Lassú és fokozatos nyitás kezdődött Európában

Publikálás dátuma
2020.04.14. 17:40
Dániában megnyílnak az általános iskolák alsó tagozatai
Fotó: LISELOTTE SABROE / AFP/Scanpix
Ettől a héttől több országban kezdték meg az igen lassú visszatérést a mindennapi normális életbe. Igaz, ez nem megy egyik napról a másikra és fokozatosan történik.
Spanyolországban még nem enyhítettek a kijárási korlátozásokon, Pedro Sánchez miniszterelnök közlése szerint ezek két hétig még biztosan érvényben lesznek, de az építkezéseken hétfőtől megkezdődhetett a munka, igaz, a szigorú előírások betartásával. Emmanuel Macron francia elnök hétfőn meghosszabbította a kijárási korlátozásokat május 11-ig, de ígéretet tett arra, hogy ettől fogva jelentősebb nyitás indulhat meg, ami több szektort, így a gazdaságot is érinti. Az éttermek, kávéházak és más helyek biztosan zárva maradnak az említett dátumig, de nem lenne meglepő, ha a korlátozást meghosszabbítanák. A Le Monde rámutat, hogy ez az intézkedés nem kockázatmentes. Litvániában Saulius Skvernelis kormányfő szerdán mutatja be a terveit arra, hogyan képzeli el a nyitást. Hírek szerint először a kisvállalkozások számára jelentenek be könnyítéseket. Péntek óta egyébként a balti országban kötelező a maszk viselése.  Dániában az első intézkedések szerdán lépnek életbe, első lépésként megnyitják az óvodákat és az ötödik osztályig az iskolákat. Ezzel a kormányzat a szülők helyzetén próbál könnyíteni. Mette Frederiksen miniszterelnök egy első, óvatos szakaszról beszélt, amely négy hétig tart. A határok május 10-ig biztosan zárva maradnak csakúgy, mint az éttermek, kávéházak, bárok színházak. A norvégok is a dánok mintáját követik, igaz náluk valamivel később, április 20-án nyitják meg az óvodákat és április 27-én az általános iskolákat a negyedik osztályig – közölte Erna Solberg kormányfő. Oslóban már áprilisban kinyithatnak a fodrászatok, fizikoterepeuták és a pszichológusok is dolgozhatnak. Csehországban múlt csütörtökön megnyitottk a a barkácsáruházak, s a kormány a következő napokban teszi közzé, hogyan képzeli el a jövőt. Andrej Babis miniszterelnök is a fokozatosságot hangsúlyozta egy televíziós interjúban. Az oktatást legkorábban májusban kezdhetik meg.
Lengyelország április 19-től tervez könnyítéseket – közölte Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter. Piotr Müller kormányszóvivő szerint az intézkedések kezdetben az üzleteket érintik.
Olaszországban a könyvkereskedések és írószerboltok nyithatnak meg keddtől, de két tartományban, így a különösen súlyos helyzetben lévő Lombardiában zárva maradnak. Az iskolák a nyári szünet végéig, szeptemberig biztosan nem nyitnak ki. Ausztriában a kijárási korlátozásokat április végéig hosszabbították meg, az iskolák május közepéig maradnak zárva. Kedden megnyitottak az első 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek, de ezekben is tartani kell a szigorú előírásokat, a legalább másfél méteres távolság megtartását. A maszk viselése is kötelező.
Frissítve: 2020.04.14. 20:13

Szlovénia elhalasztja a korlátozások enyhítését

Publikálás dátuma
2020.04.14. 16:13

Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
Horvátországban a legfrissebb adatok szerint 1704-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a járványnak 31 halálos áldozata van.
A szlovén kormány egy héttel elhalasztotta az új koronavírus terjedésének megfékezésére hozott korlátozások enyhítését. Szlovéniában a hivatalos közlés szerint egy nap alatt 8-cal, 1220-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 56-an haltak meg a járványban, eggyel többen, mint egy nappal korábban. A járvány megjelenése óta 35 946 koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 35-öt ápolnak intenzív osztályon. Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a történések függvényében az első kisebb csomag, amely a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott intézkedések enyhítését tartalmazza, jövő hétfőtől léphet életbe. A kormány annak a lehetőségét is megvizsgálja, hogy részben enyhítsen a lakhelyelhagyási korlátozáson, és engedélyezzen néhány sporttevékenységet – tette hozzá. Szavai szerint ahhoz azonban, hogy a korlátozások visszavonásához a feltételek teljesüljenek, még több tesztet kell végezni az országban, valamint a koronavírus-járvány lassulásának is tartósnak kell lennie. Beovic úgy értékelte: hozzávetőleges becslések szerint Szlovéniában valójában 3-4 ezerre tehető az új fertőzöttek száma. Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 54-gyel, 1704-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 31 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában hatan hunytak el Zágrábban, Rijekában, Splitben és Dubrovnikban. Mindannyian az idősebb korosztályhoz tartoztak, és más krónikus betegségekben is szenvedtek. Az első fertőzés megjelenése óta 415 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 34 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Eddig 18 359 koronavírustesztet végeztek az országban. A sajtótájékoztató előtt bemutatták a mesterséges intelligencia területén használható újdonságot, az úgynevezett digitális asszisztenst. Az alkalmazás letölthető telefonra, és tartalmazza az aktuális információkat a koronavírus-járványról, valamint ajánlásokat fogalmaz meg a fertőzés kezelésére és megelőzésére. Az oktató jellege mellett az alkalmazás fontos információkat tartalmaz arról is, hogy sürgős esetben hova kell fordulni, vagy kit kell felhívni.
Szerző

