesés következtében a foglalkoztatás nyolc százalékkal csökken, így a a munkanélküliségi ráta a tavalyi történelmi mélységből (3,4 százalék) 7,5 százalékra ugrik – ami ha bekövetkezik, 10 éves visszatekintésben sem lenne tragédia. Az elbocsátások, bércsökkentések következtében a munkavállalók jövedelme még így is hat százalékkal lesz magasabb, mint egy évvel ezelőtt, ami 2,1 százalékos reáljövedelemnövekedést jelent ( a 3,8 százalékra várt infláció felett), mármint azoknak, akiknek megmarad a munkájuk. Az elemzők szerint az infláció viszonylag magas lesz, amiért főként az élelmiszerárak további várható emelkedése okolható. Ráadásul a fogyasztási kosár drasztikus átalakulásával – az emberek csökkentik a nem élelmiszer-jellegű kiadásaikat – a valós fogyasztói áremelkedés 4,4-4,5 százalék lesz.