oktatás;szakképzés;

2020-04-16 07:00:00

Felfüggesztik az OKJ-s vizsgákat

Függetlenül attól, hogy az országban a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzet van érvényben, az iskolák zárva tartanak és az oktatás digitálissá vált, a szakképzési rendszer szeptemberre történő átállítását nem kívánják elhalasztani. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kérdésünkre közölte, hogy a "szakképzési rendszer megerősítéséhez kapcsolódó intézkedések bevezetésének ütemezése nem változik".

A parlament tavaly novemberben fogadta el az új szakképzési törvényt, amellyel jogszabályi szinten végleg elválasztották a köznevelés és a szakképzés rendszerét. A törvény – a Szakképzés 4.0-nak nevezett stratégia végrehajtásával együtt – számos változást eredményez. Például az oktatók július 1-től elveszítik közalkalmazotti státuszukat, foglalkoztatásuk a Munka törvénykönyve alá kerül. Az ígéretek szerint átlagosan 30 százalékos béremelésre is számíthatnak, de „egyéni béralkukra” is sor kerülhet. A tervek szerint szeptembertől több diák kaphat majd ösztöndíjat, és megerősítenék a duális képzést is.

Az elmúlt hetekben ugyanakkor több szakmai és érdekvédelmi szervezet – például a Civil Közoktatási Platform, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is – azt kérte a kormánytól: legalább gondolják át, a szakképzési reform mely elemeit lehetséges bevezetni ebben a helyzetben.

A PSZ szakképzésért felelős alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint az országos járványügyi veszélyhelyzet idején végbemenő átalakítások sokkal nagyobb bizonytalanságot okozhatnak, mintha elhalasztanák a reformokat. A duális képzésnek szerinte nem lesz piaca, a hazai vállalatoknak a járvány után ugyanis nem az lesz az első dolga, hogy kitalálják, hogyan foglalkoztassák a szakképzésben tanuló diákokat.

Ezen felül továbbra sem látni a megígért béremelés anyagi fedezetét, ami a koronavírus elleni védekezés miatti költségvetési átcsoportosításokkal még bizonytalanabbá válik. A szakszervezetnek arról sincs tudomása, hogy bármelyik szakképzési centrum megkapta volna az egyéni béralkukra vonatkozó szempontrendszert.

Lapunk arról is érdeklődött az ITM-nél, hogy a koronavírus-járvány hogyan befolyásolja az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmai tanfolyamokat. Azt írták: a szakvizsgákat érintő részletszabályok kidolgozása még folyamatban van. Ellenben több képzőhely már jelezte: a képzéseket online távoktatással megtartják, a vizsgákat viszont felfüggesztik, és csak a járványveszély elmúltával fognak új vizsgaidőpontokat kiírni.