Már több mint négyezer halottja van a járványnak Belgiumban

Publikálás dátuma
2020.04.14. 16:04

Fotó: ARIS OIKONOMOU / AFP
Jó hír viszont, hogy a Benelux-államokban egyre lassul a fertőzés terjedése.
Tovább emelkedett, meghaladta a négyezret a koronavírus-járvánnyal összefüggésben elhunytak száma Belgiumban, az újonnan regisztráltaké azonban jelentős csökkenést mutat. Luxemburg már hét egymást követő napja a járvány lassulásáról adott hírt. Hollandiában valamelyest szintén lassult a járvány terjedése. Belgiumban kedden 262 új halálesetet jelentettek a járvánnyal összefüggésben, közülük 90-en kórházakban, 171-en idősek otthonában hunytak el. A napi elhalálozások száma hétfőn 303, vasárnap 268 volt. A fertőzés következtében 4157-an hunytak el az országban. A közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 530 embernél volt pozitív a teszt eredménye, ami jelentősen elmarad a hétfőn jelentett 942, vagy a vasárnap közölt 1600-at is meghaladó adatnál. Jelenleg 31 119 fertőzöttet tartanak nyilván az országban. A kórházi ápoltak száma kis mértékben tovább emelkedett. A belga kórházak 9432 rendelkezésre álló ágyából jelenleg 5536-ot foglalnak el koronavírussal fertőzöttek, 143-mal többet, mint hétfőn. A kórházban ápoltak közül 1223 embert részesítenek intenzív ellátásban, mintegy 10-zel kevesebbet, mint előző nap. Az elmúlt napok adatainál valamivel kevesebbet, az elmúlt 24 órában 243 embert szállítottak kórházba, illetve a vasárnap közölt 477, a hétfőn közzétett 239-hez képest keddre 161 ember hagyhatta el a kórházat, eddig 6868-an.
Belgium továbbra is a tizedik helyen áll a világ országai között a regisztrált fertőzések számában.  A koronavírus elleni küzdelemért felelős munkacsoport munkájáért felelős belga miniszter, Philippe De Backer irodája azt közölte,
Belgium valamennyi idősotthonának összes, mintegy 210 ezer lakóján elvégzik a koronavírus-tesztet. Ez Flandriában, az ország északi, falamand nyelvű régiójában több mint 121 ezer, Vallóniában, az ország déli, francia nyelvű részében mintegy 70 ezer tesztelést jelent.

A tesztelés és a laboratóriumi vizsgálat mintegy három hetet vesz igénybe. Eddig 7500 tesztet végeztek az ország idősotthonaiban.  
Hollandiában valamelyest lassult a járvány terjedése. A vasárnap jelentett 1323 új esethez képest a hétfőn közzétett adatok szerint 1174, keddre pedig 996 új fertőzöttet azonosítottak az országban. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint jelenleg 26 712 a fertőzöttek száma, és 2823 halálos áldozata van a betegségnek. Az elhalálozások száma is enyhe csökkenést mutat, ugyanis amíg hétfőn 94-en, addig kedden 86-an haltak meg a járvánnyal összefüggésben. Az elmúlt napban 147 embert szállítottak kórházba, jelenleg 8729 kórházi ágyat foglalnak el a koronavírussal fertőzöttek. A rendelkezésre álló információk szerint eddig mintegy 300-an gyógyultak fel. Luxemburg már hét egymást követő napja a járvány lassulásáról adott hírt, azonban még a szigorú intézkedések ellenére is 11 újabb fertőzöttet azonosítottak a nagyhercegségben keddre virradóra. Számuk hétfőn szintén 11 volt, vasárnap 47, míg szombaton 108, pénteken pedig 81. Az összesítés szerint 3292 fertőzöttet tartanak nyilván az országban, valamint újabb három ember halálával 69-re emelkedett a halottak száma. Az áldozatok valamennyien idős, átlagosan 85 éves emberek. A Luxembourg Times című angol nyelvű luxemburgi hírportál arról számolt be, hogy a járvány következtében meghalt az uralkodócsalád egyik rokona. Henrik luxemburgi nagyherceg felesége, Maria Teresa nagyhercegnő nagybátyja Kubában, hétfőn hunyt el a betegségben. A napilap arról is beszámolt, hogy noha a kormány a hét folyamán ad tájékoztatást arról, miként kívánják feloldani a járvány visszaszorítását célzó intézkedéseket, kedden már felvehették a munkát a Goodyear gumiabroncsgyár dolgozói. Paulette Lenert egészségügyi miniszter azt mondta, a védekezést szolgáló intézkedések fokozatos feloldásának stratégiája készül, azonban arra figyelmeztetett, hogy a lakosság nagy türelmére van szükség, ugyanis az ország továbbra is válsághelyzetben van. 
Szerző