kórház;koronavírus;

2020-04-16 08:22:00

Elszámolták

Nem jön ki a matek. Elnézést, tisztában vagyunk vele, hogy emberi sorsokról, mi több, életekről van szó – nem mi csináltunk orvosi helyett katonai/logisztikai/matematikai kérdést belőle; nem mi bíztuk doktorok helyett minisztériumi tanácsadókra és Kásler-féle vajákosokra, hanem a kormány. De az átminősítés megtörtént, akik ellene szóltak, repülnek – miközben az intézkedések legnyilvánvalóbb ellentmondásaira nemhogy válasz, de még válaszkísérlet sincs. 

Nézzük akkor a számokat. A 60 milliós Olaszországban, ahol a térségünkben a legsúlyosabb volt a járvány (és épp most vannak túl a csúcson), jelenleg 3200 kórházi kezelésre szoruló súlyos esetet tartanak nyilván. A 47 milliós Spanyolországban, ahol valamivel hátrébb tartanak, és bevallottan félrekezelték a védekezést, 7300-at. A 330 milliós USA-ban 13400-at. Egyszerűen nincs olyan számítás, ami alátámasztaná, hogy a szűken tízmilliós Magyarországon, ahol a publikált adatok szerint összesen 1600 fertőzött van, 36 ezer (!) kórházi ágyat kelljen felszabadítani a majdani koronavírusosoknak, szó szerint bármi áron. Azaz utolsó stádiumos rákosokat, magatehetetlen szélütötteket, rehabilitációra váró amputáltakat és gerincsérülteket, ön- és közveszélyes pszichiátriai kezelteket hazazsuppolva. 

Ezt rajtunk kívül sehol Európában nem csinálják, valószínűleg nem véletlenül. Ugyanúgy egyébként, ahogy az önkormányzatok megsarcolást sem. A két lépés ráadásul össze is függ, hiszen a kórházakból kiebrudalt páciensekből otthoni ellátottak lesznek, utóbbiak istápolása viszont önkormányzati feladat – oldják meg a települések pénz nélkül?

Keressük a jóhiszemű, vagy legalább a racionális magyarázatot, egyelőre hiába. Vagy olyan számok alapján döntenek, amelyeket titkolnak előlünk, vagy értelmetlen az egész. Ha van harmadik lehetőség is, ideje lenne előállni vele.