Ideiglenes biciklisávot jelölnek ki a Tétényi úton is

Publikálás dátuma
2020.04.15. 14:54

Fotó: Google Street View
Sorra alakítják biciklis baráttá a fővárosi utakat, hiszen a járvány miatt megnőtt a kerékpáros forgalom. Az ideiglenes sávok később állandóvá válhatnak.
A Bartók Béla út után jelenleg már a Tétényi úton létesítenek ideiglenes biciklisávokat, miközben újabb helyszínekről is döntés született – jelentette be szerdán honlapján a Budapesti Közlekedési Központ. A BKK emlékeztet rá, hogy járványügyi veszélyhelyzet miatt sokan keresnek átmenetileg biztonságosabb közlekedési módokat. Ennek és a MOL Bubi árának drasztikus csökkentésének köszönhetően – március 14-től átmenetileg jelképes, 100 forintos összegért lehet használni a fővárosi közbringarendszert – az elmúlt időszakban nőtt a kerékpár-forgalom Budapesten. A kerékpározás a járványügyi veszélyhelyzet idején is megfelelő közlekedési forma, hiszen biciklivel lehet a leginkább minimalizálni az utazás közbeni fertőzés esélyét.
A főváros kérésére a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút szakemberei áttekintették a főváros kerékpár-közlekedési hálózatának fejlesztési terveit; kiválasztották azokat az útvonalakat, amelyek a város belső területein a biztonságos kerékpározáshoz leginkább hiányoznak, és ahol a lecsökkent gépjárműforgalom lehetővé teszi, hogy gyors átalakításokkal kerékpársávokat hozzanak létre.   A szakemberek azonnal elkezdték az átalakítások megtervezését, ezért már a hónap elején elindulhatott a kivitelezés. Így hamarosan az alábbi útszakaszokon is biztonságosabban lehet majd biciklivel közlekedni:
  • a Bartók Béla út Móricz Zsigmond körtér és Tétényi út közötti szakaszán, amely már használható,
  • a Tétényi útnak a Bartók Béla út – Etele út közötti részén,
  • az Üllői útnak a Kálvin tér és a Könyves Kálmán körút közötti szakaszán,
  • a Baross utcában a Kálvin tér és az Orczy tér között,
  • illetve a Rákóczi úton.
A szakemberek folyamatosan gyűjteni és elemezni fogják a forgalommal, a közlekedésbiztonsággal és a járványügyi helyzettel kapcsolatos információkat. Ha a későbbi tapasztalatok kedvezők lesznek, a kialakított sávok egy része a járvány után akár véglegessé is válhat - ígéri a BKK. 
Szerző

Az idén diplomázókra is érvényes a nyelvvizsgamentesség, de aki akar online is vizsgázhat

Publikálás dátuma
2020.04.15. 14:22

Fotó: Shutterstock
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a szakminisztériumnál tájékozódott a részletekről.
A kormány biztos, hogy nem fogja szűkíteni azoknak a körét, akik nyelvvizsga nélkül is átvehetik diplomájukat, sőt a nyelvvizsgamentesség az idén augusztus 31-ig sikeresen államvizsgázókra is vonatkozik – erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK). Palkovics László innovációs miniszter múlt héten jelentette be: a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel eltekintenek a diplomához szükséges nyelvvizsgakötelezettségtől. Ma 75 ezer olyan egyetemi hallgató van, akinek azért nincs diplomája, mert nincs nyelvvizsgája. Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke lapunknak úgy nyilatkozott: az ITM tájékoztatása szerint a mentesség egyetemi és főiskolai, alap- és mesterszakos diplomákra is vonatkozik, és független a záróvizsga időpontjától is. Vagyis azok is kézhez vehetik diplomájukat, akik tavaly, és azok is, akik például tíz éve államvizsgáztak, de azóta sem sikerült letenniük a nyelvvizsgát. Az intézkedés a felsőoktatási szakképzésben tanulókra is vonatkozik. Mindezen felül idén a mesterszakra jelentkezők esetében is eltekintenek a nyelvvizsga-követelménytől. A HÖOK üdvözölte a döntést. Budai Marcell szerint ma van egyfajta „minőségcentrikus” megközelítése a nyelvvizsgának, holott a bizonyítvány sokszor nem egyenlő a tényleges nyelvtudással. Ezt bizonyítja, hogy míg Magyarország a megszerzett nyelvvizsgabizonyítványok tekintetében nemzetközi viszonylatban nem teljesít rosszul, addig a nyelvi kompetenciaméréseken rendszerint az utolsó helyeken szerepelünk. Az ITM ugyanakkor szerdán közleményben jelezte: a veszélyhelyzet idején az arra alkalmas vizsgaközpontok online módon is szervezhetnek nyelvvizsgát. Az ITM miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára, Schanda Tamás tájékoztatása szerint a vonatkozó rendelet értelmében, akár az írásbeli, akár a szóbeli résznyelvvizsga teljesítése – amennyiben az ebben a tanévben történik – a pontszámításnál komplexnek számít, így az online vizsgázók az idei felsőoktatási felvételi eljárás során jogosulttá válnak a többletpontra. A nyelvvizsgaközpontok pedig elektronikus úton nyújthatják be az akkreditációs kérelmet, amelyet az Oktatási Hivatal soron kívül, legfeljebb 8 napos eljárás során elbírál. A központnak az akkreditációs szabályozáson túl biztosítania kell az elektronikus nyelvvizsgák szabályszerű lebonyolításához, a vizsgázók biztonságos beazonosításához szükséges technikai feltételeket is. 
Szerző
Frissítve: 2020.04.15. 16:13

Megvan a fideszes médiabirodalom új vezére

Publikálás dátuma
2020.04.15. 14:04

Fotó: Népszava
A leköszönő Liszkay Gábort Szabó László váltja.
A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriuma április 15-i hatállyal a Mediaworks Hungary Zrt. vezérigazgatójává, valamint az igazgatóság elnökévé Szabó Lászlót nevezte ki – jelent meg a Kesma honlapjának" "közlemény" rovatában. Szabó László az elmúlt években Magyarország washingtoni nagyköveteként dolgozott, diplomáciai pályára lépése előtt pedig közel 20 éven keresztül nemzetközi gyógyszeripari cégeknél töltött be vezető pozíciót itthon és külföldön egyaránt. 2010-től a TEVA Magyarország Zrt-t irányította vezérigazgatóként. 2014-ben a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárának és miniszterhelyettesének nevezték ki, ezt követte 2017-től nagyköveti munkája az Amerikai Egyesült Államok fővárosában. Szabó Liszkay Gábort követi a poszton, aki váratlanul távozott a fideszes médiabirodalom éléről.  Eddigi cégvezetői pályafutása, nemzetközi tapasztalata és számos más szervezetben betöltött korábbi vezető megbízatása teszi alkalmassá a Mediaworks új elnök-vezérigazgatóját arra, hogy Magyarország kiemelkedő médiacsoportját irányítsa, annak jelenleg is meglévő stabil pozícióját tovább erősítse. Munkáját természetesen a kollégák és a kuratórium támogatásával fogja végezni, hiszen együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.
Szerző
Frissítve: 2020.04.15. 14:33